default-image

Οι κρίσιμες επιλογές της Αυτοδιοίκησης

Κρήτη
Οι κρίσιμες επιλογές της Αυτοδιοίκησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άλλη Τετάρτη και 4,5 μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, που άλλαξαν εκ βάθρων και τον αυτοδιοικητικό χάρτη της Κρήτης, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφιών και μειοψηφιών όλου του νησιού καλούνται να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του συνδικαλιστικού τους φορέα, που είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, αλλά και τους αντιπροσώπους εκλέκτορες για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, που μαζί με τους δημάρχους που μετέχουν αυτοδίκαια στο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα εκλέξουν τη νέα ηγεσία τους και πανελλαδικά.

Το εκλεκτορικό σώμα για την ΠΕΔ Κρήτης, που απαρτίζουν οι 24 Δήμοι του νησιού με τους 125 εκλέκτορες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, καλείται την ερχόμενη Τετάρτη να επιλέξει ουσιαστικά την ηγεσία του ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια, προκειμένου να εκλεγούν τα 21 μέλη (12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι) της διοίκησής του, αλλά και 10 αντιπροσώπους για την ΚΕΔΕ, που μαζί με τους δημάρχους της Κρήτης θα μετέχουν στο εκλογικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική και θεωρητικά επικεφαλής για πρόεδρος δεν υπάρχει στα ψηφοδέλτια, αφού η εκλεγμένη 21μελής διοίκηση είναι αυτή που θα εκλέξει το νέο πρόεδρό της. Ωστόσο, είναι προφανές πως το ψηφοδέλτιο που θα εκλέξει τους περισσότερους στο Δ.Σ. θα έχει και την πλειοψηφία για να εκλέξει τον πρόεδρο στο πρόσωπο που προτείνει για τη θέση αυτή. Επί της ουσίας, πάντως, στο ένα ψηφοδέλτιο υποψήφιος για πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και στο άλλο ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Γιάννης Μαλανδράκης.

Η υποψηφιότητα Λαμπρινού

Ο πρώτος που κινήθηκε για την προεδρία της ΠΕΔ Κρήτης ήταν ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός. Το θέμα, άλλωστε, ανακινήθηκε μέσα στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξής του δύο μήνες μετά την επικράτηση στο Δήμο Ηρακλείου με ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό: Δεν μπορεί ο δήμαρχος του κορυφαίου Δήμου της Κρήτης, με 29 αντιπροσώπους εκλέκτορες στην ΠΕΔ Κρήτης, να μην είναι και πρόεδρός της, όταν μάλιστα τη θέση αυτή είχε και ο προκάτοχός του Γιάννης Κουράκης.

Ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου, αφού πείστηκε για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας υποψηφιότητας, προχώρησε στην επόμενη κίνηση, που ήταν μία ανοιχτή δημόσια πρόσκληση με ένα κείμενο, προς τους δημάρχους και συμβούλους-εκλέκτορες στην ΠΕΔ για μια κοινή κάθοδο με γνώμονα το ενιαίο για το καλό της Κρήτης.

Οι επαφές του προχώρησαν, και ενδεικτικό της όλης προσπάθειας ήταν η σχεδόν παντού παρουσία του στις ορκωμοσίες των περισσότερων δημοτικών Αρχών εντός και εκτός νομού Ηρακλείου. Ο άξονας γρήγορα συμπεριέλαβε και το δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, στη λογική και της κοινής παρουσίας με υπογραφές στην κίνηση πανελλαδικά δημάρχων, όπως των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη. Σύντομα, με εξαίρεση το δήμαρχο Ρεθύμνου, το μπλοκ συγκροτήθηκε σε μια βάση μεγάλων αστικών κέντρων της Κρήτης, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας - Μαλεβιζίου.

Την ίδια ώρα, όμως, οι περιφερειακοί δήμοι της Κρήτης έρχονταν με την κεκτημένη κατάσταση αντιδράσεων στο κλίμα της απερχόμενης ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και της ΚΕΔΕ.

Κλίμα έντονων επιφυλάξεων για το δίπολο αστικά κέντρα-περιφερειακοί δήμοι και την έλλειψη ενός σοβαρού πολιτικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, ιδίως σε περίοδο έντονης ασφυξίας των Δήμων από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές μνημονίων και οικονομικής αγχόνης. Υπό το πρίσμα αυτό και την κίνηση Λαμπρινού τη χαρακτήρισαν «άνευρη και χλιαρή», χωρίς πολιτικό πλαίσιο, αλλά με γενικόλογες αναφορές για το καλό της Κρήτης. Θεώρησαν ότι απαντήσεις σε κομβικά ζητήματα, όπως προτεραιότητες, δομές, λειτουργίες, κατανομές πόρων και σχέση αστικών κέντρων με δήμους της ενδοχώρας, δεν υπήρχαν από την κίνηση του δημάρχου Ηρακλείου. Κυρίως, δε, σημείωναν μια αναπαραγωγή του μοντέλου της ΚΕΔΕ, όπου οι μεγάλοι αστικοί Δήμοι κάνουν παιχνίδι για τις δικές τους προτεραιότητες, την ώρα που οι μικρότεροι μένουν ασύνδετοι και έξω από τις προτεραιότητες. Άλλωστε, σε αυτό το γενικό κλίμα είναι γνωστό ότι ήδη 82 δήμαρχοι πανελλαδικά έχουν υπογράψει ένα κείμενο στην κατεύθυνση δημιουργίας ένωσης περιφερειακών δήμων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από την Κρήτη, σε μια κατεύθυνση ισοκατανομής σχέσεων και προτεραιοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών δήμων και μικρότερων, για μια ισόρροπη πορεία.

Έτσι, οι περιφερειακοί δήμαρχοι της Κρήτης θεωρούσαν ότι το κείμενο και η κίνηση Λαμπρινού δεν απαντούσε σε αυτές τους τις αγωνίες. Όπως υποστηρίζουν, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά είδαν μια ατζέντα από το νέο δήμαρχο Ηρακλείου για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο του κεντρικού κορυφαίου Δήμου της Κρήτης με τους Δήμους της ενδοχώρας του ισόρροπα. Εκφράζοντας φόβους ότι οι προτεραιότητες σε κατανομές, έργα και απορροφήσεις θα πέσουν μονοδιάστατα στο Ηράκλειο, μετατρέποντας έτσι και την ΠΕΔ Κρήτης σε έναν επιπλέον μοχλό πίεσης για αυτό.

Ταυτόχρονα σημείωναν ότι από την κίνηση Λαμπρινού λείπει ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θυμίζουν μάλιστα ότι η ΠΕΔ Κρήτης, όπως και η ΚΕΔΕ, δεν ασκούν θεσμικά διοίκηση αλλά είναι συνδικαλιστικά όργανα αιχμής για την Αυτοδιοίκηση.

Το «όλοι μαζί για την Κρήτη», λένε οι περιφερειακοί δήμαρχοι, από μόνο του δεν απαντά ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις του Β. Λαμπρινού. Με ποιο πλαίσιο πολιτικά για την Αυτοδιοίκηση; Όταν μάλιστα αυτή πλήττεται από το μνημόνιο, τους ασφυκτικούς νόμους περιοριστικής πολιτικής, το Παρατηρητήριο της τρόικας για τους Δήμους, και μια πορεία που μετατρέπει τους δήμους από αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους για περιοριστικές πολιτικές σε βάρος των πολιτών.

Το κλίμα για τους περιφερειακούς δημάρχους επιτάθηκε μετά το νέο κείμενο που συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Ηρακλείου-Χανίων-Αγίου Νικολάου και Μυλοποτάμου, αφού ούτε σε αυτό θεώρησαν ότι υπάρχει συζήτηση ουσίας για τη σχέση μεγάλων αστικών κέντρων και περιφερειακών δήμων, και κυρίως δεν υπάρχει καθόλου σοβαρό πολιτικό πλαίσιο για το ποια αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε σήμερα και ενάντια σε ποιες πολιτικές.

Η υποψηφιότητα Μαλανδράκη

Εκεί κάπου ήρθε να κουμπώσει το κείμενο, που στο μεταξύ είχαν συνυπογράψει οι 7 δήμαρχοι του νομού Χανίων, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, με ένα πολιτικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση κόντρα σε μνημόνιο, πολιτικές μετατροπής των δήμων σε κρατικούς ιμάντες και πρόθεση ανατροπής της αιματηρής λιτότητας και των επιπτώσεών της στους δήμους, που κινδυνεύουν να μη λειτουργούν. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μιας τέτοιας προσπάθειας δέχτηκε να ηγηθεί ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Γιάννης Μαλανδράκης, άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, περιφερειακού δήμου, με πολιτική συγκρότηση και σκεπτικό σε προοδευτική κατεύθυνση και με αποδεδειγμένες αναμφίβολα δράσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οι περιφερειακοί δήμαρχοι σημειώνουν ότι ακόμη και η επιχείρηση πριν λίγο διάστημα να χρεωθεί η κίνηση υπό το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ως στενό φίλο του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, σε μια προσπάθεια κάποιων να σβήσουν την κίνηση των περιφερειακών δημάρχων, θέλοντας να αναβιώσουν κόντρα Λαμπρινού-Κουράκη και για την ΠΕΔ, έπεσε στο κενό, αφού Μαρινάκης και Κουράκης καν δε θα είναι υποψήφιοι για τίποτα σε αυτές τις εκλογές.

Μάλιστα, όσοι στηρίζουν πλέον την κίνηση των περιφερειακών δημάρχων, εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Μαλανδράκη ενισχύει το συγκρητισμό στην πράξη, όχι μόνο γιατί ένας δήμαρχος από τα Χανιά διεκδικεί την προεδρία της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά γιατί η κίνηση αποκτά και μια ευρύτητα σε πολιτικό επίπεδο, με προοδευτικό πρόσημο κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις για τη χώρα, αλλά και στο πεδίο της πολιτικής που θα κριθεί στο εκλογικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εκεί όπου η Ν.Δ. εμφανίζεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη για την προεδρία, ενώ αντίθετα όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για μια κοινή απάντηση, ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να θεωρείται πιθανόν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή υποψηφιότητα, που δεν αποκλείεται τελικά να είναι ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης.

Η "ενόχληση" για την κάθοδο Ασκούνη

Οι εκλογές άλλωστε την επόμενη Τετάρτη δε γίνονται χωριστά για την ΠΕΔ Κρήτης, αλλά ενιαία με τους εκλέκτορες για την ΚΕΔΕ. Έτσι το σύνθημα της υποψηφιότητας Λαμπρινού «όλοι μαζί για την Κρήτη», πολιτικά, στο κρίσιμο εκλογικό συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα. Όλοι μαζί δε γίνεται, όταν κάποιοι από τους εκλέκτορες και για την ΠΕΔ Κρήτης και στην ΚΕΔΕ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ν.Δ. του Γιώργου Πατούλη, ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτήν. Έτσι αδυνατίζει και το επιχείρημα της κοινής στάσης του Β. Λαμπρινού με τον Γ. Καμίνη ή τον Ι. Μπουτάρη, αφού εκλέκτορες που θα τον στηρίξουν στην ΠΕΔ Κρήτης θα βρεθούν στην ΚΕΔΕ απέναντί τους με τον Πατούλη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, τέλος, αλλά και απόδειξη ότι η κίνηση Λαμπρινού κινείται πιο γενικόλογα και χωρίς σαφές πολιτικό πλαίσιο, σε σύνδεση με τις εξελίξεις στην ΚΕΔΕ, η δυσφορία που εκφράστηκε υπό τον τύπο διαρροών για την κάθοδο αυτές τις μέρες στην Κρήτη και ενόψει των διεργασιών τού απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη. Η ενόχληση των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Λαμπρινού στην ΠΕΔ Κρήτης προφανώς προσπερνά το γεγονός ότι ο Κ. Ασκούνης για την ώρα είναι εν ενεργεία πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μάλιστα ο απόλυτα υπεύθυνος της οργάνωσης του εκλογικού της συνεδρίου, μέχρι το οποίο ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Οι επαφές του λοιπόν με δημάρχους του νησιού δεν είναι εκτός αρμοδιοτήτων του. Άλλωστε, ο αντίλογος από τους περιφερειακούς δημάρχους γι' αυτή την "ενόχληση" είναι ότι αντίστοιχη ενόχληση δε φάνηκε να υπάρχει όταν ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, συνοδεία του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, συναντήθηκε στο Ηράκλειο, στην έδρα και το γραφείο του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (τον εκπρόσωπο δηλαδή της κυβέρνησης και όχι της αυτοδιοίκησης), με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Κρήτης ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News