Ειδήσεις

Πνίγει τους κτηνοτρόφους το κόστος παραγωγής

Την ώρα που οι κυβερνώντες ασχολούνται μόνο με το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αντιμετωπίζουν εκρηκτικότερα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, όπως το κόστος παραγωγής σε αντίθεση με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αλλά και την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή που οι ίδιοι πουλούν και στην τιμή που αγοράζουν στο ράφι οι καταναλωτές τα δικά τους προϊόντα.

Η "Νέα Κρήτη" επιχειρεί σήμερα να κάνει μια προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην Κρήτη, χωρίς να αμφισβητεί βεβαίως και τη σπουδαιότητα της καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης, για την επιβίωση του κλάδου!

Από την ώρα που το ζώο θα γεννηθεί μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στο ράφι του καταναλωτή, μεσολαβούν διαδικασίες πάρα πολύ χρονοβόρες και κοστοβόρες, που "φορτώνουν" το κόστος εκτροφής, παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης του τελικού προϊόντος. Όλη αυτή η αλυσίδα παρουσιάζει πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, που έχουν μετατρέψει τους κτηνοτρόφους σε παραγωγούς, οι οποίοι είτε καταστρέφονται οικονομικά, είτε ακροβατούν ανάμεσα στην καταστροφή και την οριακή επιβίωση.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς στην Κρήτη τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκος Στεφανάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Σήμερα που καλούμαστε να γίνουμε παραγωγικοί από καταναλωτικοί, όλοι εμείς που δουλεύουμε το παραγωγικό κομμάτι εδώ και χρόνια, και κυρίως οι κτηνοτρόφοι που παράγουν, θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Όταν όμως εννοούμε κτηνοτροφία, εννοούμε ένα παραγωγικό σύστημα που δίνει σε πάρα πολλά επαγγέλματα δουλειά».

Καταρχήν, ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει πως «οι τιμές των προϊόντων των κτηνοτρόφων της Κρήτης είναι πάρα πολύ χαμηλές, σε τέτοιο επίπεδο που προσβάλλουν τους ανθρώπους και τον τόπο που τα παράγει. Γιατί δε μιλάμε για τρόφιμα που απλά τα τρώμε για να γεμίσουμε το στομάχι μας. Αυτά είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα που προασπίζουν και προάγουν την υγεία. Αυτό όμως, επειδή είμαστε μικροί και πολυτεμαχισμένοι, δεν έχουμε καταφέρει να το αναδείξουμε και ο καθένας πάει μοναχός του. Ευτυχώς τελευταία έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ως Κρήτη με την ενιαία σήμανση ως κρητικό προϊόν, και για να έχουμε καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους άλλους. Δε θα βρούμε τις αγορές αν οι ίδιοι δεν ανασκουμπωθούμε. Και δε θα βρούμε τους καταναλωτές αν οι ίδιοι δεν τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούν να συγκρίνουν το εισαγόμενο με το αρνάκι γάλακτος το κρητικό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να περάσουν σε αριστοποίηση της παραγωγής. «Που σημαίνει περιτροπική βόσκηση για να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό χόρτων από το βοσκότοπο, σωστό τάισμα και σωστή συνεργασία με τους συνεργάτες που παράγουν και πουλούν ζωοτροφές. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι πολύ δεμένη, για να υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας και για να υπάρχει και ένα αποτέλεσμα, γιατί η ζωοτροφή είναι το 60% του κόστους παραγωγής».

Τι γίνεται όμως με την αδυναμία άμεσων πληρωμών προς τον κτηνοτρόφο, όταν ο ίδιος καλείται από τους "ζωοτροφάδες" να πληρώνει μετρητοίς; Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης τονίζει πως αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι τράπεζες θα απουσιάζουν από το κύκλωμα της αγοράς των ζωοτροφών. Και τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναρχίσουν να χρηματοδοτούν όλο το κύκλωμα της παραγωγικής διαδικασίας.

«Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα. Και η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια "δουλεύει" χωρίς τραπεζικό σύστημα», λέει ο γνωστός επιστήμονας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να δούμε το ζωικό κεφάλαιο. Ποιες ράτσες ζώων εκτρέφουμε; Είναι προσαρμοσμένες στον τόπο μας; Είναι καλές; Ή διαβάζουμε κάποια περιοδικά που διαφημίζουν κάποια πράγματα και αρχίζουμε και διασταυρώνουμε τα ζώα μας;».

Ο κτηνίατρος καταγγέλλει ότι το ελληνικό κράτος τα τελευταία 30 χρόνια έχει εγκαταλείψει την υπόθεση αυτή, διαλύοντας την επιστημονική έρευνα, και τονίζει ότι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάρουν και αυτή την υπόθεση στα χέρια τους.

«Δυστυχώς, ενώ έχουμε από τις καλύτερες φυλές προβάτων στον κόσμο, βρίσκονται σε κακά χέρια. Εδώ και 25 χρόνια, με την ευδαιμονία της καταναλωτικής κοινωνίας, δεν ασχοληθήκαμε με τη σοβαρή αυτή υπόθεση», τονίζει.

"Φωτιά" οι πρώτες ύλες

«Το κόστος των πρώτων υλών των ζωοτροφών είναι απόρροια του γεγονότος ότι ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται. Φτηνά τρόφιμα δε θα ξαναϋπάρξουν. Δυστυχώς, κατάφεραν οι αγορές και το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου, δηλαδή το ίδιο το τρόφιμο, το έβαλαν στα χρηματιστήρια, άρα γίνονται και χρηματιστηριακά παιχνίδια, και αυτό είναι ασέβεια προς την ανθρωπότητα», προσθέτει.

Αναφορικά με την πορεία των αυξήσεων στο κόστος των πρώτων υλών των ζωοτροφών, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως η αύξηση από το 2008 μέχρι το 2011 ήταν σε ποσοστό 30%. Το 2013-2014 υπήρξε μείωση 15% και φέτος αναμένεται μια μείωση γύρω στο 10%. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια