default-image

Υποψήφιοι δύο ταχυτήτων (!)

Υποψήφιοι δύο ταχυτήτων (!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ιδιωτικό σχολείο της Ελλάδας «παραχαράσσεται το ωρολόγιο πρόγραμμα με την πλήρη κατάργηση των μαθημάτων γενικής παιδείας στη Β' λυκείου. Οι μαθητές διδάσκονται αποκλειστικά και μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης, σαν να βρίσκονται δηλαδή σε φροντιστήριο.

Το αποτέλεσμα είναι να αποκτούν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των μαθητών των υπόλοιπων σχολείων που, ακολουθώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, διδάσκονται όλα τα μαθήματα.

Τα παραπάνω αδιανόητα, που ναρκοθετούν το κύρος των πανελλαδικών εξετάσεων, περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), κατόπιν καταγγελίας γονέα.

Η καταγγελία, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Παιδείας, αναφέρει: «Είμαι γονιός μαθητή της Β' λυκείου που πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο. Φέτος, με το σύστημα του νέου λυκείου, μαθητές που είχαν τη δυνατότητα πήγαν σε ιδιωτικά. Από γονιό που έγραψε το παιδί του σε ιδιωτικό έμαθα ότι οι μαθητές της Β' λυκείου που θα φοιτήσουν σε αυτό θα είναι διαρκώς χωρισμένοι σε τμήματα με βάση την κατεύθυνση που επέλεξαν και δε θα διδαχτούν καθόλου τα μαθήματα γενικής παιδείας.

Για παράδειγμα, οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης δε θα ασχοληθούν με τα Αρχαία ή τα Θρησκευτικά και στις ώρες τους θα κάνουν π.χ. Μαθηματικά.

Γεννώνται επομένως τα εξής ερωτηματικά: Θα εφαρμόζεται άλλο πρόγραμμα από αυτό που δηλώνεται; Τα παιδιά αυτά πώς θα εξεταστούν στα μαθήματα που δε θα ασχοληθούν; Μήπως θα τους δίνουν από πριν τα θέματα και θα τα "βοηθούν" με αυτά της τράπεζας θεμάτων; Οι καθηγητές που υποτίθεται ότι θα τα διδάσκουν τι θα δηλώνουν, πώς θα βαθμολογούν και πώς θα αμείβονται;

Για το ίδιο σχολείο άκουσα ότι πέρυσι οι μαθητές της Α' λυκείου ήταν πολύ χαλαροί και άνετοι στη διάρκεια των εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων. Παρακαλώ πολύ να γίνει παρέμβαση από μέρους σας προς τους αρμόδιους αποδέκτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η εποπτεία των σχολείων αυτών και να μη λειτουργούν αθέμιτα σε βάρος των ανταγωνιστών τους, οι οποίοι πιθανώς να αναγκαστούν να εφαρμόσουν παρόμοιες πρακτικές και κυρίως των παιδιών που παλεύουν στο δημόσιο σχολείο και δεν μπορούν να αγοράσουν βαθμούς».

Η καταγγελία αυτή του γονέα ήρθε ως συνέχεια των πρόσφατων καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ. Σύμφωνα με αυτές, σε ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας υπηρετούν εκπαιδευτικοί χωρίς πτυχία, υπάρχει αλλοίωση βαθμολογιών, εξετάσεων και τίτλων σπουδών. Έτσι, χιλιάδες τίτλοι σπουδών κινδυνεύουν να κριθούν άκυροι, ενώ ταυτόχρονα ναρκοθετούνται και οι πανελλαδικές εξετάσεις από τη νόθευση ενδοσχολικών εξετάσεων και τίτλων.

Πλέον, με το νέο λύκειο, οι βαθμοί που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στις τρεις τάξεις του λυκείου μετράνε για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και φυσικά, αν οι βαθμοί αυτοί είναι "πειραγμένοι" για μερίδα υποψηφίων, το γεγονός αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των υπολοίπων.

Η απορία όλων...

Γιατί να καταγγέλλουν οι γονείς, αντί να κάνει τη δουλειά της η Πολιτεία;

Με επιστολές προς την ΟΙΕΛΕ, γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη νόθευση των σχολικών διαδικασιών σε ιδιωτικό σχολείο και αναρωτιούνται εύλογα για ποιο λόγο η Πολιτεία δεν προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους, ώστε να προστατευτούν το δημόσιο συμφέρον και η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές.

Την ίδια αγωνία και τις ίδιες ακριβώς απορίες που εκφράζουν οι γονείς των μαθητών των δημόσιων σχολείων έχει εκφράσει κατ' επανάληψη και η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με πλήθος ερωτημάτων και καταγγελιών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους εποπτικούς θεσμούς της Πολιτείας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα μέτρα δεν έχουν ληφθεί και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, όπως υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ, για να καταλήξει στο κρίσιμο ερώτημα: Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να χωριστούν τα νόμιμα από τα παράνομα ιδιωτικά σχολεία;

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει η Ομοσπονδία, εδώ και 1,5 μήνα αναμένονται διευκρινίσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Η ΟΙΕΛΕ, μπροστά στην κατάσταση αυτή, προχωρεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, όπου θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τις επόμενες νομικές και πολιτικές κινήσεις της Ομοσπονδίας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News