default-image

Σήμερα το κρας-τεστ για εργασιακό κι ασφαλιστικά

Οικονομία
Σήμερα το κρας-τεστ για εργασιακό κι ασφαλιστικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το  πιο κρίσιμο κρας-τεστ με την τρόικα αναμένεται σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών καθώς πέρα από τα δημοσιονομικά θα τεθεί στο τραπέζι η «ατζέντα» των εργασιακών και οι αλλαγές που ζητούν τα στελέχη της τριμερούς στο ασφαλιστικό.

Το πρόγραμμα αρχίζει στις 17.30 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) σε πρώτη φάση με μια συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη και στους επικεφαλής της τριμερούς.

Μία  ώρα μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη - τρόικας, στις 18.30, προγραμματίζεται να φτάσει στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για συνάντηση με την τριμερή.

Ο υπουργός Εργασίας, δύο ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, στις επαφές με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, θα επιχειρήσει να αποσύρει από την ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα τα παρακάτω θέματα:

Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)

Τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Ωστόσο απέναντι τους. οι κ.κ. Χαρδούβελης και Βρούτσης θα έχουν στελέχη της τρόικας που ζητούν ήδη από τη συνάντηση του Παρισιού να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις.

Άλλωστε στην κυβέρνηση δεν έχουν ξεχάσει όσα ανέφερε η οικονομολόγος του ΔΝΤ κυρία Στέφανι Εμπλ στo Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Μήπως θα έπρεπε να εξετάσετε τη μείωση της κατώτατης σύνταξης; Το λέω γιατί είναι κατά κανόνα υψηλότερη από τον κατώτατο μισθό και αποτελεί αντικίνητρο για την παραμονή στην εργασία» είχε πει προκαλώντας την έκρηξη της ελληνικής πλευράς.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (όπως είναι οι συγχωνεύσεις ταμείων) στο ασφαλιστικό την Άνοιξη του 2015, όπως γράφει το in.gr.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News