default-image

"Καζάνι" που βράζει η αμπελουργία

Κρήτη
"Καζάνι" που βράζει η αμπελουργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αρνητικές εξελίξεις κλείνει η αμπελουργική χρονιά, ενώ δε λείπουν και φέτος οι φωνές μερίδας αγροτικών στελεχών που ζητούν άμεσες ενέργειες διεκδίκησης της περίφημης αναμπέλωσης στην Κρήτη. Οι ξαφνικές και συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν κακές επιπτώσεις στις ποιότητες και κατά συνέπεια στις τιμές των παραγόμενων σταφυλιών, με το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να είναι το μόνο πλέον ανοιχτό που παραλαμβάνει οινοστάφυλα. Στο μεταξύ, η γραφειοκρατία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρατάει κλειστά τα ρακοκάζανα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιοτική κατάσταση και των στέμφυλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τσικουδιάς!

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου προετοιμάζει συνολική πρόταση αναμπέλωσης στην Κρήτη. Αλλά υπάρχουν φωνές που λένε ότι δε θα πρέπει να περιμένει η Κρήτη ως του χρόνου, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να θέσει θέμα αναμπέλωσης, καθώς υπάρχει σήμερα το δεδομένο των ιώσεων του ξύλου σε όλα τα είδη αμπελώνων στο νησί.

Την ίδια ώρα, καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες να ξεπεραστούν γραφειοκρατίες και να ανοίξουν τα καζάνια το συντομότερο δυνατόν, κάτι που τελικά απομακρύνεται, με την 1η Οκτωβρίου να είναι η πιο ορατή ημερομηνία.

Θέσεις ΟΑΣΝΗ

Πιο αναλυτικά, η "Νέα Κρήτη" επανέρχεται στο μείζον ζήτημα της αναμπέλωσης. Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης λέει πως «στο καθεστώς που ισχύει μέχρι το 2015 δεν υπάρχει αναμπέλωση. Εγώ πριν από δύο χρόνια έψαξα το θέμα αυτό, φτάνοντας μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάποιοι δεν ακούνε γιατί θέλουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα και να κάνουν εντύπωση. Το θέμα αυτό θα το βάλουμε στο τραπέζι του χρόνου. Εμείς πάντως δεν πάψαμε ποτέ να το δουλεύουμε. Επεξεργαζόμαστε συνολικό σχέδιο για την αναμπέλωση στην Κρήτη».

«Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου είχε πει, ερχόμενος στο Ηράκλειο στις αρχές Αυγούστου, ότι μπορεί να γίνει πρόσληψη ειδικών για τις ασθένειες του ξύλου του αμπελιού, προκειμένου να ασχοληθούν με την ένταξη της αντιμετώπισης των ιώσεων αυτών σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει από την πλευρά του ο αγροτοσυνεταιριστής από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «η βοτρίωση του ξύλου είναι ένα γεγονός για όλα τα αμπέλια και όχι μόνο τα οινάμπελα. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο να πατήσουμε ως Κρήτη και να διεκδικήσουν την αναμπέλωση. Τα σημερινά αμπέλια είναι ιωμένα, είναι άρρωστα και δεν έχουν ζωή από 'δω και πέρα».

Ο κ. Λουκαδάκης μεταφέρει τις οδηγίες της ΚΕΟΣΟΕ, που αναφέρει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε έτσι ώστε μέσα σε μια τριετία με τετραετία να έχουμε εξασφαλίσει έτοιμα, εξυγιασμένα φυτώρια για να ξεκινήσουμε την αναμπέλωση, πάντα μέσα από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Θλιβερή κατάληξη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει: «Καθημερινά αγωνιζόμαστε να πείσουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των δηλώσεων των αμπελουργών, ώστε να ανοίξουμε τα καζάνια. Είχαμε ζητήσει τα καζάνια να άνοιγαν το αργότερο ως την ερχόμενη Δευτέρα. Επειδή καθυστερεί η Αθήνα να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, βλέπουμε ότι τελικά δε θα ανοίξουμε νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου».

Το πρόβλημα έχει να κάνει να κάνει με την εμμονή του υπουργείου για κατάθεση των αιτήσεων των αμπελουργών μέσω... διαδικτύου, ηλεκτρονικά, για τα οινάμπελα που διαθέτουν άδεια οινοποίησης, προκειμένου να καταλήξουν στα ρακοκάζανα τα στέμφυλα αυτών.

Κακή "αυλαία"

Στο μεταξύ, ο Στάθης Φραγκιαδάκης κάνει λόγο για μια χρονιά φέτος που, ενώ ξεκίνησε καλά, κλείνει άσχημα.

«Τελειώνει η περίοδος θλιβερά», λέει ο συνδικαλιστής. «Διότι οι τιμές των οινοστάφυλων έχουν πέσει κατακόρυφα τουλάχιστον 50% κάτω. Και ο κόσμος τα αφήνει άτρυγα στις κουρμούλες γιατί έχουν σαπίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και περιμένουν τον ΕΛΓΑ να πάει και να καταγράψει τις ζημιές μήπως και δώσει αποζημιώσεις».

Ο κ. Φραγκιαδάκης λέει πως μόνο το οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην Παλιανή έχει μείνει ανοιχτό, αλλά έχει ρίξει τις τιμές των οινοστάφυλων κατά 50% σε σχέση με τις τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε ξεκινώντας την παραλαβή.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των αμπελιών, ο κ. Φραγκιαδάκης λέει: «Υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τα αμπέλια είναι ιωμένα. Δεν παράγουν, και ο κόσμος τρέχει και τα ξεριζώνει. Δεν περιμένει τίποτα, διότι δεν του παράγουν. Και αν θέλουμε να μιλήσουμε σε ποσοστά, θα μπορούμε να πούμε ότι πάνω από 50% των αμπελιών δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους».

Πτώση οινοπαραγωγής σε σύγκριση με το 2013 κατά 13,25%

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του από την Κομισιόν, το Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στοιχεία εκτίμησης της ελληνικής οινοπαραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015. Η πρόβλεψη καταγράφει συνολική πτώση κατά 13,25% σε σύγκριση με το 2013, πτώση κατά 7,47% σε σύγκριση με το μέσο όρο πενταετίας και πτώση κατά 17,94% σε σχέση με το μέσο όρο δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η πρόβλεψη πτώσης είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί σε μεγαλύτερα ποσοστά, αφού οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών επιδεινώνουν τις προβλέψεις, δεδομένου ότι η πορεία ωρίμασης των σταφυλιών έχει επιβραδυνθεί. Παρ' όλα αυτά, οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές σπεύδουν να τρυγήσουν υπό το φόβο και άλλων επερχόμενων βροχοπτώσεων που θα συντελέσουν στη σήψη των σταφυλιών.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News