default-image

Το σημείο… J της Ροζέτας

Κόσμος
Το σημείο… J της Ροζέτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρέθηκε τελικά το πλέον κατάλληλο σημείο για να προσεδαφιστεί η Ευρωπαϊκή Αποστολή Ροζέτα στην επιφάνεια του κομήτη 67P. Θα είναι πάντως, ένα δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο θα υπάρξει μία και μοναδική ευκαιρία.   

Απαιτήθηκαν αρκετές εβδομάδες σκληρής δουλειάς με προσεκτική χαρτογράφηση έως ότου βρεθεί το κατάλληλο μέρος ώστε στις 11 Νοεμβρίου, η μικρή συσκευή Philae που θα απελευθερώσει το σκάφος Rosetta να  επιχειρήσει την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση στην επιφάνεια κομήτη.

Η αποστολή θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς οι αναλύσεις των αρχαίων πάγων από τους οποίους αποτελούνται οι κομήτες, που για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και ως "βρώμικες χιονόμπαλες" εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της γέννησης του Ηλιακού μας Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.   

To πρόβλημα είναι ότι η επιφάνεια του κομήτη είναι ανώμαλη, γεμάτη κοιλότητες και γκρεμούς, και η βαρύτητα είναι τόσο ασθενής ώστε το Philae κινδυνεύει να χαθεί στο Διάστημα, παρόλο που θα επιχειρήσει να συγκρατηθεί εκτοξεύοντας ένα καμάκι στην επιφάνεια.     

Η περιοχή, που επιλέχτηκε είναι μια από τις 5 υποψήφιες και εμφανίζεται ως "J" στους χάρτες της ESA, αποτελώντας μια σχετικά ομαλή έκταση στον μεγαλύτερο από τους δύο λοβούς στους οποίους χωρίζεται ο κομήτης. Μια δεύτερη περιοχή στον μικρότερο λοβό, επελέγη ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Σημειώνεται ότι το Rosetta, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον κομήτη σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News