Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Πρόταση για αντιπλημμυρική προστασία

Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχές, η πόλη της Ιεράπετρας πλημμυρίζει, ειδικά η περιοχή γύρω από την οδό Δημοκρατίας στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας. Μια έκταση γύρω στα 15 στρέμματα, δηλαδή ένας όγκος νερού περίπου 5.000 κυβικών μέτρων που κατακλύζει κυρίως τις κεντρικές οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Δημοκρατίας, σε ένα ύψος 30-40 εκατοστών σε  διάστημα βροχόπτωσης όχι περισσότερο από μισή ώρα.

Το γεγονός ότι το φαινόμενο της πλημμύρας στην Ιεράπετρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως στον οικισμό της Γρα Λυγιάς είναι συχνό, οφείλεται στη μεγάλη απορροή των όμβριων υδάτων, στα έντονα καιρικά φαινόμενα, στην αδυναμία κατακράτησης και απορρόφησης των όμβριων υδάτων από το έδαφος, στην αστοχία των τεχνικών έργων σε αντιπλημμυρική προστασία, και στην πολιτική βούληση, που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, είτε από έλλειψη σχεδιασμού και οράματος, είτε από έλλειψη κονδυλίων για την υλοποίηση ανάλογων έργων.

Είναι κρίμα όμως σε μια παραθαλάσσια πόλη όπως είναι η Ιεράπετρα, να συμβαίνουν αυτά, αλλά και από την άλλη να έχουμε έλλειψη νερού κυρίως για άρδευση», σημειώνει ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Σωμαράκης.

Υπάρχει λύση

Σε θεωρητικό επίπεδο οι τεχνικοί μπορούν να ισχυριστούν ότι όλα τα προβλήματα λύνονται, διότι πλέον υπάρχει η ανάλογη τεχνογνωσία και τεχνολογία.  

Η πλημμύρα στο κέντρο της πόλης, αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από τον έγκαιρο καθαρισμό του δικτύου όμβριων υδάτων.

Όλα τα όμβρια ύδατα οδεύουν με φυσική ροή και σε σύντομο χρονικό διάστημα στον φυσικό αποδέκτη που είναι η θάλασσα. Δεν ξέρουμε όμως, μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα απορροής, όπως έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η πόλη αυξάνεται συνεχώς και αλλάζουν τα δεδομένα απορροής.

Κάποια στιγμή, το συγκεκριμένο έργο θα αστοχήσει και δεν θα μπορεί πλέον να οδηγεί τα όμβρια στον φυσικό αποδέκτη που είναι η θάλασσα με φυσική ροή.

«Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε μια άλλη λύση. Την λύση για παράδειγμα μιας υπόγειας γραμμικής δεξαμενής - αγωγού, κατά μήκος των οδών που πλημμυρίζουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνω την κατασκευή μιας υπόγειας γραμμικής δεξαμενής - αγωγού, μήκους 400μ. επί της οδού Δημοκρατίας.

Με αφετηρία την συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Κόρακα (στο Μουσείο), έως την δυτική είσοδο της πόλης από Γρα Λυγιά (Τράπεζα Πειραιώς).

Με την κατασκευή αυτής της δεξαμενής η μέγιστη ποσότητα που θα αποθηκεύεται προσωρινά θα είναι 1.600κ.μ. νερού.

Παράλληλα αυτού του έργου θα προβλέπεται και η κατασκευή ενός αντλιοστασίου στη θέση του2ου Γυμνασίου στην Αλυκή. Το αντλιοστάσιο θα έχει δύο επιλογές για να στείλει μέσω καταθλιπτικού αγωγού νερό. Η μία στον φυσικό αποδέκτη, στη θάλασσα μέσω του έργου της Ναυμαχίας και η άλλη στο Φράγμα.

Περιβαλλοντικά πρέπει να ελέγχουμε και την ποιότητα του νερού. Αντιληπτό είναι σε όλους, ότι με τα πρωτοβρόχια θα "καθαρίζονται" οι δρόμοι από τις ρυπογόνους ουσίες που εκπέμπουν τα οχήματα και που όλα αυτά πρέπει να οδηγούνται αρχικά στη θάλασσα. Με τις συχνές βροχοπτώσεις στο διάστημα του Φθινοπώρου του Χειμώνα αλλά και της Άνοιξης, η λεκάνη απορροής "καθαρίζει" μερικώς και υπάρχει η δυνατότητα μέσω πάντα ελέγχου, το αντλιοστάσιο να στέλνει όλη την ποσότητα του νερού στο Φράγμα.

Το όφελος από αυτή την διαδικασία είναι διπλό. Αποφεύγουμε ανά πάσα στιγμή την πλημμύρα με μηχανικά πλέον μέσα, αλλά εξασφαλίζουμε και μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση ελέγχοντας πάντα την ποιότητα.

Το κόστος του έργου όπως το προϋπολογίζω ανέρχεται στις 150.000€/100 μ., συν το κόστος των Η/Μ εγκαταστάσεων στα 50.000€ εκτός του δικτύου (καταθλιπτικός αγωγός) προς το Φράγμα.

Επομένως, αν θέλουμε σήμερα να κατασκευάσουμε ένα τμήμα του όλου έργου τα 200 μ., (και όχι το σύνολο που είναι τα 400 μ.) με αφετηρία την Δυτική είσοδο της πόλης, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 350.000 € συν το κόστος δικτύου προς το φράγμα και εξασφαλίζουμε μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση», καταλήγει στην πρόταση του προς τη Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας και την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, ο πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων κ Γιώργος Σωμαράκης.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια