default-image

Ζητά ευνοϊκότερα κριτήρια για φοιτητές νησιωτικών περιοχών

Κρήτη
Ζητά ευνοϊκότερα κριτήρια για φοιτητές νησιωτικών περιοχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δικαίωμα μετεγγραφής στους εισακτέους με το 10%, ευνοϊκότερη μεταχείριση στο δικαίωμα μετεγγραφής για τα τέκνα κατοίκων νησιωτικών περιοχών και επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ζητά με τρεις Τροπολογίες του ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, τρεις τροπολογίες κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο Νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις.», το οποίο συζητείται και σήμερα στη Βουλή.

Η πρώτη Τροπολογία, αφορά το δικαίωμα μετεγγραφής των επιτυχόντων οι οποίοι έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγουμένων της εισαγωγής τους ετών. (10%). Σύμφωνα με το σκεπτικό της κατατεθείσας τροπολογίας, οι εισακτέοι αυτοί είναι ισότιμοι με το υπόλοιπο 90% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν εξεταστεί και αυτοί σε πανελλαδικές εξετάσεις και δεν προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων αλλά αποτελούν εξ αρχής, το 10% αυτού του αριθμού. Ως εκ τούτου, δε θα έπρεπε να εξαιρούνται του δικαιώματος μετεγγραφής αλλά να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία.

Η δεύτερη τροπολογία, αφορά το δικαίωμα μετεγγραφής των τέκνων κατοίκων νησιωτικών περιοχών. Λόγω των ιδιαίτερων γεωοικονομικών, κοινωνικών και συγκοινωνιακών συνθηκών στις νησιωτικές περιοχές, προβλέπεται τα τέκνα κατοίκων νησιωτικών περιοχών να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής κατ' επιλογήν και σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που βρίσκεται εκτός περιφέρειας κατοικίας των γονέων τους, με κριτήριο την αμεσότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου κατοικίας των γονέων με την περιφέρεια στην οποία εδρεύει η σχολή ή το τμήμα υποδοχής.

Η τρίτη Τροπολογία, προβλέπει την επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Τα πλήρη κείμενα των τριών Τροπολογιών έχουν ως εξής:

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

«Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Δικαίωμα μεταφοράς θέσης των εισακτέων με το δικαίωμα συμμετοχής του 10% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προβλέπεται δικαίωμα μεταφοράς θέσης στους επιτυχόντες του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος συμμετοχής στο 10% του συνόλου των θέσεων εισακτέων με τη βεβαίωση πρόσβασης, για λόγους ισονομίας εφόσον στους επιτυχόντες του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, ανήκουν εξίσου, τόσο όσοι έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 - οι οποίοι και κάλυψαν το 90% του συνόλου των θέσεων εισαγωγής- όσο και εκείνοι ο οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος συμμετοχής στο υπόλοιπο 10% του συνόλου των θέσεων εισακτέων με τη βεβαίωση πρόσβασης.

1. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 53 του Ν.4264/14 μετά τη φράση «του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν» προστίθεται η φράση «και όσους εισήχθησαν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάνοντας χρήση του δικαιώματος συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων με τη βεβαίωση πρόσβασης».

2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 47 του Ν. 4274/14 μετά τη φράση «του σχολικού έτους 2013-2014» προστίθεται η φράση «ή όσοι εισήχθησαν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάνοντας χρήση του δικαιώματος συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων με τη βεβαίωση πρόσβασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News