default-image

Ξεσηκωμός για επιδοτούμενο πρόγραμμα από τους αλιείς

Κρήτη
Ξεσηκωμός για επιδοτούμενο πρόγραμμα από τους αλιείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεσηκωμός αλιέων για ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών τους σκαφών, σύμφωνα με το οποίο καλούνται να καταβάλουν οι ίδιοι το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης, από την οποία πρόκειται να τους επιστραφεί, το 60% περίπου.

Την ώρα που εκατοντάδες αλιείς στην Κρήτη αναμένουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα για να εκσυγχρονίσουν τα σκάφη αλλά και τον εξοπλισμό τους, ευρωπαϊκά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν στη χώρα μας, εξαιτίας των προϋποθέσεων ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως συνέβη στο μέτρο 1.3 που αφορά "Επενδύσεις αλιευτικών σκαφών και επιλεκτικότητα αλιευτικών εργαλείων".

Τους ζητούν να καταβάλουν το 100% της δαπάνης

Το επίμαχο πρόγραμμα καλεί τους αλιείς να καταβάλουν το 100% της συνολικής δαπάνης, από την οποία πρόκειται να τους επιστραφεί το 60% των χρημάτων! «Δεν έχουμε χρήματα», απαντούν οι αλιείς, που ζητούν να καταβάλουν μόνο τη συμμετοχή που τους αναλογεί, δηλαδή το 40%.

"Αποκλείει" αλιείς

Αν και το επίμαχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί… ανάσα στους επαγγελματίες αλιείς, από την άλλη, όπως λένε οι ίδιοι, βάζει οικονομικά εμπόδια, με συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών, τις συνθήκες εργασίας αλλά και την υγιεινή και ποιότητα των αλιευμάτων.

Δέσμευση για αλλαγές

Παρέμβαση στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε η αντιπεριφερειάρχης κ. Θεανώ Βρέντζου, η οποία απέσπασε τη δέσμευση ότι θα υπάρξει τροποποίηση του επίμαχου μέτρου, ώστε οι αλιείς να καταβάλουν μόνο το ποσό της συμμετοχής που τους αναλογεί.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τμήματα Αλιείας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News