default-image

Ο Καραβάδος στο πέρασμα των χρόνων

Πολιτισμός
Ο Καραβάδος στο πέρασμα των χρόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία του Καραβάδου και των ανθρώπων του ζωντανεύει μέσα από τις 704 σελίδες του νέου βιβλίου του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Μανόλη Μακράκη. Τίτλος του βιβλίου "Καραβάδος Ηρακλείου Κρήτης - Ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου". Η παρουσίασή του θα γίνει μεθαύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καραβάδου, στις 7 το απόγευμα.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Απόστολος Παπαϊωάννου, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευθυντής Εργαστηρίου Νεότερης Ιστορίας και Πολιτισμού Ελλάδος, και ο Γιάννης Γ. Παναγιωτάκης, φιλόλογος, π. λυκειάρχης Αρκαλοχωρίου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Μανόλης Σπανάκης. Σύντομη παρέμβαση θα κάνει ο π. καθηγητής Πανεπιστημίου Γ. Κουμάκης.

Θα προβληθούν, μέσω ψηφιακού δίσκου εικοσάλεπτης διάρκειας πλαισιωμένου με επιλεγμένη μουσική, φωτογραφίες του τόπου και των ανθρώπων του, που περιέχονται στο βιβλίο. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Το σκληρόδετο βιβλίο πολυτελούς έκδοσης εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβάδου σε ιλουστρασιόν χαρτί. Μέσα από τις 704 σελίδες του και τις 550 περίπου φωτογραφίες παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου και των ανθρώπων του. Η ύλη του βιβλίου είναι διαρθρωμένη σε τρία μέρη:

Στο α' μέρος παρουσιάζεται η ιστορία του Καραβάδου μέσα από την ιστορία της Κρήτης, από την αρχαία εποχή ως τις μέρες μας.

Στο β' μέρος παρουσιάζονται οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής, στοιχεία του κόστους ζωής - μέτρα και σταθμά, κοινοτική οργάνωση, εκπαίδευση - ιστορία του Δημοτικού Σχολείου, δρόμοι επικοινωνίας, ύδρευση-άρδευση, νερόμυλοι, φάμπρικες, παραδοσιακά επαγγέλματα, τοπωνύμια, εκκλησιαστικά και ιδιωτικός βίος.

Στο γ' μέρος παρουσιάζονται οι άνθρωποι. Η καταγωγή των οικογενειών του Καραβάδου, τα γενεαλογικά δένδρα, η ιστορία της κάθε οικογένειας σε βάθος 200 περίπου ετών με φωτογραφική και χρονολογική τεκμηρίωση.

Στο τέλος παρατίθενται οι πηγές: τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή και η βιβλιογραφία, ενώ ακολουθεί ευρετήριο των κυριότερων ονομάτων: ανθρώπων, τόπων και όρων.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του βιβλίου η τεκμηρίωση μέσα από την αξιοποίηση αδημοσίευτου ιστορικού υλικού από αρχειακές πηγές, οι φωτογραφίες και οι προφορικές μαρτυρίες. Είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, χωρίς να χάνει την επιστημονικότητα και την εγκυρότητά του.

Το βιβλίο αφορά όσους έλκουν την καταγωγή τους από τον Καραβάδο, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Κρητικούς. Αφορά όμως κάθε φιλομαθή και φιλίστορα άνθρωπο. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο καταγραφής της τοπικής ιστορίας, που πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτιστικών συλλόγων για συγγραφή και έκδοση ανάλογων έργων για κάθε τόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News