Ειδήσεις

Τι σημαίνει η ξαφνική απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης

Τι σημαίνει η ξαφνική - κεραυνό εν αιθρία την χαρακτήριζαν χθες πολιτικοί παρατηρητές - απόφαση των δύο κυβερνητικών εταίρων, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου, να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή; Τα σενάρια από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση, η οποία προέκυψε από τη συνάντηση των δύο ανδρών χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου, δίνουν και παίρνουν και φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται.

Η "επίσημη" αιτιολογία, σύμφωνα με τις διαρροές από το Μαξίμου αλλά και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, είναι ότι η ψήφος έχει στόχο «να σταματήσει η ακατάσχετη εκλογολογία, που έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και κάνει μεγάλο κακό στην κυβερνητική πολιτική».

Αυτή μοιάζει μια αρκετά εύλογη εξήγηση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες απόψεις της πραγματικότητας τις οποίες δεν μπορεί να "καλύψει". Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Υποβόσκουσα κρίση

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υποβόσκει μία κρίση μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και σε διαφωνίες εντός και των δύο κομμάτων. Τόσο μέσα στη Νέα Δημοκρατία όσο και μέσα στο ΠΑΣΟΚ "τρέχουν" κάποιες διεργασίες, οι οποίες δεν εκφράζονται ως ανοιχτή αμφισβήτηση των ηγεσιών τους. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι διεργασίες δίνουν την εικόνα μιας κατάστασης που μπορεί να φέρει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή.

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα που μιλούσαν ακόμη και για "αντάρτικο" βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και προσχώρησης αυτών στο... ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως ιδιαίτερα αξιόπιστα (εξάλλου το "άλμα" από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών που έχουν πει "ναι σε όλα" σε όλους τους νόμους των τελευταίων δύο ετών είναι... μάλλον αδύνατο), όπου υπάρχει καπνός... πρέπει να υπάρχει και φωτιά. Έστω κι αν είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Βεβαίως πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά "πρώιμες" είναι οι ζυμώσεις που συντελούνται σε μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των δύο κομμάτων. Βεβαίως η αξιολόγηση του τι μπορούν να σημαίνουν αυτές οι ζυμώσεις είναι δύσκολη. Το "αντάρτικο" δεν είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί και να αποκλεισθεί. Ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται να έχει χάσει μία σειρά από ερείσματα σε διάφορες πλευρές (τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό).

Τα... σημάδια

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε "οριακό σημείο". Γενικότερα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου διαφαίνονται πάμπολλες κόντρες και διαφωνίες, ενώ η λέξη "εκλογές" ακούγεται όλο και πιο συχνά στο περιβάλλον του Μαξίμου. Την ίδια ώρα, οι διαρροές για την "άτεγκτη" στάση των δανειστών, που βρίσκονται στην Αθήνα και πιέζουν ασφυκτικά για απολύσεις και "μεταρρυθμίσεις", ρίχνει λάδι στη φωτιά. Και την ίδια ώρα, η "παγωμένη" αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους των εξαγγελιών του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου για απεμπλοκή από την Τρόικα, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική συνοχή.

Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται εντονότερα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς από πολλές πλευρές ομολογείται ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε "επίπεδα οριακής ανοχής" προς την κυβέρνηση, ενώ και ο Βαγγέλης Βενιζέλος αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα συνοχής στο κόμμα του και οι σχέσεις του με τα πλέον προβεβλημένα στελέχη βρίσκονται στο ναδίρ. Το αντάρτικο Παπανδρέου, η οξύτατη κριτική Χρυσοχοΐδη και οι αντιρρήσεις βουλευτών δεν είναι άλλωστε τυχαία σε αυτήν τη συγκυρία.

Ένα παρόμοιο σκηνικό δείχνει να έχει στηθεί και στη ΝΔ, όπου υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια από μια σειρά βουλευτών που με κάθε πακέτο μέτρων που περνά βλέπουν τη βουλευτική έδρα να... απομακρύνεται και το πολιτικό τους μέλλον να φαλκιδεύεται.

Επίσης, τα προβλήματα που διαφαίνεται να υπάρχουν με τον Γκίκα Χαρδούβελη (η ξαφνική ασθένεια μπορεί να είναι εντελώς άσχετη, αλλά... και να μην είναι) και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη (στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνεται πλέον πολλή αντίδραση) έρχονται να προστεθούν στα παραπάνω.

