default-image

Σύσκεψη για τον πυρετό

Κρήτη
Σύσκεψη για τον πυρετό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της εμφάνισης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα της Κρήτης θα συζητήσουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, στις 10 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να σταματήσει το κακό στο ένα επιβεβαιωμένο ή στα τέσσερα ύποπτα κρούσματα της περιοχής του Μυλοποτάμου και να μην επεκταθεί στο ζωικό πληθυσμό της Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την περασμένη Παρασκευή (κάτι για το οποίο η "Νέα Κρήτη" είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις 25 Ιουνίου), τελικά ο καταρροϊκός πυρετός εμφανίστηκε και στην Κρήτη. Φορέας μεταφοράς του ιού είναι η σκνίπα, που τσιμπάει το μολυσμένο ζώο και μεταφέρει την ασθένεια στο επόμενο που θα τσιμπήσει. Όπως έχει τονίσει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, η σκνίπα προφανώς μεταφέρθηκε με κάποιον τρόπο από τις μολυσμένες περιοχές (για παράδειγμα μες στο τριφύλλι), ή έχουν μεταφερθεί παράνομα από τις περιοχές αυτές όπου ισχύει απαγόρευση μετακίνησης ζώων κάποια ζώα που μετέφεραν τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα στα στάσιμα νερά από τους κατά τόπους Δήμους και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, για την καταπολέμηση κουνουπιών και σκνιπών, και οι βοσκοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι φάρμακο για τη θεραπεία του άρρωστου προβάτου δεν υπάρχει. Απλώς προβλέπεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με βιταμίνες και εμβόλια. Αλλά το ζώο θα έχει σίγουρα προβλήματα, με συνέπεια την απώλεια της παραγωγής σε κρέας και γάλα και με πολύ ορατό το ενδεχόμενο του θανάτου.

Ο καταρροϊκός πυρετός δεν έχει καμία επίπτωση στην υγιεινή των παραγόμενων τροφίμων και στην υγεία παραγωγού και καταναλωτή.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News