default-image

Στ. Λυγερός: Ένα αιρετικό βιβλίο για το Κυπριακό (Ηχητικό)

Κρήτη
Στ. Λυγερός: Ένα αιρετικό βιβλίο για το Κυπριακό (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για την επιβολή λύσης τύπου Ανάν!

Ο Σταύρος Λυγερός αποδεικνύει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού το 2004 η Λευκωσία έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσει το συντριπτικό "όχι" (76%) για να δρομολογήσει μια αναθεώρηση στρατηγικής από μηδενική βάση.

Αυτό σημαίνει απεγκλωβισμό από τα στερεότυπα σχεδόν 40 ετών, τα οποία συντηρούν αυταπάτες. Σημαίνει ειδικά εγκατάλειψη του στερεοτύπου που φέρει τον τίτλο "δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία".

Κατά τον συγγραφέα, η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία θα μπορούσε θεωρητικά να είναι λύση.

Κάτω από αυτό τον τίτλο, όμως, έχει τις τελευταίες δεκαετίες συσσωρευτεί ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε σχέδια τύπου Ανάν, δηλαδή σε μια ιδιότυπη και μη βιώσιμη συνομοσπονδία, διανθισμένη με λίγα ομοσπονδιακά στοιχεία, κυρίως σε πτυχές που συμφέρουν την τουρκική πλευρά.

Για να αντλήσουν λαϊκή υποστήριξη, τα σχέδια τύπου Ανάν καλλιεργούν την αυταπάτη της επανενοποίησης του νησιού, ενώ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τον έλεγχο της Άγκυρας στο Βορρά και εγγράφουν τουρκικές υποθήκες στο Νότο.

Σήμερα ο Σταύρος Λυγερός φιλοξενήθηκε στο Ράδιο 9,84 και μίλησε για το θέμα που διαπραγματεύεται στο βιβλίο του με τον Γιώργο Σαχίνη.

"Σε αποδόμηση η κυβέρνηση"

Στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής και μιλώντας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους τροϊκανούς, τις πολιτικές εξελίξεις και τους τριγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, είπε ότι έχουν οδηγήσει σε αποδόμηση την κυβέρνηση και εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Μάρτιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News