Τα σενάρια

Με αυτά τα δεδομένα, στην παρούσα στιγμή, τα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με την ξαφνική προσφυγή στην ετυμηγορία της Βουλής είναι τα εξής:

- Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους και τα προβλήματα συνεννόησης των τελευταίων εβδομάδων και αποφασίζουν να "κόψουν μαχαίρι" την εκλογολογία, να ανανεώσουν την κοινοβουλευτική εντολή και να πορευτούν τουλάχιστον με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και... βλέπουμε. Το σενάριο αυτό είναι ίσως το πλέον ρεαλιστικό, αφού λαμβάνει υπόψη τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα και γενικότερα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους, καθώς και τον "ορίζοντα" της δύσκολης (πολύ δύσκολης, μάλιστα, αφού το Βερολίνο έχει σκληρύνει τη στάση του) διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου λένε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να "βγάλει μόνη της τα μάτια της" και θέλει να πάει με ισχυρή κοινοβουλευτική εντολή να διαπραγματευτεί την κρίσιμη για το μέλλον της χώρας συμφωνία. Το "αδύναμο" σημείο του σεναρίου αυτού είναι ότι... το υποστηρίζουν οι "επίσημες" κυβερνητικές πηγές και ότι δε λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρή κυβερνητική κρίση.

- Έρχονται εκλογές! Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι... παγίδα (!) και θα οδηγήσει στην εμφάνιση των "ανταρτών" που για την ώρα παραμένουν... επιμελώς κρυμμένοι στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι θα βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην ακολουθούμενη πολιτική. Το σενάριο θέλει μερίδα βουλευτών και από τα δύο κόμματα να λένε «τέλος στα νέα μέτρα, ο λαός δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις» και να καταψηφίζουν την κυβέρνηση. Η κυβερνητική κρίση θα λάβει σάρκα και οστά και η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μονόδρομος. Τα αδύναμα σημεία του σεναρίου αυτού είναι πολλά. Με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς, η πλειοψηφία (και μάλλον... μεγάλη) των βουλευτών της ΝΔ και αρκετοί από εκείνους του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανεκλεγούν σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, αφού η ΝΔ δε φαίνεται να υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τις εκλογές. Επιπροσθέτως, η φαλκίδευση της προσπάθειας "σωτηρίας της χώρας" θα τους στιγματίσει - βεβαίως την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, αλλά... δε φαίνεται ότι αυτή η ιστορία (η... "σωτηρία" της χώρας) θα έχει στο τέλος νικητές, παρά μόνο ηττημένους.

- Θα λάβουν σάρκα και οστά τα σενάρια περί "οικουμενικής" κυβέρνησης (αν... πειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ) ή "κυβέρνησης χωρίς το Σαμαρά". Πρακτικά, μια επανάληψη του ίδιου "θεάτρου" που παίχτηκε μετά την ανακοίνωση από τον Γιώργο Παπανδρέου της πρόθεσής του να κάνει δημοψήφισμα για το ευρώ. Τα σενάρια αυτά κυκλοφορούν από διάφορες πλευρές, έχουν εμπλακεί ακόμη και αυτοδιοικητικά στελέχη "υψηλού προφίλ" (λ.χ. Μπουτάρης) και κυβερνητικά στελέχη (Χρυσοχοΐδης και άλλοι) και επίσης "σέρνονται" εδώ και κάμποσο καιρό. Το θέμα είναι σε αυτήν την περίπτωση ποιοι θα είναι οι "πρόθυμοι" που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα της "εθνικής σωτηρίας". Σήμερα, οι "σίγουροι" είναι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πιθανότητες αρκετοί "ανεξάρτητοι", ίσως η ΔΗΜΑΡ (ή μερίδα αυτής) και... αυτά. Άγνωστη η στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ (που θα εξαρτηθεί και από το πρόσωπο που θα λειτουργήσει την "ομπρέλα" - ήδη έχει ακουστεί το όνομα του... Κώστα Καραμανλή) και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί αυτή η οικουμενική να χρησιμοποιηθεί και ως "πολιτικό όπλο" και γενικώς το σενάριο αυτό έχει αρκετά "δυνατά" σημεία, αλλά και πολλά αδύναμα. Το μεγαλύτερο των οποίων είναι τούτο: είναι δυνατό ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν έχει υποστεί κάποιο "στραπάτσο", όπως η αποκαθήλωση των Καννών, όπως είχε υποστεί ο ΓΑΠ, να... βάλει το κεφάλι του στον ντορβά; Μόνος του και οικειοθελώς; Γιατί;

Του Γιώργου Ψαρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια