default-image

Μυστηριώδεις βέβηλοι

Κρήτη
Μυστηριώδεις βέβηλοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρυσι η κοινότητα των πιστών της Κρήτης ήταν ανάστατη μετά τις αλλεπάλληλες περιπτώσεις βανδαλισμών σε ιερούς ναούς, κατά κανόνα ξωκκλήσια. Φέτος, το σκηνικό φαίνεται να επαναλαμβάνεται, όμως αυτή τη φορά οι βέβηλοι δράστες δε σταματούν στις καταστροφές, αλλά προχωρούν και σε πολύ χειρότερες ασχήμιες! Η εκκλησία και η κοινότητα των πιστών, καθώς και οι διωκτικές Αρχές, προβληματίζονται έντονα ως προς το ποιοι είναι οι δράστες, αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των "παλιών" βέβηλων και αυτών που προχώρησαν στις ακατανόμαστες πράξεις στα ξωκκλήσια της Νίδας και του Γιούχτα!

Η δεύτερη περίπτωση ήταν που προκάλεσε συναγερμό, αφού έδειξε ότι η βεβήλωση του Ιερού Ναού της Νίδας δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση, καθώς οι βέβηλοι έβαλαν στόχο τον Αφέντη Χριστό στο Γιούχτα.

Σε καλό δρόμο φαίνεται στο μεταξύ πως βρίσκεται η Αστυνομία, όπως πιστεύει ο εφημέριος του ναού και η οποία, όπως είπε, κατάφερε να συλλέξει κάποια στοιχεία για την αποκάλυψη του δράστη ή των δραστών που με τον πιο ειδεχθή και αηδιαστικό τρόπο θέλησαν να βεβηλώσουν τα εξωκκλήσια στη Νίδα και στο Γιούχτα, αλλά και όλες τις εικόνες που βρίσκονταν μέσα στους δύο ναούς.

Θλίψη

«Οπωσδήποτε μάς έχει προβληματίσει, είτε καίνε τις εικόνες, είτε τις βεβηλώνουν με αυτόν τον αηδιαστικό τρόπο», αναφέρει την ίδια ώρα ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, όπως έγραψε χθες το Neakriti.gr.

Ο ίδιος θλίβεται για το γεγονός και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου είναι μια ένδειξη πολιτισμού και πνευματικού επιπέδου. Αυτό έκαναν οι χριστιανοί πάντοτε στο πέρασμα των αιώνων, όπου και αν έζησαν, ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς με διαφορετική παράδοση, πολιτισμό και θρησκεία. Πάντοτε συμβίωναν με αυτούς τους ανθρώπους και μέχρι τις μέρες μας αρμονικά. Καλούμε, λοιπόν, όσους ανθρώπους μεμονωμένα ή οργανωμένα σε ομάδες προβαίνουν σε τέτοιες βεβηλώσεις να σεβαστούν την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν το τόπο και να πάψουν να την προσβάλλουν βάναυσα. Δεν καταδεικνύουμε πρόσωπα ή ομάδες, αυτό άλλωστε είναι δουλειά της Αστυνομίας να το εξιχνιάσει, αλλά οπωσδήποτε τέτοιες ενέργειες δε συμβάλλουν στην εκτίμηση και αποδοχή από πλευράς της κοινωνίας των ανθρώπων που τις κάνουν.

Αντίθετα αυτό που εκπέμπεται είναι μόνο αρνητισμός και διχόνοια. Λυπούμαι ως άνθρωπος και ως κληρικός».

Ορθοδοξία

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία δε δίωξε ποτέ κανέναν για την πίστη του, αντίθετα η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη απηνείς και ανελέητους διωγμούς. Για μας τους χριστιανούς, παράδειγμα είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει, πάσχων ουκ ηπείλει. Και αν κάποιοι παρουσιάζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ως διώκτρια λαών και θρησκειών, αυτοί αποδεικνύονται ημιμαθείς και εμπαθείς γιατί η ιστορία βεβαιώνει το αντίθετο».

