Ειδήσεις

Αποκατάσταση της αλήθειας στα αλβανικά σχολικά βιβλία

Την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και τη ρητή αποφυγή στο μέλλον κάθε αλυτρωτικής ενέργειας και προπαγάνδας ζητά με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ηρακλειώτη ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

«Οι Αλβανοί ονομάζουν στα σχολικά βιβλία τους τις ελληνικές πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πάργα και Καστοριά σαν δήθεν αλβανικές.

Τα σχολικά βιβλία μίας υπό ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Αλβανίας βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών που δήθεν τους ανήκουν μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι επί υπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, τούτο φαίνεται πως έμεινε κενό γράμμα.

Συγκεκριμένα:

1) Βιβλίο Ιστορίας:

• Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ., αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας", δηλαδή των Σκοπίων.

• Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!

• Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.

• Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.

• Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.

2) Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης:

• Στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.

• Στις σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την "Τσαμουριά"...

Ερωτάσθε τι πρόκειται να πράξει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολική βιβλία της Αλβανίας και τη ρητή αποφυγή στο μέλλον κάθε αλυτρωτικής ενέργειας και προπαγάνδας;».


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια