Ειδήσεις

Στ. Βοργιάς: Πολιτικό το μήνυμα της προσφυγής (Ηχητικό)

Συλλογική προσφυγή στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, κατέθεσε η ΓΣΕΕ για την παραβίαση στην τελευταία τετραετία μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των ελλήνων εργαζομένων, που κατοχυρώνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

''Πολιτικό είναι το μήνυμα της προσφυγής, καθώς σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι και οι εργασιακές σχέσεις σφαγιάζονται'' ανέφερε μεταξύ άλλων στο Ράδιο 9,84 και στην Α.Δουλγεράκη ο γενικός γραμματέας του ΕΚΗ αναλύοντας το σκεπτικό προσφυγής της ΓΣΕΕ.


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων αναφέρει παράλληλα για την προσφυγή της σε σχετική ανακοίνωση:
''Τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη έχουν επικυρώσει και δεσμεύονται με υπερνομοθετική ισχύ για την τήρησή του δεκάδες κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα ήδη από το 1984.


Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η βίαιη μείωση των αποδοχών και η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δεν αφορά μόνο τους έλληνες εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αλλά έχει προεκτάσεις σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.
Μία ακόμη καταδίκη των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων, που βάσιμα θεωρούμε ότι θα υπάρξει με τη διαδικασία ελέγχου και από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντική πολιτική σημασία και θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις.


Μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις προσφυγές της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη και την πλήρη συμπαράταξη της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, η ΓΣΕΕ, εκτός από την προσφυγή της στους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάζει τις προϋποθέσεις για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Για το θέμα αυτό έχει προγραμματισθεί νέα διάσκεψη των νομικών μας με διακεκριμένους νομικούς από τη Διεθνή Συνδικαλιστική  Συνομοσπονδία, η οποία θα γίνει σύντομα στην Αθήνα''.

Σχόλια