default-image

Συνέχεια στο σίριαλ της διαμάχης για τις απολύσεις

Κρήτη
Συνέχεια στο σίριαλ της διαμάχης για τις απολύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέχεια στο σίριαλ της διαμάχης της "Δύναμης Πολιτών" με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις απολύσεις 45 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου . Όπως αναφέρει η τη «Λαϊκή Συσπείρωση» :

Σε απάντηση καταγγελίας για την μεθόδευση απόλυσης εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, η «Δύναμη Πολιτών» επέλεξε να κατηγορήσει την «Λαϊκή Συσπείρωση» για «συνωμοσιολογία» και «παραλογισμό».Ίσως δεν παρακολουθούσε τη δράση μας και τις τοποθετήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια αλλά τους ενημερώνουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» ούτε φαντάσματα βλέπει, ούτε ανεμόμυλους πολεμά.

Αφού λοιπόν η «Δύναμη Πολιτών» προσπαθεί να ξεφύγει με εκθέσεις ιδεών, ας βάλουμε τα ερωτήματα συγκεκριμένα.

1. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με τις 157/14 στις 26-6-14 και 159/14 αποφάσεις του, δικαιώνει εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και ουσιαστικά διατάζει τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ να εξακολουθήσει να δέχεται τις υπηρεσίες τους ως κανονικά εργαζόμενους. Στις 10-7-14 συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και αποφασίζει την μη άσκηση έφεσης. Ήταν η απόφαση αυτή ομόφωνη; Όχι. Ο μόνος που δεν την ψήφισε ήταν ο δημοτικός σύμβουλος (μέχρι τότε εκπρόσωπος της παράταξης του κ Ηλιαδάκη) εκλεγμένος ήδη με τη "Δύναμη Πολιτών" και νυν πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ. Αν ενήργησε αυτόβουλα ή κατόπιν συνεννόησης με την παράταξη του ας το λύσουν μεταξύ τους. Το ερώτημα είναι : η ψήφος αυτή είναι στην κατεύθυνση του «να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος και κανένας εργαζόμενος» όπως ισχυρίζεται στην απάντηση της η «Δύναμη Πολιτών»;

2. Στις 17-9-14 εκδίδεται η απόφαση του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη που ακυρώνει την απόφαση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ περί μη άσκησης έφεσης. Η «Δύναμη Πολιτών» θέλει να πιστέψουμε ότι στο διάστημα των 2 ολόκληρων μηνών (!) που μεσολάβησαν, δεν ήρθε σε καμία επαφή μαζί τους και απλά περίμενε μέχρι να αναλάβουν τη διοίκηση του δήμου και να την κοινοποιήσει 10 μέρες μετά την εγκατάσταση τους σε αυτήν; Όποιος θέλει, ας το πιστέψει. Όχι πάντως εμείς.

3. Δηλώνουν στην απάντηση τους πως «η πρόθεση και ο αγώνας τους» είναι «να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος και κανένας εργαζόμενος» και πως «είναι αδιανόητο να μιλούμε σήμερα για απολύσεις, όταν στα πλαίσια της πρόσφατης μετακίνησης υπαλλήλων, ο Δήμος βρίσκεται κυριολεκτικά αποψιλωμένος από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό». Μπορούν μας πουν πως συμβιβάζονται αυτά, με τις κατά πλειοψηφία (μόνο αυτοί υπερψήφισαν) πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις 26-9-14, περί άσκησης έφεσης κατά των αποφάσεων 463/14 και 464/14 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που δικαιώνει και επαναφέρει στην εργασία τους 19 συνολικά εργαζόμενους του δήμου, που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα; (άσχετα αν 4 από αυτούς έχουν ήδη μεταταχθεί και εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες). Εμείς το μόνο που διαπιστώνουμε και ενισχύει και το προηγούμενο συμπέρασμα μας, είναι άλλη μια ταύτιση αντεργατικής δράσης μεταξύ διορισμένου Περιφερειάρχη και Δημοτικής Αρχής.

4. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπικό ενημερωτικό portal, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ δήλωνε : «Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (των παιδικών σταθμών), από τους πλέον έμπειρους στις κοινωνικές δομές του δήμου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υπηρεσίας, καθώς είναι 41 σε σύνολο 200 εργαζομένων και τυχόν απομάκρυνση τους, θα είναι μεγάλο πλήγμα που θα ναρκοθετήσει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών στο Ηράκλειο» και συμπλήρωνε πως «βούληση του δήμου είναι να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας». Ωραία ακούγεται η λέξη «νομιμότητα» αλλά τι άλλο σημαίνει στην πράξη παρά απόλυτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής; «Νομιμότητα» είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις των φόρων και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, οι κατασχέσεις σπιτιών, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ένα σωρό άλλα. Αν η «Δύναμη Πολιτών» θέλει να υπηρετήσει αυτά (ειρωνευόμενη ακόμη και το τίτλο της) δικαίωμα της, όπως δικαίωμα της και το να θεωρεί «ηθικά» όλα τα «νόμιμα» αλλά να το πει καθαρά, για να καταλάβουμε και πόσο «ανεξάρτητη» είναι από την κυβερνητική πολιτική.

5. Λέει η «Δύναμη Πολιτών» πως «το φορτίο που αναγκάζονται να σηκώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι δυσβάστακτο και παρόμοιες «ειδήσεις» υποσκάπτουν ασφαλώς, με τον χειρότερο τρόπο, το ηθικό τους». Δηλαδή ισχυρίζεται πως έχει υψηλό ηθικό ο εργαζόμενος που ζει μόνιμα με το φόβο της απόλυσης (ή και τη σιγουριά της απόλυσης ο διμηνίτης ή πενταμηνίτης συμβασιούχος) ή αυτός που αν και δικαιωμένος από δικαστήριο, βρίσκεται απολυμένος; Μήπως ανεβαίνει το ηθικό του με το να τον αναγκάζουμε, παρά την οικονομική του αδυναμία, να πληρώνει μέχρι να εξαντληθούν οι βαθμοί «δικαιοσύνης» την οποία οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής τους; Μήπως γίνεται πιο ελαφρύ το φορτίο τους με την απαγόρευση των προσλήψεων; Μήπως για τις λυποθιμίες εργαζομένων στον οργανισμό οφείλονται στις "ειδήσεις" ή από την εξαντλητική δουλειά και την τρομοκρατία της απόλυσης που έχουν επιβάλλει κυβέρνηση - δημοτική αρχή (προηγούμενη και τωρινή).

Εν τέλει και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ως Δημοτική Αρχή, θα εφαρμόσει όσα συμφωνούν με τις διακηρυσσόμενες προθέσεις της μη ασκώντας έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης ή θα υποταχθεί οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόλυση;

Εμείς πάντως και κατά την ορκωμοσία του νέου ΔΣ, αντί όρκου δηλώσαμε πως «θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων» και αυτό κάνουμε. Άλλη πολιτική υπηρετούμε και η κριτική μας συνοδεύεται πάντα από τεκμηριωμένες τοποθετήσεις. Για «διασπορά ψευδών ισχυρισμών» ψάξτε αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, επαναφέρουμε τις προτάσεις και διεκδικήσεις μας :

  1. Νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  2. Όχι στην αξιολόγηση των εργαζομένων και στον επανέλεγχο των συμβάσεων.
  3. Προσλήψεις επιπλέον μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών αναγκών του δήμου.
  4. Χρηματοδότηση, εδώ και τώρα, από τον κρατικό προϋπολογισμό των κοινωνικών δομών, όλων των υπηρεσιών των δήμων, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, για την ποιοτική διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από όλες τις υπηρεσίες των δήμων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News