Ειδήσεις

Σφαγή στον ΟΑΚ με καταγγελίες Μαγγκανά

Τον ασκό του Αιόλου, με εκατέρωθεν βολές, προκάλεσε η επιστολή-βόμβα του στελέχους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θέμη Μαγκανά προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, όπου γίνεται λόγος για κακοδιοίκηση και παρανομίες στον ΟΑΚ Α.Ε.

Στην αντεπίθεση πέρασε νωρίς το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΟΑΚ Γρηγόρης Ροκαδάκης που στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος: «Εγώ μόλις ανέλαβα πρόεδρος του Οργανισμού προχώρησα σε καταγγελία για το συγκεκριμένο δημόσιο έργο κατασκευής αποχετευτικού δικτύου οικισμού Αγίας Βαρβάρας δήμου Γόρτυνας. Ο κ. Μαγκανάς καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό γιατί αυτός έχει την επίβλεψη του έργου».

Νωρίτερα ο κ. Μαγκανάς στην επιστολή-καταγγελία, αναφορικά με το έργο, χαρακτήρισε απαράδεκτη την ολιγωρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚ κάνοντας παράλληλα λόγο για αδράνεια της προϊσταμένης Αρχής.

Επίσης στην επιστολή-βόμβα ο καταγγέλλων κάνει λόγο για παράνομες, εμπαθείς και εκδικητικές πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, που δυστυχώς έχουν εξαπλωθεί από μεμονωμένα πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και από μονοπρόσωπα όργανα, σε συλλογικά όργανα, όπως το Συμβούλιο Διευθυντών, το Τεχνικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ακόμα και το Σωματείο Εργαζομένων!

Αναλυτικά το κείμενο έχεις ως εξής:

«Σε συνέχεια της από 11.09.2014 καταγγελίας μου προς εσάς για το θέμα, και πιο συγκεκριμένα για το δημόσιο έργο "Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου οικισμού Αγίας Βαρβάρας δήμου Γόρτυνας", επανέρχομαι προκειμένου να σας εκθέσω, με την ιδιότητά σας ως επιβλέποντος υπουργού του Οργανισμού Ανάπτυξης (ΟΑΚ) Α.Ε., την απαράδεκτη, τουλάχιστον, ολιγωρία του ανώτατου διοικητικού οργάνου, που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, και το οποίο είναι ταυτόχρονα η προϊσταμένη Αρχή του άνω Έργου (δηλαδή το ανώτατο θεσμικό-αποφαινόμενο όργανο, με βάση τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων).

Θεωρώ απαράδεκτη και καταγγέλλω την "αδράνεια" της προϊσταμένης Αρχής, όχι μόνο επειδή δεν έχει επιληφθεί αρμοδίως αλλά και άμεσα των όσων περιλαμβάνονται στην από 29.01.2014 έγγραφη αναφορά μου, με την ιδιότητά μου ως θεσμικού οργάνου, δηλαδή του προϊσταμένου της διευθύνουσας υπηρεσίας, προς το ανώτατο θεσμικό όργανο αναφορικά με την υλοποίηση δημοσίων έργων του ΟΑΚ, που είναι η προϊσταμένη Αρχή. Πέρασαν λοιπόν ακριβώς οκτώ ολόκληροι μήνες για να ανταποκριθεί η προϊσταμένη Αρχή στις εναγώνιες προφορικές και έγγραφες προσπάθειές μου για συζήτηση και λήψη απόφασης επί θεμάτων, που ήδη (αλλά με καθυστέρηση έξι και πλέον μηνών) αποδείχθηκε από Επιτροπή ότι υπάρχει ποσό τουλάχιστον 157.000 € αχρεωστήτως καταβληθέν προς τον ανάδοχο και το οποίο μάλιστα η υπηρεσία έχει ήδη ζητήσει να επιστραφεί.

Καταγγέλλω τη διαδικασία του χθεσινού (29.09.2014) Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚ, το οποίο, αντί να λειτουργήσει θεσμικά και με βάση το νόμο και τη δεοντολογία, μετετράπη σε "δικαστήριο" και μάλιστα με ακροατήριο αποτελούμενο από πλήρως αναρμόδια πρόσωπα. Δεν ασχολήθηκε με την ουσία του προβλήματος και των καταγγελιών παρά μόνο με "ενημέρωση" για θέματα, που ούτως ή άλλως έχουν από καιρό υποβληθεί εγγράφως, αλλά και με τη "διαπίστωση" των απαράδεκτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην Τεχνική Υπηρεσία και σε αρμόδια όργανα του ΟΑΚ.