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, όπως είπε ο πρωτοσύγκελος, είναι βεβήλωση ναού κι ιερών εικόνων και προκαλούν αποτροπιασμό όλα αυτά. Παράλληλα τόνισε πως «είμαστε σε συνεργασία και συνεννόηση με την Αστυνομία. Έχουμε υποδείξει και εγγράφως στους ιερείς και στα μοναστήρια μας να θωρακίζουν και να ασφαλίζουν τους ιερούς ναούς».

Τάμα να τον βρουν

«Καλύτερα ήταν να κλέψει, παρά αυτό που έκανε», τόνισε για το δράστη στον Αφέντη Χριστό ο εφημέριος των Άνω Αρχανών Γεώργιος Κασσαβετάκης. Μάλιστα, έκανε και τάμα να βρεθεί ο υπαίτιος και ο παπά Γιώργης θα του πληρώσει ακόμη και τα τροφεία του στη φυλακή όταν πιαστεί.

Πριν 4 χρόνια, όπως είπε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", το ίδιο εξωκκλήσι είχε βεβηλωθεί και πάλι, όμως η βεβήλωση είχε να κάνει με κλοπή των χρημάτων από το παγκάρι. Τότε ο παπάς έκανε και πάλι τάμα για να βρεθεί ο δράστης και βρέθηκε. «Χριστέ μου να μου τον βρεις το δράστη», είχε πει και τον βρήκε.  «Συνολικά 11 φορές είχαμε πάει στο Εφετείο στα Χανιά και τελικά στο Εφετείο στο Ηράκλειο έφαγε 6 χρόνια φυλακή και παραμένει μέχρι σήμερα φυλακισμένος στη Νεάπολη», ανέφερε, τονίζοντας πως και σε αυτήν την περίπτωση η χάρη του Αφέντη Χριστού θα κάνει το θαύμα της και θα βρεθεί ο δράστης, πιστεύοντας πως η Αστυνομία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αποκάλυψή του.

Αξίζει να τονιστεί, όπως είπε, πως χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου για να βρεθούν αποτυπώματα, αλλά και γενετικό υλικό από το συγκεκριμένο εξωκκλήσι, μιας και ο νεωκόρος των Άνω Αρχανών μόλις ενημερώθηκε για τη βεβήλωση και βρέθηκε στο ναό το περασμένο Σάββατο έπιασε και καθάρισε όλες τις εικόνες που είχε λερώσει με αφόδευση ο δράστης ή οι δράστες. Τον είχε πιάσει πανικός και οι εικόνες όλες, μα όλες, ήταν βρόμικες, αλλά και οι τοίχοι. Η αφέλειά του να καταπιαστεί με το καθάρισμα του ναού παραλίγο να στοιχίσει στην Αστυνομία τα δεδομένα εκείνα που ίσως ρίξουν φως στην υπόθεση. Τελικά, βρέθηκαν κάποια αποτυπώματα, αλλά και γενετικό υλικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τα στοιχεία που προβληματίζουν τις Αρχές

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο πως o "διαταραγμένος" ιερόσυλος δεν είναι σεσημασμένος και αυτό δυσκολεύει το προανακριτικό έργο των Αρχών, καθώς δεν υπάρχει ύποπτος ώστε να γίνει η διαδικασία σύγκρισης του δείγματος του διαθέσιμου γενετικού υλικού. Παράλληλα, άλλες πληροφορίες μιλούν ακόμη για χαρακτήρες των γραμμάτων που βρέθηκαν και ταιριάζουν απόλυτα με κάποιους άλλους χαρακτήρες γραμμάτων που είχαν βρεθεί στο παρελθόν σε άλλη βεβήλωση εκκλησίας. Πολλοί, πάντως, πιστεύουν πως είναι οι ίδιοι δράστες που βεβήλωσαν και στο παρελθόν πολλά εξωκκλήσια καίγοντας εικόνες και γράφοντας στα Αραβικά συνθήματα υπέρ του Αλλάχ.

Ίσως τα Αραβικά να είναι αντιπερισπασμός, όπως αναφέρουν, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", και τώρα γράφουν για τον ίδιο λόγο Ελληνικά και για τον Δία. Γεγονός βέβαια είναι πως και τα δύο εξωκκλήσια στη Νίδα και στο Γιούχτα βρίσκονται κοντά σε αρχαία ιερά. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα συνεδριάσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και σίγουρα θα τεθεί το όλο θέμα.

Tης Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News