default-image

Μας ''τραβούν το αφτί'' για τα αιολικά

Κρήτη
Μας ''τραβούν το αφτί'' για τα αιολικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2009 μέχρι σήμερα, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών έκαναν καταγγελίες στον επίτροπο Περιβάλλοντος για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Από τις πρώτες που έκαναν καταγγελία ήταν και η Οργάνωση Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ", η οποία εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Ψαρρά.

Η απάντηση που είχε λάβει από το 2010 ο κ. Ψαρράς από το γραφείο του αρμόδιου επιτρόπου ήταν πως στην Ελλάδα θα γίνουν έλεγχοι και πως πρέπει πολίτες και οργανισμοί να συνεχίσουν να κάνουν καταγγελίες, ενόψει και των ελέγχων αυτών.

Πότε ήρθαν και πώς έλεγξαν δεν έχει γίνει γνωστό. Όμως, οι έλεγχοι έγιναν και για ακόμα μια φορά αφήνουν έκθετη την ελληνική Πολιτεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε πρόσφατα στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση (υπουργείο Εξωτερικών) μια προειδοποιητική επιστολή 39 σελίδων (EC 2014' 4073), που καταγγέλλει σωρεία παραβάσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναλυτικά επισημαίνονται οι εξής παραβιάσεις:

α. Της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων.

β. Της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, παραλείποντας την εκτίμηση των επιπτώσεων του ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, ενώ κατά την έγκριση συγκεκριμένων έργων σε Εύβοια και Κρήτη δε βεβαιώθηκε ότι αυτά δε θα βλάψουν την ακεραιότητα των τόπων Natura 2000.

γ. Της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν υπέβαλαν στην Επιτροπή τα έγγραφα που είχε ζητήσει για να εξακριβώσει τη συμμόρφωση με την οικεία περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο κ. Ψαρράς, σχολιάζοντας την προειδοποιητική επιστολή, επισημαίνει πως πολλές από τις παραβάσεις καταγράφονται και στην Κρήτη, όπου μεταξύ άλλων έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα χωρίς να έχουν τεκμηριωθεί οι δεσμεύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο ίδιος επισημαίνει πως «όχι μόνο δεν είναι προς σωστή κατεύθυνση οι μελέτες, αλλά αντίθετα είναι εντελώς επικίνδυνες, με μικρό χρηματικό κόστος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

Τα μελετητικά γραφεία για να κάνουν ορνιθολογική μελέτη στην Ισπανία, στη Γερμανία και στη Δανία ζητούν 70 και 80 χιλιάδες ευρώ. Στην Ελλάδα γίνονται με 5.000 και συνήθως ο καθένας ό,τι δίνει, παίρνει»...

Ωραίες εξαγγελίες... Πολλά παίρνουν, λίγα δίνουν

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται εναντίον της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ παντού στην Κρήτη θεωρούν ότι αυτές θα δημιουργήσουν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υποβάθμισης στον τόπο. Γι' αυτούς δεν είναι αρκετά ούτε τα "ψίχουλα" που δίνονται ως αντισταθμιστικά οφέλη, διότι γνωρίζουν καλά ότι τα αιολικά «δεν προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από επιδοτήσεις σε αυτούς που τα βάζουν. Επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς, μέσω του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος».

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ψαρρά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των ΑΠΕ, με το υφιστάμενο μοντέλο επιδότησης.

«Η Επιτροπή το κρίνει επικίνδυνο και για την οικονομική κατάσταση των πολιτών και για την κοινωνική συνοχή. Κι αυτό έρχεται ως απάντηση στο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, που μιλά για ποσά τα οποία επιστρέφουν σαν δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει ο κ. Ψαρράς και συμπληρώνει: «1,5 εκατ. επιστρέφει υποτίθεται σε χωριά της Κρήτης, αφού όμως έχει εισπράξει 50 εκατ. ευρώ που τους έχουν πληρώσει ως επιδότηση, μέσω του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παρακρατώντας το 97%, μας επιστρέφουν πίσω το 3% δικών μας χρημάτων. Όχι των επενδυτών, αλλά των δικών μας χρημάτων, επαναλαμβάνω».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News