default-image

"Εκρηκτική" άνοδος 3,67% στο Χ.Α.

Οικονομία
"Εκρηκτική" άνοδος 3,67% στο Χ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, απαλλαγμένο από τις λήξεις των παραγώγων, ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αυτής της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,67% στις 1.148,64 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,09%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.150,70 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.107,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 133,41% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 279,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 24,38 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακή, Μ. Χατζηδάκη, τα ραντεβού των εισηγμένων εταιρειών, παρά το μεγάλο τους πλήθος, δεν στάθηκαν ικανά να συγκινήσουν τους επενδυτές και να δημιουργήσουν κάποια θετική εικόνα στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε αφού ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,09%.

Παρά τη σημαντική άνοδο της Παρασκευής, η αίσθηση που μεταφέρεται από το Λονδίνο είναι μάλλον μετριοπαθής καθώς τα ρίσκα που αναγνωρίζονται δεν φαίνεται να αναχαιτίζονται τουλάχιστον άμεσα. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια προβληματίζονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις πολλών εγχώριων στελεχών εισηγμένων εταιρειών αλλά και θεσμικών φορέων είχαν αρκετές αναφορές στον πολιτικό παράγοντα καθώς η ρευστή εικόνα φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην επενδυτική προσέγγιση της χώρας.

Όπως και να 'χει, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο τέλος της εβδομάδας σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη Παρασκευή, παρά το θετικό διεθνές κλίμα, δείχνει ότι ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, η οποία έχει τις ρίζες της στο ασαφές τοπίο το οποίο διαμορφώνει κατά κύριο λόγο η προεδρική εκλογή.

Από εκεί και πέρα, η διοργάνωση μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτέλεσε το στόχο της ενημέρωσης καθώς οι συναντήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέα ονόματα και ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και αυτό είναι κάτι που η ελληνική αγορά θα μπορούσε να το κεφαλαιοποιήσει τουλάχιστον σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και συναλλακτικής δραστηριότητας.

Τεχνικά η Αγορά κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχασε τοπικές στηρίξεις ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από τον MACD και τον κινητό μέσο των 50 ημερών. Η άνοδος της Παρασκευής έφερε μεν τον Γενικό Δείκτη και πάλι στα όρια αλλαγής τάσης του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για να ανακτηθεί το οχυρό των 1.150 μονάδων.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στην άνοδο της Παρασκευής η κίνηση «χτίστηκε» με τον καλύτερο τζίρο (303,6 εκατ. ευρώ) από τις 10 Ιουνίου, που παραπέμπει σε κάτι καλύτερο από μια ανοδική βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Μετά την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων των δεικτών η αγορά εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να κάνει μια επιλεκτική κίνηση σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συμμετοχής τους ή της διαγραφής τους από δείκτες διατηρώντας ένα σχετικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της αγοράς. Κατά τα άλλα η εστίαση θα παραμείνει στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την διατύπωση των όρων των τεστ αντοχής οι οποίες αναμένονται εντός της άλλης εβδομάδας.

Στο ταμπλό τώρα, εκρηκτική ήταν η άνοδος της μετοχής του Μυτιληναίου, καθώς το ενδιαφέρον για τις προοπτικές της εταιρείας λόγω της αύξησης της τιμής του Αλουμινίου αυξάνεται σημαντικά.

Σημαντικές και οι επιδόσεις των Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,97% (τιμή στόχος στα 0,70 ευρώ από την Citigroup) και Eurobank οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 7,97% και 6,67% αντίστοιχα. Η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+6,43% έκλεισε στο +6,43%, η Τιτάν στο +5,68%, ο ΟΤΕ ΟΤΕ+4,79% στο +4,79%, η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+4,50% στο +4,50%, ενώ πάνω από 2% ήταν η άνοδος σε 13 μετοχές του FTSE25.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών από τον κλάδο μικρής κεφαλαιοποίησης απορρόφησε και η μετοχή της Aegean, η οποία έκλεισε στα 6,98 ευρώ και στο +5,92%. Επίσης η Φουρλής στο +1,30% και στα 4,67 ευρώ, η Υγεία (+2,26%), η Ιντρακόμ (+3,28%) και η Σιδενόρ ΣΙΔΕ+3,91% (+3,91%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (+8,25%), ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,92% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,27%.

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 83 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News