Ειδήσεις

Παρατράγουδα, ταλαιπωρία, εισαγγελική παρέμβαση στην εκπνοή του ΕΝΦΙΑ

Τον οβολό τους, στοιβαγμένοι σε ουρές τραπεζών και ταχυδρομείων, κατέβαλαν σήμερα και οι Κρητικοί, που περίμεναν την τελευταία στιγμή για να δώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν έλειψαν και τα περίεργα, όπως περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φύγει απο τη ζωή και τους είχαν σταλεί μπιλιετάκια.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η είδηση του χαμού του 70χρονου ενώ βρισκόταν σε γκισέ τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, όπου ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία. Μάλιστα η υπόθεση προκάλεσε και την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φωτεινή Κρεωνίδου διέταξε τη διενέργεια έρευνας, την οποία ανέθεσε στο Α.Τ. Τούμπας, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου 70χρονου και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τυχόν παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατό του.

Όπως επιβεβαιώθηκε από την Εισαγγελία, ο ηλικιωμένος άντρας είχε προσέλθει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα, με σκοπό να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ.

Γύρω στις 11 το πρωί και ενώ ανέμενε ήδη περίπου μιάμιση ώρα στην ουρά για να εξυπηρετηθεί, αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο, και το πλήρωμά του, κατά τη διακομιδή του 70χρονου στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, κατέβαλε προσπάθειες να τον επαναφέρει. Το ίδιο έκαναν και οι γιατροί του Νοσοκομείου, χωρίς όμως επιτυχία, αφού λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ο ηλικιωμένος κατέληξε.

Στο μεταξύ, εισαγγελικές πηγές επιβεβαίωσαν ένα ακόμη λιποθυμικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Τρίτη σε υποκατάστημα τράπεζας της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς - όμως - το δεύτερο αυτό περιστατικό είχε αίσια έκβαση. Και αυτής της περίπτωσης επιλήφθηκε το Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σε γενικές γραμμές, αν και ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων ανταποκρίθηκε, υπήρξαν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που τόνισαν κατηγορηματικά ότι αδυνατούν να πληρώσουν.

Ανάμεσα στα τραγελαφικά της ημέρας συγκαταλέγονται περιστατικά ανθρώπων που έχουν φύγει χρόνια πριν από τη ζωή, αλλά στο όνομά τους έφτασε εντολή πληρωμής, αλλά και εξοργισμένοι ανάπηροι πολίτες που βίωσαν όπως είπαν μεγάλη ταλαιπωρία.   

Η 35χρονη Ντίνα Γιαχνάκη έλαβε ειδοποιητήριο πληρωμής για τον πεθερό της που πέθανε πριν από οκτώ χρόνια. Η πληρωμή αυτή μάλιστα αντιστοιχούσε στην ιδιοκτησία ενός ακινήτου... που ο νεκρός πλέον πεθερός της... είχε πουλήσει δύο χρόνια πριν φύγει από τη ζωή.

Στα μάτια του δεν πίστευε ούτε και ο 70χρονος Κυριάκος Μαθιουδάκης, από τα Χανιά, όταν έλαβε ειδοποιητήριο, με το οποίο ενημερώνονταν ότι ο νεκρός πριν από έξι χρόνια αδελφός του... πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του.

Στα σκαλιά της εφορίας, με ένα κομμένο πόδι και με μηχανική υποστήριξη στο δεύτερο, βρέθηκε και ο 69χρονος Σπύρος Σακκουλάκης, υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του. Το 85% αναπηρία που έχει δεν εμπόδισε την αποστολή του ΕΝΦΙΑ... για την οποία κάθε 10 και 15 μέρες του ζητούν να μετακινείται στην εφορία για ρύθμιση.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ηρακλείου πραγματοποίησαν το πρωί οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

«Όποιος δεν πληρώνει, πρόστιμο»

Πάντως, μέχρι στιγμής ξεκαθαρίζεται ότι δε θα δοθεί παράταση στην καταβολή του φόρου.

Οι φορολογούμενοι που δε θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη δόση του φόρου, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, αν η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ δεν εξοφληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τότε την 1η Οκτωβρίου η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης κατά 0,73% στο ύψος της δόσης.

Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.

Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι παράταση εκ νέου δε θα δοθεί και οι υπόχρεοι, για να μην επωμιστούν τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση σήμερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια