Ειδήσεις

"Τσουνάμι" προσλήψεων

Φθινόπωρο με "τσουνάμι" προγραμμάτων απασχόλησης και 79.500 προσλήψεων ανέργων, έστω βεβαίως και αν τα συγκεκριμένα προγράμματα εγείρουν έντονες επικρίσεις από κόμματα και φορείς πως αποτελούν μια φτηνή, συνεχώς ανακυκλωμένη απασχόληση.

Όπως και να έχει πάντως, τα όσα προανήγγειλε πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως έχουν μπει σε μια σειρά και θα ξεκινήσουν να παίρνουν "σάρκα και οστά" σύντομα. Με ένα ευρύ πακέτο προγραμμάτων, μέσω του οποίου θα μοιραστούν 79.500 εισιτήρια εργασίας σε δήμους, δημόσιους οργανισμούς και φορείς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, να βρίσκεται πια προ των πυλών.

Για του λόγου το αληθές, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 39.500 ανέργων πανελλαδικά. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, προβλέπεται να γίνουν επιπλέον 40.000 προσλήψεις Κοινωφελούς Εργασίας σε δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα τέσσερα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα ξεκινήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα αφορούν ανέργους με διάφορα προσόντα, οι οποίοι θα εργαστούν στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα:

1. Πρόγραμμα για 5.000 ανέργους από 25 έως 66 ετών με επιδοτούμενη εργασία σε επιχειρήσεις διάρκειας ενός έτους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί με 450 ευρώ το μήνα το μισθολογικό κόστος του ανέργου στην επιχείρηση. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ βρίσκεται στη φάση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας.

Μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής-εντολή κενής θέσης-υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Εντός τριάντα ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

2. Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για έξι μήνες για 8.000 απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative - ΥΕΙ) και αφορά αποκλειστικά αποφοίτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι νέοι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους για 6 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή 586 ευρώ το μήνα.

Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, ενώ θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προσλάβουν τους ωφελούμενους. Μετά την προκήρυξη για τη συμμετοχή των πτυχιούχων θα ακολουθήσει αντίστοιχη πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν κάποιον άνεργο πτυχιούχο για έξι μήνες, δίχως καμία δική τους επιβάρυνση.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στοχεύει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από τους αποφοίτους, μέσω της πραγματοποίησης:

- Θεωρητικής κατάρτισης-πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση.

- Κατάρτισης στελεχών επιχειρήσεων στις οποίες πραγματοποιείται η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας/πρακτική άσκηση των ωφελουμένων.

3. Πρόγραμμα για 16.000 ανέργους χαμηλών προσόντων ηλικίας 30 έως 66 ετών.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 16.000 άνεργοι χαμηλών προσόντων, οι οποίοι θα καταρτιστούν και θα εργαστούν σε τομείς της οικονομίας, όπως ανακύκλωση, υποδομές και νέες τεχνολογίες.

4. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 10.000 ανέργους στους Δήμους.

Συνολικά το πρόγραμμα θα προσφέρει εργασία σε 50.000 ανέργους. Το πρώτο πακέτο όμως των 10.000 ανέργων που θα εργαστούν στους Δήμους της χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Οι ειδικότητες που θα αφορά το νέο πρόγραμμα προσλήψεων με πεντάμηνα του ΟΑΕΔ είναι:

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας,

ΥΕ Εργατών Κήπου,

ΥΕ Εργατών Πυρασφάλειας & Πυροπροστασίας και

ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.

Η πρόσληψη γίνεται για διάστημα πέντε μηνών και οι αμοιβές όσων απασχοληθούν είναι 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ το μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ το μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.

Κοινωφελής εργασία: Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Ποιοι θα είναι ωφελούμενοι από την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ:

- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.

- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού.

- Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια