default-image

Τι να φυτέψουν οι αγρότες;

Κρήτη
Τι να φυτέψουν οι αγρότες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγρασία στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τη μικρή, έστω, πτώση της θερμοκρασίας, ευνοεί πλέον την έναρξη φυτεύσεων στα λεγόμενα "χειμερινά" φυτά, τόσο ως προς τα κηπευτικά όσο και ως προς τα κτηνοτροφικά φυτά για τη διατροφή των ζώων.

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκο Στεφανάκη, για να καταγράψει και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε φυτεύσεις, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τους κτηνοτρόφους.

Τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, κανονικά θα έπρεπε να είχαν φυτευτεί μετά τα μέσα Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όμως, ο καιρός δεν ευνοούσε αυτές τις καλλιέργειες ως τώρα. Έτσι, όπως τονίζει και ο Αλέκος Στεφανάκης, «δε θα είχαν αποτέλεσμα. Απλά δε θα υπήρχε πρόοδος των φυτών».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ μας είπε: «Αρχίζει και δροσίζει ο καιρός. Φεύγει ένα δύσκολο καλοκαίρι, που χαρακτηρίστηκε από μέσες υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα διαστήματα. Και υπήρξε και περίοδος με πολύ υψηλή σχετική υγρασία. Γεγονός που προδιαθέτει την εμφάνιση νοσημάτων σε ζώα, και απ' ό,τι λένε και οι γεωπόνοι και σε φυτά. Και τώρα όμως αρχίζει σιγά-σιγά να δείχνει τα σημεία του το φθινόπωρο. Σε κάποια χρονικά διαστήματα έχουμε και βροχές. Εν ολίγοις, όλα δείχνουν ότι έχει έρθει το φθινόπωρο».

Οι σπόροι

Ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ συνιστά στους κτηνοτρόφους να προμηθευτούν το σπόρο για να σπείρουν κτηνοτροφικά φυτά, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά και η περίοδος με τις περισσότερες βροχοπτώσεις που θα βοηθήσουν φυτά να αναπτυχθούν, αλλά επίσης και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των ζώων τους.

«Αυτήν την περίοδο φυτεύονται τα κτηνοτροφικά φυτά και τα πρώιμα κηπευτικά. Υπάρχουν και άλλα φυτά, όπως είναι για παράδειγμα τα κουκκιά, που καλό είναι να μπουν λίγο αργότερα, προς τον Ιανουάριο», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

Έτσι, από τώρα και μετά, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, κρεμμύδια, ραδίκια κ.λπ. μπορούμε να φυτεύουμε, αφού βεβαίως πρώτα προχωρήσουμε στη σωστή προετοιμασία του εδάφους. Μάλιστα, μια καλή βροχή που θα διαρκούσε να βοηθούσε το χώμα να μαλακώσει για να σκαφτεί ευκολότερα.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News