Καταγγέλλω τις παράνομες, εμπαθείς και εκδικητικές πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, που δυστυχώς έχουν εξαπλωθεί από μεμονωμένα πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και από μονοπρόσωπα όργανα, σε συλλογικά όργανα, όπως το Συμβούλιο διευθυντών, το Τεχνικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ακόμα και το Σωματείο Εργαζομένων!

Καταγγέλλω τη σχεδόν παντελή αδιαφορία σχετικά την τήρηση των νόμων και των διοικητικών διαδικασιών. Αυτό αφορά σε έκδοση και εφαρμογή αποφάσεων από αναρμόδια όργανα και μάλιστα χωρίς διαφάνεια και χωρίς να αναρτώνται στη "Διαύγεια".

Καταγγέλλω τη μη ανάρτηση αποφάσεων του Δ.Σ. στη "Διαύγεια" ή τη μη τήρηση του τύπου σε πολλές αναρτηθείσες (έστω και πολύ καθυστερημένα και όχι αμελλητί) αποφάσεις.

Έχω πλήρη επίγνωση της σημασίας και της ευθύνης των παραπάνω καταγγελιών. Είμαι διατεθειμένος να υποστηρίξω ενώπιον της Δικαιοσύνης τις καταγγελίες, όπως βεβαίως και όσα επιπλέον έχω αναφέρει στις από 17.02.2014 και 15.09.2014 επώνυμες καταγγελίες μου προς την Εισαγγελία. Δεν είμαι διατεθειμένος να αναμένω άλλο τις παρελκυστικές δράσεις των υπευθύνων, ούτε βεβαίως να παραμένω (έστω και ενεργητικός) θεατής της συνέχισης της καταπάτησης νόμων και συνταγματικών δικαιωμάτων, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τον παράνομο πλουτισμό και μάλιστα με πλήρη απαξίωση θεσμών αλλά και χωρίς ίχνος αιδούς, από γνωστούς και αγνώστους πρωταγωνιστές ή/και κομπάρσους των δημοσίων έργων και των λοιπών κυκλωμάτων του δημόσιου βίου.

Βεβαίως, η αγωνία μου επεκτείνεται και στο γεγονός ότι δύο Οργανισμοί - ο ΟΑΝΑΚ και ο ΟΑΔΥΚ - που έχουν αποδεδειγμένα και επί μακρόν συμβάλει στην ανάπτυξη της Κρήτης, έχουν "μετασχηματιστεί" σε ένα υπερ-οργανισμό με παγκρήτια εμβέλεια, με σημαντικότατες αρμοδιότητες, με απεριόριστες δυνατότητες και βεβαίως με την υποχρέωση να διατελέσει το σημαντικότερο ίσως ρόλο ως αναπτυξιακό εργαλείο, στην υπηρεσία και υπό τον έλεγχο και καθοδήγηση της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού. Πρακτικά όμως, εξελίσσεται σε πεδίο δόξης λαμπρόν για παρατυπίες και παρανομίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους 100 και πλέον εργαζομένους και τις οικογένειές τους, διακυβεύει σημαντικά ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια και θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση μεγάλων και κρισιμότατων έργων. Διασπαθίζει όμως και δημόσια περιουσιακά στοιχεία με την αδρανοποίηση ΟΛΩΝ των δραστηριοτήτων, πλην των οδικών και υδραυλικών έργων, που περιλαμβάνουν κυρίως τις δραστηριότητες και την εμπειρία και τεχνογνωσία του π. ΟΑΝΑΚ και όσες παγκρήτιας εμβέλειας αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προτάσεις είχαν τεκμηριωθεί και προωθηθεί αρμοδίως και από κοινού από τον ΟΑΝΑΚ και τον ΟΑΔΥΚ.

Έχοντας πλήρη πίστη και εμπιστοσύνη ότι θα επιτελέσετε στο ακέραιο το καθήκον σας, ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κατά νόμον αρμοδίων υπηρεσιών, παραμένω στην απόλυτη διάθεση, τη δική σας, κάθε αρμοδίου οργάνου και βεβαίως της Δικαιοσύνης.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Θέμης Μαγκανάς,

δρ αεροναυπηγός μηχανικός,

στέλεχος ΟΑΚ Α.Ε.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια