default-image

Δικαστήριο βάζει φρένο σε πλειστηριασμό τριτέκνου

Κρήτη
Δικαστήριο βάζει φρένο σε πλειστηριασμό τριτέκνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδα για τρίτεκνο δανειολήπτη αποτελεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, που σταμάτησε τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του. Η τράπεζα είχε κινήσει διαδικασία πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη-πελάτη της, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είχε καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων για υπαγωγή του στις ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010 (ν. Κατσέλη) για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας ο εν λόγω δανειολήπτης είναι μέλος, «πρόκειται για πρωτοφανή και πρωτόγνωρα γεγονότα, για κινήσεις που ανατρέπουν την επιδιωκόμενη ήρεμη σχέση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, κινήσεις οι οποίες όχι μόνο διαταράσσουν το κλίμα μεταξύ τους, αλλά δημιουργούν, εκτός από ψυχική φθορά, και οικονομική δυσκολία στο φτωχοποιημένο πολίτη, που η γενικευμένη οικονομική κρίση τού πέρασε το μανδύα της μη δυνατότητας απασχόλησης και αδυναμίας πληρωμής των χρηματικών υποχρεώσεων στις τράπεζες».

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρίτεκνο πατέρα, έγγαμο, άνεργο λόγω κρίσης, ο οποίος, λόγω υπερχρέωσης προς τις τράπεζες και για να ρυθμίσει το χρέος του προς αυτές, αλλά και για να σώσει την κατοικία του, αίτησε την ένταξή του στο ν. 3869/2010, μέσω της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Παρά ταύτα, και ενώ είχε προσδιοριστεί δικάσιμος, μία εκ των τραπεζών τού "κήρυξε τον πόλεμο", όπως αναφέρει η Ένωση.

Συντετριμμένος και απογοητευμένος ο δανειολήπτης από τα καταδιωκτικά μέτρα της τράπεζας, καθώς η τελευταία, εκτός από τη διαταγή πληρωμής, είχε εκδώσει και κατασχετήρια έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, είχε δε και προσδιοριστεί πλειστηριασμός, ζήτησε τη συνδρομή του συλλογικού του φορέα (Ε.Π.Κ. Κρήτης), ο οποίος του συνέστησε να προσφύγει δικαστικά, ζητώντας ανακοπή των καταδιωκτικών μέτρων.

Έτσι, το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπ' αρ. 474/2014 απόφασή του, διέταξε την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμό) της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, καθώς και κάθε άλλου μέσου αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της περιουσίας του, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης "περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" που έχει κατατεθεί στο ίδιο δικαστήριο και η δικάσιμος έχει οριστεί στις 7-06-2019.

Μετά την τόσο μεγάλη νομική επιτυχία εις όφελος του δανειολήπτη-μέλους της Ένωσης, η Ένωση διά της προέδρου της, κ. Ιωάννας Μελάκη, δηλώνει: «Κερδίσαμε την πρώτη νίκη στον αγώνα μας, διά της συνεργάτιδος δικηγόρου κ. Ράνιας Μπουρδάκη, σώζοντας την κύρια κατοικία του μέλους μας από προγραμματισμένο πλειστηριασμό. Ευελπιστούμε ότι θα κερδίσουμε και την κυρίως δίκη, καθώς ο εν λόγω δανειολήπτης συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπονται από το ν. 3869/2010».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News