default-image

Τα σχέδια για τη Χρυσή

Κρήτη
Τα σχέδια για τη Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσιάστηκε από τους καθηγητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η μελέτη διαχείρισης της νήσου Χρυσής τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ. Με μικρή συμμετοχή κόσμου αλλά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και του Δήμου Ιεράπετρας άκουσαν τις προτάσεις των μελετητών με επικεφαλής τους καθηγητές Μωυσή Μυλωνά και Μιχάλη Δρεττάκη, να προτείνουν την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης με προεξάρχοντα το Δήμο Ιεράπετρας, για να εφαρμόσει τις προτάσεις αυτής της μελέτης, αφού έμειναν στα συρτάρια οι δυο προηγούμενες.

Οι μελετητές υποστήριξαν ότι έδωσαν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στον άνθρωπο που παραδοσιακά έχει μάθει να περνά κάποιες μέρες στο νησάκι των καλοκαιρινών κυρίως αποδράσεών του.

Πρότειναν να χωριστεί το νησί σε δύο ζώνες με πρώτη εκείνη όπου υπάρχει το κεδρόδασος το οποίο πρέπει να προστατευτεί, καταργώντας τους υπάρχοντες ξύλινους διαδρόμους και μεταφέροντας τη σύνδεση της βόρειας και της νότιας παραλίας ανατολικά και δυτικά στην περίμετρο του δάσους των κέδρων.

Δυο ζώνες δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων

Πρότειναν ακόμα στη μελέτη τους οι καθηγητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δυο ζώνες δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων καθώς και την κατασκευή ενός ξύλινου μόλου για να υπάρχει ασφαλής πρόσδεση των πλοιαρίων.

Υποστήριξαν ότι η μελέτη αυτή μπορεί άμεσα και μετά την περίοδο της διαβούλευσης των 15 ημερών να δρομολογηθεί αφού εγκριθεί από τη Δασική Υπηρεσία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ήταν αναγκαία για να υπάρχει μια λογική διαχείριση αυτού του σπάνιου οικότοπου και γιατί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Χρυσής είναι πλέον ορατή.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη καταλήγει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με προτάσεις για τη διαχείριση της Χρυσής και τον καθορισμό ζωνών προστασίας.

Προτείνεται η ίδρυση φορέα διαχείρισης περιφερειακού επιπέδου, όπου θα συμμετέχουν πρώτος ο Δήμος, 1-2 ειδικοί επιστήμονες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Υπηρεσίες του Δημοσίου, τοπικοί φορείς και σύλλογοι που έχουν σχέση με το νησί, όπως π.χ. ο Ιστιοπλοϊκός κ.ά.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και τις μορφές διαχείρισης, την πυρασφάλεια, την έκδοση κανονισμού λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων, για την πρόταση, εποπτεία, και επιμέλεια μελετών για τη νήσο, και την επιβολή προστίμων σε βάρος εκείνων που δεν τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Πετράς, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας και της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, είχε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους στη Χρυσή να είναι παρόντες στην παρουσίαση της μελέτης, να ενημερωθούν και να ζητήσουν να τους λυθούν οι όποιες απορίες, να καταθέσουν αντιπροτάσεις εάν υπάρχουν προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές στη φάση της διαβούλευσης.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μελέτη παρουσίασαν οι προτάσεις που αφορούν στην προστασία των οικοσυστημάτων του νησιού, και στην αειφόρο ανάπτυξή του, στην οριοθέτηση κοινόχρηστων χώρων, με επίμονο το αίτημα των πολιτών για καθορισμό συγκεκριμένης έκτασης για κατασκήνωση, στη βελτίωση των ανύπαρκτων σήμερα λιμενικών υποδομών και στη σύνδεση του νησιού με την Ιεράπετρα και την κοινωνία της.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News