default-image

Πιερ Μοσκοβισί: Αλλαγές στη λειτουργία της τρόικας

Οικονομία
Πιερ Μοσκοβισί: Αλλαγές στη λειτουργία της τρόικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροποποιήσεις στη λειτουργία της τρόικας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων, προανήγγειλε ο υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα Πέμπτη στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Ευρωβουλής ότι οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί υποβλήθηκαν σε σημαντικές θυσίες, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες, ωστόσο τώρα οι χώρες τους ανακάμπτουν.

Αναγνώριση για τις θυσίες των Ελλήνων

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι, ως υπουργός Οικονομικών στη χώρα του κατά την περίοδο της κρίσης, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ώστε «η μεγάλη αυτή χώρα με την πλούσια ιστορία», η οποία, όπως είπε, «προσέφερε πολλά στη δημοκρατία, να παραμείνει στο ευρώ».

«Περάσαμε νύχτες στο Εurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας και τα καταφέραμε, ενώ γνωρίζω το θυμό των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό των χωρών που εφαρμόστηκαν. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη δέσμευση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική διάσταση σε κάθε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ερωτηθείς για το ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και ευρύτερη κοινωνική διάσταση.

Απόλυτες προτεραιότητες η ανάπτυξη και η απασχόληση

Στη διάρκεια της ακρόασης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα της νέας Κομισιόν θα είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση. Υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει αυστηρά τους δημοσιονομικούς κανόνες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους στα κράτη-μέλη, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του χρέους χωρίς ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News