default-image

"Καμπάνια" ενημέρωσης για τις ρευματοπάθειες

Κρήτη
"Καμπάνια" ενημέρωσης για τις ρευματοπάθειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοπορεί για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς στο πλαίσιο των δράσεων προληπτικής ιατρικής ξεκινά παγκρήτια εκστρατεία ενημέρωσης για τα ρευματικά νοσήματα σε συνεργασία με τη Ρευματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης.

Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Κλώντζας αρμόδιος για θέματα υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης-διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Πρόδρομος Σιδηρόπουλος, και η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη ανακοίνωσαν την καμπάνια ενημέρωσης για τις ρευματοπάθειες που θα εξελιχθεί στις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο στις 6 Οκτωβρίου, στο Ρέθυμνο στις 8 Οκτωβρίου, στα Χανιά στις 9 Οκτωβρίου, και στο Ηράκλειο στις 11 Οκτωβρίου 2014.

Μάλιστα στα ενημερωτικά περίπτερα που θα έχουν στηθεί θα βρίσκονται και γιατροί που θα πραγματοποιούν δωρεάν ρευματολογικές εξετάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι από τις ρευματοπάθειες υποφέρει στη χώρα μας το 1,5% του πληθυσμού, ενώ σε επίπεδο Κρήτης ο αριθμός υπολογίζεται στα 10.000 άτομα, τα οποία χρίζουν ειδικής θεραπείας.

«Η Περιφέρεια προχωρά σε μια πρωτοποριακή καμπάνια ενημέρωσης με το ΠΑΓΝΗ και το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης με στόχο να καταγραφούν στοιχεία σε παγκρήτιο επίπεδο, που θα αναδείξουν μια νέα έρευνα που θα καταγράψει τις ανάγκες σε επίπεδο νησιού. Με την καταγραφή των αναγκών και με επιστημονικές ημερίδες που θα γίνουν προσεχώς θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες των ρευματολογικών νοσημάτων προκειμένου να φανούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Κλώντζας.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Πρόδρομος Σιδηρόπουλος επεσήμανε ότι «οι ρευματοπάθειες στην χώρα μας προσβάλλουν το 1,5% του πληθυσμού και σε επίπεδο Κρήτης ο αριθμός προσεγγίζει περίπου τα 10.000 άτομα που χρίζουν ειδικής θεραπείας. Πέρυσι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου υπήρξαν 11.900 περίπου επισκέψεις ανθρώπων για προβλήματα ρευματοπαθειών. Η καμπάνια ενημέρωσης που θα εξελιχθεί είναι πάρα πολύ σημαντική ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται για πρώτη φορά».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη τόνισε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές «στοχεύουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να προτρέψουμε για έγκαιρη διάγνωση. Θα στήσουμε περίπτερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης σε Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, όπου θα διανέμουμε ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ μαζί μας θα βρίσκονται και γιατροί οι οποίοι εκτός της ενημέρωσης θα κάνουν και εξέταση σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφτεί ρευματολόγο».

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου λόγω της οικονομικής κρίσης και τις περικοπές στο χώρο της υγείας, η αναγκαιότητα για ενημέρωση και προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην καθημερινή τους επαφή με όλες τις βαθμίδες της περίθαλψης, καθώς και στην πρόσβασή τους στις θεραπείες, είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Περιφερειακών Ενοτήτων θα στηθεί περίπτερο όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό, και θα γίνεται ενημέρωση από τους ρευματολόγους.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες σε κάθε πόλη:

* τη Δευτέρα 6/10 και ώρα από 10:00-15:Α00 στον Άγιο Νικόλαο στο πάρκινγκ της Μαρίνας

* την Τετάρτη 8/10 και ώρα 10:00-15:00 στο Ρέθυμνο στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

* την Πέμπτη 9/10 και ώρα 10:00-15:00 στα Χανιά στην πλατεία της Αγοράς και

* το Σάββατο 11/10 και ώρα 10:00-15:00 στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News