default-image

Από χαράτσι σε χαράτσι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κρήτη
Από χαράτσι σε χαράτσι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αγρότης; Θα πληρώσεις»... Κάπως έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, μέσα από το γραφειοκρατικό του σύστημα, με συνέπεια να τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φάση κατά την οποία δε θα παράγουν, επειδή δε θα έχουν να πληρώνουν διάφορα "κερατιάτικα".

Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προέρχεται από παράπονα αγροτών, που μας λένε πως «για ό,τι και να κάνουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες μάς ζητάνε να πληρώνουμε διάφορα ποσά, από λίγα μέχρι και κάτι "τρακοσάρες".

Πού θα πάει αυτό; Στο τέλος θα σταματήσουμε να παράγουμε»! Τη δυνατότητα νομιμοποίησης όλων των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο και μόνο με ένα παράβολο 300 ευρώ έχουν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως λένε, ήταν η καινούργια ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, που καλεί τους κτηνοτρόφους να καταβάλουν παράβολο 300 ευρώ για να δηλώσουν τους στάβλους τους.

Το συγκεκριμένο παράβολο δεν απαιτείται απ' όσους κτηνοτρόφους είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού μέχρι και τις 30/06/2012.

Όμως, μακάρι να ήταν το μόνο "χαράτσι" που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Όπως χαρακτηριστικά λέει στη "Ν.Κ." ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «δηλώνουμε τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις μας για να τα νομιμοποιήσουμε. Και μετά από δύο χρόνια ξανά από την αρχή. Αυτά τα μέτρα είναι εισπρακτικά. Διότι, ακόμα και αν δεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει λόγος ελέγχου στα πηγάδια και τις γεωτρήσεις, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό, κάθε δύο-τρία χρόνια να πρέπει να τα δηλώνουμε και να πληρώνουμε».

Όπως λέει παρακάτω ο συνδικαλιστής, «υπάρχουν αγρότες που έχουν μεγάλες εκτάσεις. Αλλά υπάρχουν και αγρότες που έχουν πέντε-δέκα στρέμματα. Είναι δυνατόν να τους βάζουν διαρκώς σε αυτήν τη διαδικασία, όταν για να επιβιώσουν οι άνθρωποι φτύνουν αίμα;». Για τους στάβλους, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει: «300 ευρώ τη νομιμοποίηση των στάβλων.

Αυτό είναι εξωφρενικό. Δηλαδή, αυτή είναι λογική; Εξάλλου, ακόμα και αν είσαι, για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο όπου απαγορεύεται να χτίσεις. Δεν είναι σωστό να πληρώνεις. Ας γίνει μια απλή δήλωση. Και ακόμα χειρότερο είναι να δικαιούσαι να χτίσεις στάβλο, αλλά να πρέπει να πληρώσεις για να τον δηλώσεις, όπως κάνει και ο άλλος που απαγορεύεται. Άλλωστε, από τη στιγμή που θα κάνεις τη δήλωση και θα πληρώσεις την "τρακοσάρα" θα σε νομιμοποιήσουν. Επομένως, νομιμοποιούν τα πάντα».

Εξάλλου, ο ίδιος τονίζει πως «ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις των αμπελιών, της ελιάς και άλλων καλλιεργειών, αυτές οι πιστοποιήσεις είναι πανάκριβες για τους αγρότες. Γενικά θα σας πω ότι στην Ελλάδα τα καλλιεργητικά έξοδα είναι άνω των διπλασίων καλλιεργητικών εξόδων που πληρώνουν οι αγρότες στην Κεντρική Ευρώπη».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News