default-image

Εύσημα και "καρφιά" από τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Κρήτη
Εύσημα και "καρφιά" από τον υφυπουργό Ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΠΑ αλλά και χαρμόσυνα μαντάτα από πλευράς Περιφέρειας και Παγκρήτιας Τράπεζας για περαιτέρω διεύρυνση των χρηματοδοτήσεων προς την Κρήτη επιφύλασσε η χθεσινή επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Ο υφυπουργός έδωσε το "παρών" σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Νίκου Ματζούφα, του αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκου Μυρτάκη (η τράπεζα υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης JESSICA), της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη και άλλων αιρετών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς η πορεία ολοκλήρωσης του απερχόμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, και η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ ή Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, όπως είναι ο ακριβής τίτλος... Με τον υφυπουργό να μιλά με εγκωμιαστικά λόγια, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η τρίτη κατά σειρά Περιφέρεια πανελλαδικά σε επίπεδο απορροφήσεων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει πρόβλημα απορρόφησης κονδυλίων. Είναι σημαντικό ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάει εξαιρετικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τρίτη στη χώρα, και το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια όλων και τη συνεργασία, θα στηρίξουμε την προσπάθεια του περιφερειάρχη και των δημάρχων, για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα και να προετοιμάσουμε καλύτερα τη νέα προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για το ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι 1.100 κρητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, που θα φέρουν ανάπτυξη στο νησί».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη θετική πορεία υλοποίησης του απερχόμενου ΕΣΠΑ στο νησί, ενώ για το νέο ΣΕΣ 2014-2020 επισήμανε ότι, με τη συνεργασία και τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και των φορέων, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την ανάπτυξη στην Κρήτη.

«Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που έχουν ενταχθεί 1.100 προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που διατηρούν και δίνουν 5.000 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, η απασχόληση, να δούμε πώς θα ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη μέσα από την συνεργασία, τη συνέργεια όλων μας, δηλαδή, της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων του νησιού, της Αναπτυξιακής Κρήτης και βεβαίως του υπουργείου. Ευχαριστώ τον υπουργό τον κ. Κωνσταντινόπουλο γιατί οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές, και πιστεύω ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε και τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται η Περιφέρεια για να ολοκληρωθούν αναπτυξιακά έργα».

Όπως ανάφερε ουφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου

«Σήμερα συζητάμε για την οικονομική ανάκαμψη, την Κοινωνική προστασία και την κοινωνική πολιτική. Βάλαμε μαζί αυτά τα θέματα γιατί από τη μια μεριά υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν οι ευάλωτες  ομάδες, ταυτόχρονα όμως υπάρχει ανάγκη για την οικονομική ανάκαμψη, για τη δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης μέσα από την ίδια την οικονομία».

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί με γνώμονα την κοινωνία και τον πολίτη, σε συνδυασμό με την πραγματική Ανάπτυξη.

Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, πως το νέο ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος και το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι μέσα από ένα σχεδιασμό, προτεραιότητα για την κυβέρνηση.  

«Το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης  σε σχέση με την Κοινωνική προστασία και την Κοινωνική πολιτική είναι προτεραιότητα και του ΠΑΣΟΚ.  Στα πλαίσια της κυβέρνησης συνεργασίας έχουμε καταφέρει να κάνουμε θέση της κυβέρνησης, βασικούς θεσμούς που έχει προτείνει και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μια πραγματικότητα, με την πιλοτική εφαρμογή του να ξεκινάει  από τις 14 Οκτώβρη οπότε και θα γίνει η επίσημη εφαρμογή του. Μέσα στο 2015 έρχεται η καθολική εφαρμογή του με σημαντικά ζητήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει".

Αιχμές και καρφιά

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αργότερα το απόγευμα παρευρέθηκε σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην παλιά Λαχαναγορά, με θέμα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, το νέο ΕΣΠΑ και την Κοινωνική Πολιτική - Κοινωνική προστασία.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχουν εισρεύσει προς την Κρήτη, ενώ άφησε αιχμές για λαϊκισμό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) καθώς και του ΠΕΠ Κρήτης μέσω των εκχωρήσεων, την περίοδο 2007-2013 εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμη 22 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν σε δράσεις για την υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων.

Υπάρχει όμως και ο αρνητισμός. Η ακύρωση. Η άγνοια. Η εξουσιολαγνία. Η ανευθυνότητα που καταντάει ψευδολογία. Αυτό διαπιστώνω στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Τώρα πια ο συντοπίτης σας κ. Σταθάκης λέει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι συμφέρουσα και για τους για τους δανειστές. Άρα, έγινε Μερκελιστής και αυτός!».

Ν. Μυρτάκης

Διεύρυνση χρηματοδοτήσεων

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό-επενδυτικό πρόγραμμα «JESSICA» που υλοποιεί η τράπεζα, είπε ότι η πορεία του στην Κρήτη είναι πάρα πολύ καλή, και με την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις θα διευρυνθούν μεταξύ άλλων στους τομείς των τροφίμων αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News