default-image

"Καμπανάκι" για την υπογεννητικότητα από τον Λ.Αυγενάκη

Κρήτη
"Καμπανάκι" για την υπογεννητικότητα από τον Λ.Αυγενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καμπανάκι" για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπογεννητικότητα στη χώρα μας χτυπά ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με φόντο τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για το πόσο έχει ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας στον πληθυσμό της Ελλάδας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ένας στους 7 Έλληνες είναι άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει πως οι ρυθμοί γεννήσεων είναι δυσανάλογοι με τη γήρανση και τους θανάτους. Για το λόγο ακριβώς αυτό, σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβασή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο κ. Αυγενάκης αναφέρει πως είναι αναγκαία η στήριξη της τεκνοποιίας από την Πολιτεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών "αντιπροσωπεύει" ένας στους επτά Έλληνες, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπογεννητικότητα στη χώρα δημιουργεί ένα "γερασμένο λαό".

Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 20% το 2020 και θα φτάσει το 30% το 2030».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης στο έγγραφό του, «αυτό βέβαια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταναλώνοντας κοινωνικό πλούτο που παράγεται από τις νεότερες γενιές στις γηραιότερες». Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα στην Ε.Ε. αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15 έως 64 ετών) ανά ένα συνταξιούχο, ενώ το 2060 η σχέση αυτή θα είναι δύο άτομα παραγωγικής ηλικίας για κάθε συνταξιούχο.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας, καθώς και η Ιταλία έχουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ε.Ε., εννέα τοις χιλίοις, μετά τη Γερμανία που έχει 8,4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις.

Καμπανάκι για την υγεία

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο βουλευτής Ηρακλείου, «τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την υγεία. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία, το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς. Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και για οξέα περιστατικά το 25% των κλινών. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 70% των υπερηλίκων έχει περισσότερες της μίας συνοδούς νόσους και το 25% λαμβάνει περισσότερα από πέντε φάρμακα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια».

«Δώστε κίνητρα»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων μειώνεται, ενώ αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις μειώνοντας τη φορολογία, παρέχοντας κίνητρα για τους πολυτέκνους και γενικότερα στηρίζοντας την τεκνοποιία.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News