Ειδήσεις

Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης κι οι γιατροί ΕΣΥ στα Χανιά

Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν.

Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και η απαρχή της εφαρμογής ενός νέου επιθετικού σχεδιασμού από μεριάς του υπουργείου Υγείας αφήνει τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και πάνω από όλα τους ασθενείς με την απορία μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας και σάρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο παρατεταμένος υγειονομικός κίνδυνος στον οποίο έχουν βυθίσει τη χώρα οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων στους ξένους και ντόπιους πιστωτές και εταίρους.

Η ακραία υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έρχεται να συμπληρωθεί με το νομοσχέδιο για την Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε., με το οποίο το κράτος παραδίδει σε μια ιδιωτική εταιρεία ακέραια την ευθύνη για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Η εταιρεία, με μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών στη διοίκησή της, με τη σειρά της θα κατανείμει πόρους ισότιμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας. Το στρατηγικό αυτό νεοφιλελεύθερο πείραμα με την υγεία του ελληνικού πληθυσμού θα χρηματοδοτείται από ό,τι απέμεινε σε δημόσιο χρήμα μετά τη λεηλασία των δημόσιων δαπανών και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από εργοδότες, τράπεζες, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια συγκυρία που η φτωχοποίηση και η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας - όπως πρόσφατα δείχνουν το κλείσιμο και η υποβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η άκρως επιθετική νομοθεσία για τον ΕΟΠΥΥ - έχουν εκτινάξει την προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία- για τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χανίων αυτό μεταφράζεται σε 40% αύξηση τα τελευταία χρόνια και 30.000 περιστατικά μόλις το καλοκαίρι που πέρασε! - αυτά υποχρεώνονται να είναι ανταποδοτικά για να αντέξουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και να μην κλείσουν. Η ιδιωτική εταιρεία θα αξιοποιεί κατά το δοκούν το ιατρικό ιστορικό και τους φακέλους όλων των ασθενών και θα κατανέμει τους ασθενείς σε διαγνωστικά ομοιογενείς ομάδες (DRG) με χαμηλό μέσο όρο αποζημίωσης και ασφυκτικό χρόνο νοσηλείας. Όποιος ασθενής υπερβαίνει τον ελάχιστο αυτό μέσο όρο θα αφήνεται κυριολεκτικά στην τύχη του!

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το "Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων" έρχεται να προστεθεί και να επιβεβαιώσει τον παρατεταμένο πόλεμο που έχουν κηρύξει στην εργασία και τα κοινωνικά αγαθά.

Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αφού είδαν τα εισοδήματά τους να κουτσουρεύονται έως και 60% τα τελευταία 4 χρόνια, αφού κλήθηκαν με την εγκληματική απαγόρευση των προσλήψεων να σηκώσουν ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος, απλήρωτοι και χωρίς ξεκούραση, βιώνουν ένα πραγματικό διωγμό στο όνομα του "συμμαζέματος".

Με το νόμο-σφαγείο για την αξιολόγηση να ζητά αδιακρίτως ένα 15% άχρηστων εργαζόμενων σε όλο το Δημόσιο προς απόλυση κάθε χρόνο και με τη νέα επίθεση να ετοιμάζεται σε μισθολόγια και ασφαλιστικό, προετοιμάζεται το έδαφος και επικυρώνεται με το νόμο για την Ε.Σ.Α.Ν., για την πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία στα δημόσια νοσοκομεία.

Από το λαό και τους ασθενείς θα ζητηθεί σχεδόν ακέραια η συμμετοχή στην περίθαλψη. Μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την ικανοποίηση των τοκογλύφων και τον αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας από κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα, οι ασθενείς καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τα νοσοκομεία για να μην κλείσουν.

Εργαζόμενοι και ασθενείς έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη δημόσια υγεία στο τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενιές:

- Να καταργηθεί η Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε.

- Να δοθεί τέλος στην γενοκτονική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων που επιβάλλουν Ε.Ε. και ΔΝΤ.

- Να ανατραπεί η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά.

- Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό χωρίς αποκλεισμούς.

Αποφασίζουμε:

- Κοινή έκτακτη γενική συνέλευση με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων τη Δευτέρα 29/9/14 και ώρα 1:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο "Κωστής Νικηφοράκης".

- Σύσκεψη με τα υπόλοιπα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους φορείς της πόλης Δευτέρα 29/9/14 ώρα 7:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

- Συμμετοχή στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 2/10/14 με καθορισμό των δράσεων από τη γενική συνέλευση.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων».

Σχόλια