default-image

Δεν έφαγε τις ελιές ο δάκος

Κρήτη
Δεν έφαγε τις ελιές ο δάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαλά και απρόβλεπτα καλά εξελίσσεται το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στο Ν. Λασιθίου, με τους πληθυσμούς του δάκου μέχρι σήμερα να είναι αντιμετωπίσιμοι και σε αυτό να έχει βοηθήσει ιδιαίτερα ο ζεστός καιρός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις περισσότερες περιοχές του νομού Λασιθίου έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις πρώτοι ψεκασμοί, ενώ σε ελάχιστα δημοτικά διαμερίσματα στα βόρεια τμήματα του Μεραμβέλλου, όπου είχαν παρουσιαστεί τοπικά, λόγω του δροσερού καιρού και του διαφορετικού μικροκλίματος, αυξημένοι σχετικά πληθυσμοί, έχουν γίνει ήδη τέσσερις ψεκασμοί.

Στον κάμπο της Ιεράπετρας μέχρι τώρα οι δειγματοληψίες στις παγίδες δείχνουν ότι συνεχίζουν οι δάκοι να βρίσκονται σε μονοψήφιο αριθμό, γεγονός που δεν επιτρέπει ακόμη να ξεκινήσουν τα συνεργεία τον τρίτο ψεκασμό.

«Οι περισσότερες παγίδες που παρακολουθούμε στο Κεντρί, τη Βαϊνιά, τα Λιβάδια, τα Πραδείσια, και στην περιοχή δυτικά της Ιεράπετρας μέχρι το φυτώριο Μανόλη Καπινιάρη έχουν σταθερά 7 με 8 δάκους. Μόλις φτάσουν σε διψήφιο αριθμό, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, θα πάρουμε εντολή να ξεκινήσουμε τον τρίτο ψεκασμό», μας είπε ο αρχιεργάτης της περιοχής κ. Γιάννης Μαστοράκης.

Αν συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες η ίδια κατάσταση, τότε θα έχει εξασφαλιστεί και η καλή παραγωγή ανά δέντρο, αλλά και η καλή ποιότητα του λαδιού, που θα ανεβάσει την αξία του.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Θα φτάσει τους 24.000 τόνους το λάδι

«Παρότι ξεκινήσαμε με αισιοδοξία την άνοιξη να μιλάμε για μια περίοδο όπου η παραγωγή στο Λασίθι θα μπορούσε να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, τελικά στις πιο όψιμες περιοχές δεν είχαμε καλή καρπόδεση και οι εκτιμήσεις μας σήμερα είναι πιο συγκρατημένες. Υπολογίζουμε ότι, αν δεν έχουμε τους επόμενους μήνες έξαρση στη δακοπροσβολή ή άλλα προβλήματα με ανεμοθύελλες και χαλαζοπτώσεις, θα φτάσουμε σε επίπεδο νομού τους 24.000 τόνους ελαιολάδου. Έχουμε ξεπεράσει σε προηγούμενα χρόνια ακόμη και τους 27.000 τόνους ελαιολάδου. Τώρα ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε τις εκτιμήσεις των ελαιουργικών συνεταιρισμών από κάθε δημοτικό διαμέρισμα και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δώσουμε πιο αναλυτικά στοιχεία», μας είπε η κ. Αγγελική Καραταράκη, τμηματάρχης του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Λασιθίου.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News