default-image

Παραγωγή 3 ως 4 χιλιάδων τόνων...

Κρήτη
Παραγωγή 3 ως 4 χιλιάδων τόνων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις-τέσσερις χιλιάδες τόνους σταφίδας εκτιμάται ότι παρήγαγαν φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου, από τους περίπου 2,5 χιλιάδες τόνους της περυσινής χρονιάς. Μόνο στα Καλέσα σήμερα η ΚΣΟΣ παραλαμβάνει γύρω στους 50 τόνους σταφίδας, ενώ ολοκληρώνεται η παραλαβή του προϊόντος με τις τιμές που από την αρχή της περιόδου είχαν ανακοινωθεί, χωρίς να γίνει καμία μείωση της τιμής, αλλά και χωρίς να αποφευχθούν λόγω των βροχών του Σεπτεμβρίου τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης ανέφερε ότι «υπήρξε μια συζήτηση με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού των Καλεσών και θα δούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί πώς θα πάμε να πάρουμε τη σταφίδα που παρήγαγαν στην περιοχή. Να στείλουμε ένα "δειγματιστή" για να τη "δειγματίσει" και να την πάρουμε. Αν και αυτό θα γίνει κατ' εξαίρεση, γιατί στην ΚΣΟΣ φέρνουν τη σταφίδα τους οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί και δεν πάμε εμείς στα χωριά για να την πάρουμε.

Από 'κει και πέρα, υπάρχει μια καλή χρονιά φέτος για τη σταφίδα και εμείς κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, κρατώντας τις τιμές στα επίπεδα που από την αρχή ανακοινώσαμε».

Συγκεκριμένα, για το νούμερο ένα σταφίδας η τιμή είναι στο 1,60 ευρώ το κιλό, για το νούμερο δύο στο 1,40, για το νούμερο τέσσερα στο 1,20 ευρώ και για το νούμερο πέντε 0,90 ευρώ το κιλό.

Πάντως, ο κ. Στρατάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντα του συνεταιριστικού φορέα, κάτι που έχει να κάνει με την παράδοση βρεγμένης σταφίδας, μετά την απόρριψή της από ιδιώτες. «Αφού την πήγαν σε ιδιώτες και αυτοί τους την απέρριψαν, ήρθαν μετά σε μας στην ΚΣΟΣ κάποιοι παραγωγοί. Εντάξει, εμείς τη σταφίδα την πήραμε, αλλά είναι κάτι που μας δημιουργεί πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο συνεταιριστής.

Πάντως, ο ίδιος είπε ότι, αν και τελειώνει τέλος Σεπτέμβρη η προθεσμία που έχει δώσει η ΚΣΟΣ για να της παραδώσουν τη σταφίδα οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί, η αλήθεια είναι ότι θα προσπαθήσει ο φορέας να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο.

«Για μας, όσο περισσότερη σταφίδα πάρουμε, τόσο καλύτερα είναι», κατέληξε ο κ. Στρατάκης, εννοώντας βέβαια ότι όσο περισσότερες σταφίδες διαθέτει η ΚΣΟΣ, τόσο και αυξάνεται το διαπραγματευτικό της όπλο απέναντι στους αγοραστές του εξωτερικού.

Αρχίζουν πληρωμές

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΚΣΟΣ ξεκινάει από σήμερα ή μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώνει τους σταφιδοπαραγωγούς, εκδίδοντας επιταγές για την είσπραξη των χρημάτων τους μέσω τραπέζης. Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή της σταφίδας, από μια οργάνωση που μπορεί να μην μπορούσε ποτέ να πληρώνει αμέσως τη σταφίδα, δεν άφησε απλήρωτο ποτέ όμως ούτε ένα κιλό από το προϊόν που απορρόφησε.

Η βρεγμένη: Πετάχτηκε προϊόν

Σε ό,τι αφορά τη βρεγμένη σταφίδα, ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε ότι «τουλάχιστον το 50% αυτής καταστράφηκε εντελώς και πετάχτηκε. Η άλλη μισή σώθηκε μετά από πολλές προσπάθειες των πληγέντων παραγωγών, που χρειάστηκε να τη μεταφέρουν σε κρεμαστούς οψιγιάδες, να την ξαναψεκάσουν με ποτάσα για να καταφέρουν να τη σώσουν, με υποβάθμιση βέβαια της ποιότητάς της. Πάντως, φέτος πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους 3,5 με 4 χιλιάδες τόνους παραγωγής από τους περίπου 2,5 χιλιάδες τόνους της περυσινής χρονιάς».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News