Ειδήσεις

"Η ΠΑΣΕΓΕΣ πνέει τα λοίσθια"

Σκληρή κριτική στον (για 12 χρόνια) πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτο Καραμίχα, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια οργάνωση «που πλέον πνέει τα λοίσθια», αφού έχει έλλειμμα 15 με 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου εξαιτίας των πολιτικών της μέχρι σήμερα, εξαπολύει ο Σταύρος Γαβαλάς, μιλώντας στη "Ν.Κ." αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέο μέλος στη διοίκηση της ανώτατης συνεταιριστικής οργάνωσης των αγροτών της χώρας.

Μπαίνοντας στη διοίκηση, έστω και προσωρινά μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών μέσα από το νόμο Σκανδαλίδη, ο βιοκαλλιεργητής κρασιού και γιος του αείμνηστου προέδρου της ΕΑΣΗ Μανόλη Γαβαλά δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί με το "παλιό", διεκδικώντας το "καινούργιο"!

Ο θάνατος στελέχους της διοίκησης ήταν ο λόγος της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, ως πρώτου αναπληρωματικού μέλους της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ δεν αναμένεται να είναι και μεγάλη η διάρκεια αυτής της θητείας, κάτι όμως που δεν κάνει τον Σταύρο Γαβαλά να αδιαφορεί για ζητήματα στα οποία τώρα θα μπορεί να παίζει πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με πριν.

«Σε ένα συμβούλιο στο οποίο είσαι μέσα μόλις δύο μέρες», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Γαβαλάς, «δεν μπορείς να κρίνεις και να πεις με βεβαιότητα τι γίνεται. Σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πνέει τα λοίσθια. Έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της στον αγροτικό κόσμο. Έχει απαξιωθεί πλήρως και αυτό είναι απόλυτη ευθύνη της διοίκησής της κατά τα τελευταία 10 με 12 χρόνια».

Όπως θυμάται παλιότερα και ο ίδιος, «η ΠΑΣΕΓΕΣ έπαιζε κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής για τον αγροτικό τομέα, αλλά τώρα δεν της δίνει κανείς σημασία. Αυτό κατάφερε η διοίκηση Καραμίχα. Να απαξιώσει πλήρως στα μάτια του κόσμου την οργάνωση αυτή».

Μάλιστα, ο κ. Καραμίχας, μετά από τόσα χρόνια πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε προχθές στην υπόλοιπη διοίκηση ότι και στις νέες εκλογικές διαδικασίες θα είναι παρών για να ξαναγίνει πρόεδρος! «Να δούμε όμως πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία. Έπρεπε να γίνει χθες. Διότι αυτός ο περίφημος νόμος Σκανδαλίδη, που ξεκίνησε με καλή διάθεση απ' τον υπουργό για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο κίνημα και να φύγουν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, τελικά έχει κρατήσει στην εξουσία τους συνεταιρισμούς αυτούς για άλλα 7 χρόνια. Είναι διοικήσεις που κανονικά έπρεπε να έχουν πάρει ξανά εξουσιοδότηση από το λαό για να συνεχίσουν».

Αλλά στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Γαβαλάς ξεκαθαρίζει ότι «είναι νόμιμες όλες αυτές οι παρατάσεις. Αλλά κινήθηκαν σε μια διαδικασία τελείως άγονη και τώρα το υπουργείο, δυστυχώς, δίνει νέα παράταση για άλλους τρεις μήνες. Μου φαίνεται ότι ο κ. Καραμίχας τα έχει βρει και με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν τελειώνει αυτό το μαρτύριο για τους αγρότες».

Και εξηγεί χαρακτηριστικά πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ριζική, ριζοσπαστική ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις βαθμίδες του κινήματος. Δεν απαξιώνουμε κανένα, όλοι έχουν την προσφορά τους, όλοι έχουν κάνει καλό στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και γι αυτούς. Τώρα, αν τους ξαναεκλέξει ο αγροτικός κόσμος, είναι δικαίωμά του».

Οι εκλογές

Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι με βάση το νέο νόμο η διοίκηση Καραμίχα αναμένεται προφανέστατα να πάει σπίτι της, αφού θα ψηφίζουν οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα χωριά, όπου το κλίμα για τα υψηλόβαθμα στελέχη του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος δεν είναι και το καλύτερο, τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από την Κρήτη.

«Θα εκλέξουν αντιπρόσωπους οι πρωτοβάθμιοι πλέον συνεταιρισμοί. Για παράδειγμα, η Ένωση Ηρακλείου δεν έχει δικαίωμα να ορίσει αντιπρόσωπο για τη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Θα εκλεγούν σε όλη την Ελλάδα από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Και σε μια μεγάλη, μετά, δημοκρατική συνέλευση, πιστεύω ο κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του, πλέον και να δείξει μια σοφία απέναντι σε αυτούς που διοικούν και σε αυτούς που θα θέλουν να διοικήσουν».

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει και οι πρωτοβάθμιοι να προχωρήσουν από την πλευρά τους σε αλλαγή καταστατικού και προσαρμογή τους με τις διατάξεις του νόμου Σκανδαλίδη. Και όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Γαβαλάς, «δυστυχώς αυτό δεν ξέρω πού θα οδηγήσει.

Δυστυχώς, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν πέσει με τις συνεχείς παρατάσεις σε ένα λήθαργο. Και σου λένε "άσε να πάρουμε ακόμα μια παράταση". Κάτι που είναι ό,τι χειρότερο πλέον για τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει άμεσα να τελειώσουν οι διαδικασίες μετατροπής των συνεταιρισμών, να ορίσουν νέες διοικήσεις, να συμμετέχουν στην ΕΑΣ Ηρακλείου όλοι οι συνεταιρισμοί.

Είναι χρήσιμη η ΕΑΣ Ηρακλείου για όλους τους συνεταιρισμούς, με νέους ανθρώπους μπροστά, και να πιστέψουμε όλοι πλέον στο συνεταιρισμό και το συνεργατισμό, αν θέλουμε να έχουμε οργανώσεις. Αλλιώς, να τις κλείσουμε».

Χρήσιμα εργαλεία

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο κ. Γαβαλάς, «αν είχαμε σήμερα ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα, θα κάναμε τώρα μια άλλη κουβέντα σε ένα άλλο επίπεδο. Δυστυχώς, δεν έχουμε. Ο κόσμος είναι έρμαιο στις διαθέσεις των ιδιωτών. Καλοί είναι και οι έμποροι. Και η αγορά τους θέλει όλους. Αλλά χρειάζεται ένα αντίβαρο. Και αυτό το αντίβαρο το δημιουργούσαν οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί».

Ο Σταύρος Γαβαλάς πιστεύει ότι φέτος στον τομέα του ελαιολάδου θα φανεί ξεκάθαρα στην αγορά ότι δεν υπάρχει το "αντίβαρο" του συνεταιριστικού κινήματος.

Ώρα αναμπέλωσης

«Ας δώσουν τα χρήματα που δικαιούται η Κρήτη και τα οποία κόβουν μέσα από τη νέα ΚΑΠ με μια γενναία, σωστή αναμπέλωση. Δεν μπορεί ο νομός Ηρακλείου να μην έχει αμπέλια. Γιατί σήμερα τα αμπέλια μας έχουν, πλέον, τελειώσει. Έχουμε απόλυτη ανάγκη την αναμπέλωση», λέει ο κ. Γαβαλάς, ενώ προσθέτει ότι «η ΠΑΣΕΓΕΣ έπρεπε εκεί να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

"Μαύρος" ισολογισμός - Τεράστια τα ελλείμματα της διοργάνωσης

«Ο τελευταίος ισολογισμός είναι πάλι "μαύρος κι άραχνος"», λέει για την ΠΑΣΕΓΕΣ ο Σταύρος Γαβαλάς. «Μιλάμε για αθλία κατάσταση. Τεράστια ελλείμματα. Έχουν μείνει γύρω στους 26 υπαλλήλους. Η οργάνωση καταρρέει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα ανέρχεται σε 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει συναλλαγές. «Στο παρελθόν η ΠΑΣΕΓΕΣ έπαιρνε γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις. Τα τελευταία χρόνια τα έχουν κόψει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν για τους συνεταιριστές "η Γη της Επαγγελίας"!

Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ - σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά - αποδίδει το έλλειμμα αυτό στα λειτουργικά της έξοδα. «Μόνο για το γραφείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες και για τη συμμετοχή της στην ΚΟΠΑ ΚΟΖΕΚΑ - την πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση - δεν ξέρω πόσα χρήματα οφείλει.

Αλλά μας είπαν στο Συμβούλιο ότι, για να καταφέρουν να πληρώσουν τα συγκεκριμένα ποσά, να δώσουν και τα ενοίκια που χρωστούν στις Βρυξέλλες και να μη μας πετάξει έξω και η ΚΟΠΑ ΚΟΖΕΚΑ, θα δώσει η "Γαία Επιχειρείν" στην ΠΑΣΕΓΕΣ 350.000 ευρώ μέσα από μια σύμβαση.

Και με ποιο αντάλλαγμα; Να εγκατασταθεί αυτή η εταιρεία στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες. Να έχει μέσα ανθρώπους δικούς της και ό,τι γίνεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα το "ρουφάει" και η "Γαία Επιχειρείν".

Μα, η "Γαία Επιχειρείν" δεν παύει να είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Υπάρχουν εκατό άλλες ανάλογες εταιρείες στην Ελλάδα. Γιατί να μαθαίνει η συγκεκριμένη μόνο εταιρεία τις εξελίξεις σήμερα και να τις μαθαίνω εγώ μετά από δέκα χρόνια; Άλλωστε, η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ΠΑΣΕΓΕΣ. Δεν μπορεί να λειτουργεί τόσο μονόπλευρά»...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια