Ειδήσεις

Μια παραίτηση και ώρα των αποφάσεων μετά "όχι"

Μετά το υψηλό ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP), Άλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο 1,6 εκατομμύριο συμπολιτών του που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για τις υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Όποια λάθη έγιναν ήταν δικά μου»

«Όποια λάθη έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν δικά μου» συνέχισε ο επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευης, ο Σάλμοντ είχε πει ότι η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μην γίνει ανεξάρτητη.

«Αποδέχομαι την ετυμηγορία του λαού και θα την σεβαστώ» είπε, Επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας στο Λονδίνο για ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο Σάλμοντ είπε ότι «η Σκωτία περιμένει να τηρηθούν γρήγορα αυτές οι υποσχέσεις».

Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Σάλμοντ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα «είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά».

O Σάλμοντ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2007, όταν το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς δεν ευδοκίμησαν οι συνομιλίες που είχε με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και πλειοψηφίας.

Στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, κάνοντας ήδη από τότε γνωστή την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Έταξαν γη και ύδωρ

Πάντως το κεφάλαιο για ιστορικό δημοψήφισμα της Σκωτίας, που προκάλεσε τόσο έντονο σχολιασμό,ανάγκασε το Βρετανό πρωθυπουργό να τάξει γη και ύδωρ, που έβαλε χρήματα στα ταμεία των γραφείων στοιχημάτων, κλείνει πλέον και επίσημα, γεμίζοντας χαρά τους ενωτικούς και φέρνοντας δάκρυα σε όλους όσοι ήλπιζαν να δουν μια ανεξάρτητη Σκωτία να στέκεται στα δικά της πόδια.

Αναλυτικά τα ποσοστά του δημοψηφίσματος, ενός δημοψηφίσματος που η συμμετοχή σημείωσε ποσοστό-ρεκόρ της τάξεως του 84,6%.

Από τις 32 περιοχές της Σκωτίας, μόλις οι τέσσερις από αυτές έβγαλαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες 28 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους σε αυτό.

Το 44.70%, με 1.617.989 ψήφους ψήφισε «ναι» και το 55.30%, με 2.001.926 ψήφους ψήφισε «όχι». Άκυρα βρέθηκαν 3.427 ψηφοδέλτια. Στο σύνολο ψήφισαν 3.619.915 Σκωτσέζοι.

Οι υπέρμαχοι του «ναι»

Οι τέσσερις περιοχές που ψήφισαν «ναι»

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις περιοχές που ψήφισαν «ναι» είναι οι:

North Lanarkshire (ναι: 51.07% με 115.783 ψήφους / όχι: 48.93% με 110.922 ψήφους/ άκυρα: 178ψηφοδέλτια), West Dunbartonshire (ναι: 53,96% με 33.720 ψήφους / όχι: 46,04% με 28.776 / άκυρα: 36), Dundee (ναι: 57.35% με 53.620 ψήφους / όχι 42.65% με 39.880 ψήφους / άκυρα: 92) και Glasgow (ναι: 53.49% με 194.779 ψήφους / όχι; 46.51% με 169,347 ψηφοδέλτια / άκυρα: 538 ψηφοδέλτια).

Eλισάβετ: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σεβαστό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο»

Σε γραπτό μήνυμά της μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη Σκωτία η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ανέφερε ότι, «μετά από πολλούς μήνες συζήτησης, διαφωνίας και προσεκτικής σκέψης, γνωρίζουμε πλέον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι ένα αποτέλεσμα που θα σεβαστούμε όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τις προηγούμενες ημέρες, όταν κορυφωνόταν η αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου του «ναι» και του «όχι», το Μπάκιγχαμ είχε ξεκαθαρίσει ότι η βασίλισσα δεν αναμειγνύεται στην υπόθεση, καθώς το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους πολίτες της Σκωτίας, ωστόσο σε συνομιλία η βασίλισσα είχε εκφράσει την ευχή οι Σκωτσέζοι να είναι προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Στο μήνυμά της η ίδια αναγνωρίζει ότι μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στη Σκωτία και άλλα μέρη θα υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ φίλων, συγγενών και γειτόνων, αλλά αυτό, όπως αναφέρει, είναι το χαρακτηριστικό μιας ακμαίας δημοκρατίας σαν αυτή που απολαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γνωρίζοντάς τους προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Σκωτσέζοι, όπως πολλοί άλλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να εκφράζουν με δυναμικό τρόπο την άποψή τους, προτού καθίσουν όλοι μαζί σε πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης για να εργαστούν δημιουργικά για το μέλλον της Σκωτίας και όλων των άλλων περιοχών αυτής της χώρας», τόνισε.

Η οικογένειά μου και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το σημαντικό έργο», κατέληξε η 88χρονη μονάρχης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια