Ειδήσεις

Στα 400 καλύτερα του κόσμου τo Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Ακόμη μια διάκριση για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Το κορυφαίο εκπαιδευτικό Ίδρυμα του τόπου είναι το καλύτερο στην Ελλάδα, αφού είναι το μοναδικό που κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται στα 400 καλύτερα του κόσμου (συγκεκριμένα στις θέσεις 301-350), σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια κατάταξη των βρετανικών "Τάιμς" (Times Higher Education World University Rankings 2014-2015).

Όπως μπορεί κανείς να δει στη σχετική λίστα (βλ. παρακάτω), η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει μόνο αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, με πρώτο και καλύτερο στον κόσμο, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) και ακολουθούν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Οξφόρδης, Στάνφορντ, Κέμπριτζ, ΜΙΤ, Πρίνστον, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Imperial Λονδίνου, Γιέιλ και Σικάγο.

Το καλύτερο ευρωπαϊκό (με βρετανικό) πανεπιστήμιο είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (γνωστό ως ΕΤΗ) που βρίσκεται στη θέση 13.

Η Τουρκία αντιπροσωπεύεται με έξι πανεπιστήμια ανάμεσα στα 400 καλύτερα και το Ισραήλ με τρία, ενώ καμία γειτονική βαλκανική χώρα δεν έχει παρουσία.

Από δυτικοευρωπαϊκής πλευράς στα 400 καλύτερα περιλαμβάνονται 45 βρετανικά, 28 γερμανικά, 17 ιταλικά, 13 ολλανδικά, 11 γαλλικά, δέκα σουηδικά και οκτώ ελβετικά.

Η Ασία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και έξι ασιατικά πανεπιστήμια (από Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Κίνα και Ν. Κορέα) βρίσκονται στα κορυφαία 50 και 24 στα καλύτερα 200. Από την άλλη, η αναμφισβήτητη υπεροχή των ΗΠΑ σταδιακά μειώνεται, έστω και οριακά.

Η κατάταξη "Times Higher Education World University" δημοσιεύεται κάθε χρόνο και θεωρείται, μαζί με τις αντίστοιχες κατατάξεις της QS (World University Ranking) και της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities-ARWU), μία από αυτές με το μεγαλύτερο κύρος και διεθνή επιρροή. Η κατάταξη βασίζεται σε τέσσερα βασικά κριτήρια, την ποιότητα διδασκαλίας, το επίπεδο έρευνας, τη μεταφορά γνώσης εκτός πανεπιστημίου και το βαθμό διεθνοποίησης των σπουδών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη λίστα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια