default-image

Την παραίτησή του από την ηγεσία της Σκωτίας ανακοίνωσε ο Σάλμοντ

Κόσμος
Την παραίτησή του από την ηγεσία της Σκωτίας ανακοίνωσε ο Σάλμοντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «όχι» στην ανεξαρτησία, ο επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης και πρωτεργάτης του «ναι», Άλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Εκφράζοντας σκεπτικισμό για τις υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, ο Άλεξ Σάλμοντ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο 1,6 εκατομμύριο συμπολιτών του που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, λέγοντας πως «όποια λάθη έγιναν» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν δικά του. «Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει αλλά για τη Σκωτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δε θα πεθάνει ποτέ», είπε ο Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο, που πρόσθεσε ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του SNP στο συνέδριο που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Σάλμοντ είχε πει ότι η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μη γίνει ανεξάρτητη, ενώ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα «είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά».

O Σάλμοντ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2007, όταν το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) κέρδισε τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς δεν ευδοκίμησαν οι συνομιλίες που είχε με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και πλειοψηφίας.

Στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, κάνοντας ήδη από τότε γνωστή την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Eλισάβετ: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σεβαστό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο»

Σε γραπτό μήνυμά της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ανέφερε ότι, «μετά από πολλούς μήνες συζήτησης, διαφωνίας και προσεκτικής σκέψης, γνωρίζουμε πλέον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι ένα αποτέλεσμα που θα σεβαστούμε όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τις προηγούμενες ημέρες, όταν κορυφωνόταν η αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου του «ναι» και του «όχι», το Μπάκιγχαμ είχε ξεκαθαρίσει ότι η βασίλισσα δεν αναμειγνύεται στην υπόθεση, καθώς το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους πολίτες της Σκωτίας, ωστόσο σε συνομιλία η βασίλισσα είχε εκφράσει την ευχή οι Σκωτσέζοι να είναι προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Στο μήνυμά της η ίδια αναγνωρίζει ότι μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στη Σκωτία και άλλα μέρη θα υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ φίλων, συγγενών και γειτόνων, αλλά αυτό, όπως αναφέρει, είναι το χαρακτηριστικό μιας ακμαίας δημοκρατίας σαν αυτή που απολαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γνωρίζοντάς τους προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Σκωτσέζοι, όπως πολλοί άλλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να εκφράζουν με δυναμικό τρόπο την άποψή τους, προτού καθίσουν όλοι μαζί σε πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης για να εργαστούν δημιουργικά για το μέλλον της Σκωτίας και όλων των άλλων περιοχών αυτής της χώρας», τόνισε.

Η οικογένειά μου και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το σημαντικό έργο», κατέληξε η 88χρονη μονάρχης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News