default-image

Ουκρανοί εθνικιστές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο (video)

Κόσμος
Ουκρανοί εθνικιστές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του κομμουνισμού, το άγαλμα του ηγέτη της επανάστασης των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν, γκρέμισαν εκατοντάδες διαδηλωτές στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας.

Οι πολίτες, που σύμφωνα με τις Αρχές ξεπερνούσαν τις τρεις χιλιάδες, συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα ομάδας εθνικιστών να δείξουν έμπρακτα ότι το Χάρκοβο ανήκει στην Ουκρανία. Κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ουκρανίας, ζητωκραύγασαν τη στιγμή που το άγαλμα, το οποίο νωρίτερα είχαν δέσει με συρματόσχοινα, έπεσε στο έδαφος από το βάθρο του στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου.

«Το Χάρκοβο είναι Ουκρανία» επευφημούσε το πλήθος τη στιγμή που το σύμβολο των Μπολσεβίκων γκρεμιζόταν.

Το άγαλμα του Λένιν στην πόλη, το οποίο στα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρεται ως το μεγαλύτερο που είχε μείνει στην Ευρώπη, είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ήδη μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το BBC, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου είχε υπογράψει τη διαταγή για το γκρέμισμά του.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ (Arsen Avakov) ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook πως είχε δώσει διαταγή «να προστατευτεί η ασφάλεια του κόσμου, όχι του ειδώλου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News