Ειδήσεις

Ο Μ. Κριτσωτάκης για την εξαθλίωση των Ρομά

Τις δραματικές επιπτώσεις του ν. 4264/2014 με την "Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος" για τους Έλληνες Ρομά επισημαίνουν προς τον αρμόδιο υπουργό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές τονίζουν:

«Μετά την ισχύ του Ν. 4264/2014 για το υπαίθριο εμπόριο, η ελληνική Πολιτεία οδηγεί τους Έλληνες Ρομά - κύρια επαγγελματική δραστηριότητα των οποίων αποτελεί ως γνωστόν το υπαίθριο, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο - στην οικονομική εξαθλίωση, στερώντας τους τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτό.

Οι αυστηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου, ο περιορισμός των θέσεων τόσο από τα δημοτικά, όσο και τα περιφερειακά συμβούλια, o περιορισμός των πλανοδίων πωλητών στα όρια της Περιφέρειας από την οποία έχει εκδοθεί η άδεια, καθιστούν στην πραγματικότητα απαγορευτικές τις προϋποθέσεις για την άσκηση εμπορίου από τους Έλληνες Ρομά.

Στο βαθμό μάλιστα που κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη η εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων σωρευτικά που θέτει ο νόμος για την άσκηση των εν λόγω οικονομικών δραστηριοτήτων, η ελληνική Πολιτεία οδηγεί εν γνώσει της τους Έλληνες Ρομά στην παραβατικότητα και στην εκμετάλλευση από τρίτους που θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών τους υποχρεώσεων.

Οι υπέρογκες διοικητικές κυρώσεις με υψηλά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και οι αυστηρές ποινικές κυρώσεις (σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία, ελάχιστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών, κ.λπ.), που θα οδηγούν απευθείας τους παρανομούντες επαγγελματίες Ρομά στη φυλακή, διογκώνουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και ενδέχεται να επιβαρύνουν άσκοπα τους κατασταλτικούς και σωφρονιστικούς θεσμούς της Πολιτείας.

Η θέση κανόνων και ελέγχου στο υπαίθριο εμπόριο, τόσο το στάσιμο όσο και το πλανόδιο, είναι απαραίτητη, με την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύονται από κοινωνική δικαιοσύνη και εξεύρεση εναλλακτικών για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

- Επειδή οι ανεπίτρεπτα αυστηρές και περιοριστικές διατάξεις του Ν. 4264/14 για την άσκηση του υπαιθρίου εμπορίου οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών Ρομά.

- Επειδή η ισχύς των διατάξεων αυτών θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συμφόρηση των δικαστηρίων, των κρατητηρίων και των φυλακών με έγκλειστους πλανόδιους πωλητές που θα διώκονται ως παραβάτες,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

α) Θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει μεταβατικός χρόνος ισχύος του νόμου αυτού;

β) Θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διευρυνθεί ο περιορισμένος αριθμός θέσεων στο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο με εξυπηρέτηση των δικαιολογητικών από τα Κ.Ε.Π.;

γ) Θα ληφθεί υπόψη η πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων πολιτών καταγωγής Ρομά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό άσκησης του πλανοδίου εμπορίου στα όρια της Περιφέρειας που προβλέπει ο νόμος και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης αυτού του περιορισμού για τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα;

δ) Θα μειωθούν τα πρόστιμα από το εξοντωτικό ποσό των 5.000 ευρώ, που κανένας δεν είναι σε θέση να πληρώσει;

ε)Θα τροποποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις για την έλλειψη άδειας και θα μετατραπεί το αδίκημα από πλημμέλημα σε πταίσμα;

στ) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υποστηριχθούν γενικά οι Έλληνες Ρομά για τη διευκόλυνση στην έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών και να ενθαρρυνθούν στη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος αυτού, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια