Ειδήσεις

Φτηνό νερό για τους αγρότες

Το πανάκριβο νερό στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Μεραμπέλου Αγίου Νικολάου, που ήταν για τους αγρότες "φωτιά", έγινε πάμφθηνο, ή έστω περιήλθε σε φυσιολογικά και ανεκτά για την εισοδηματική κατάστασή τους επίπεδα, αμέσως μόλις... άλλαξε η διοίκηση του ΤΟΕΒ, ενώ για την αναπροσαρμογή αυτή η νέα διοίκηση ενημερώνει τους παραγωγούς σε έντυπο που βάζει μέσα στους φακέλους με τους νέους λογαριασμούς του νερού.

Εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διαφάνειας, η νεοεκλεγείσα διοίκηση δεν αρκείται μόνο στη μείωση των τιμών, αλλά προχωρά και στην επίσημη ενημέρωση των χρηστών του αγαθού, γύρω από το «πώς και το γιατί έπεσαν τόσο οι τιμές»!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην αρχή του εντύπου ξεκαθαρίζεται ότι «τα μέλη του Οργανισμού απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, εκτός της δαπάνης άντλησης, που διαφέρει κατά περιοχή λόγω διαφορετικού τρόπου άντλησης και προώθησης του νερού στις δεξαμενές και τα δίκτυα διανομής».

Βέβαια, ούτε ο ΤΟΕΒ Μεραμπέλου Αγίου Νικολάου... «δένει τους σκύλους με τα λουκάνικα» για να έχει οικονομική δυνατότητα να κάνει μειώσεις στις τιμές του νερού. Αλλά η νέα τιμολογιακή του πολιτική είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι από πριν, όταν κάποια δημοτικά διαμερίσματα με μεγάλο κόστος νερού είχαν χαμηλότερες τιμές από άλλα διαμερίσματα που πλήρωναν το νερό "χρυσάφι", παρότι είχαν πολύ μικρότερο κόστος...

«Το πώς φτάσαμε ως εδώ ας γίνει νομικός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους και εάν προκύψει», αναφέρει η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Μιχάλη Σφακιανάκη, που στο σημείο αυτό απευθύνουν έκκληση σε όλα τα μέλη, καταναλωτές, εργαζόμενους, πρώην διοικήσεις και προέδρους «να συνεργαστούν με συναίνεση και να δώσουν πίστωση χρόνου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

Οι αιτίες για τα οικονομικά προβλήματα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι πολλές. Αναφέρονται μόνο οι δύο βασικότερες, δηλαδή η μη χρέωση της μετάβασης για συντήρηση και επισκευή των υδρομέτρων και των παροχών άρδευσης των καταναλωτών, και η πολιτική που εφαρμοζόταν στην τιμολόγηση του νερού τα προηγούμενα έτη.

Η αναπροσαρμογή

Παρακάτω αναφέρεται στη δικαιότερη αναπροσαρμογή των τιμών του νερού για τους αγρότες, σε σχέση με πριν. Μια αναπροσαρμογή που αποφασίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, «στο πλαίσιο της δίκαιης και ισοβαρούς χρέωσης του νερού και χωρίς να υπάρχει άλλος σκοπός. Για να διαμορφωθούν οι τιμές, υπολογίσαμε τη δαπάνη άντλησης της ΔΕΗ για κάθε γεώτρηση σε όλα τα διαμερίσματα χωριστά και την προώθηση του νερού στα διαμερίσματα Κριτσάς και Λιμνών - Χουμεριάκου - Νικηθιανού.

Πιο αναλυτικά, η προηγούμενη τιμή στα Μέσα-Έξω Λακώνια ήταν εντός αρδευτικής ζώνης 0,28 ευρώ ανά κυβικό και εκτός αρδευτικής ζώνης 0,36 ευρώ ανά κυβικό. Και η τρέχουσα τιμή με την απόφαση της αναπροσαρμογής, σήμερα, δεν υπερβαίνει και στις δύο κατηγορίες τα 0,25 ευρώ το κυβικό. Στην Κριτσά, εντός 0,26, εκτός ζώνης 0,34. Και έπεσε στα 0,26 ευρώ το κυβικό και στις δύο κατηγορίες. Στα διαμερίσματα Λίμνες-Νικηθιανό-Χουμεριάκο 0,40 εντός, 0,52 εκτός, και έπεσε και για τις δύο κατηγορίες στα 0,26 ευρώ το κυβικό. Και στο Δρασί-Παρακαλούρι, εντός ήταν 0,63 ευρώ (!), εκτός ζώνης 0,81 ευρώ (!), και έπεσε στην ενιαία τιμή των 0,28 ευρώ το κυβικό!

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα έξοδα σύνδεσης-μεταφοράς-αντικατάστασης υδρομέτρου στα 15 ευρώ. Και αντικατάσταση βάνας, επισκευές υδρομέτρων 10 ευρώ. Τα εξαρτήματα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Το πάγιο ανά υδρόμετρο είναι 2 ευρώ και η στρεμματική εισφορά 2 ευρώ το στρέμμα μία φορά το χρόνο».

Οι τιμές θα ισχύσουν έως τις 31 Μαρτίου 2015, εάν ψηφίσει την τροποποίηση του προϋπολογισμού η γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια