default-image

Οργή στη Βιάννο για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων

Κρήτη
Οργή στη Βιάννο για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ ωραιοποιημένα σας τα λέει ο ΕΛΓΑ. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», μας είπαν χθες, διαβάζοντας το δημοσίευμα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Βιάννου, παραγωγοί που επικοινώνησαν με τη "Νέα Κρήτη".

«Δεν είναι δυνατόν», λένε, «μια αίτηση να μένει στα συρτάρια των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ επί τρεις μήνες και να μη φεύγει για Αθήνα για να πληρωθούν οι δικαιούχοι», τονίζουν. Πάντως, ο διευθυντής του φορέα Νίκος Δασκαλάκης μίλησε χθες στη "Νέα Κρήτη" για έναρξη των πληρωμών για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στη Βιάννο το 2012, ενώ ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την έλλειψη προσωπικού και τις όποιες καθυστερήσεις στις διαδικασίες που προβλέπονται!

«Είχα κάνει ανασύσταση. Ήρθαν, δεν τους άρεσε και με ανάγκασαν να βάλω εργάτη, να τον πληρώσω 200 ευρώ για να κάνει το κλάδεμα με τον τρόπο που εκείνοι ήθελαν», λέει στη "Νέα Κρήτη" άλλος από τους πληγέντες παραγωγούς.

Ωστόσο, ο Νίκος Δασκαλάκης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας ότι χωρίς ανασύσταση δεν μπορεί να δρομολογηθεί η πληρωμή των παραγωγών και ότι, μετά από τον έλεγχο της ανασύστασης, το πολύ σε 1,5 μήνα γίνεται η πληρωμή.

Επειδή όμως είναι ΠΣΕΑ - με βάση όσα λέει η πλευρά των παραγωγών - «μας δίνουν ένα ποσοστό τώρα και τα υπόλοιπα θα μας τα δώσουν σε βάθος χρόνου ως το 2015. Δηλαδή, φέξε μου και γλίστρησα»!

Η ΟΑΣΝΗ

«Έχουν δίκιο οι πληγέντες παραγωγοί που διαμαρτύρονται. Φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ξαναδούν εισόδημα μετά από 10 χρόνια και να δούμε», λέει από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ Γιάννης Κατσαμπρακάκης, που δεν αμφισβητεί βέβαια και το πρόβλημα προσωπικού του ΕΛΓΑ. Λέει μάλιστα πως μπορεί ο ΕΛΓΑ να θέλει να βοηθήσει, αλλά από την Αθήνα να δίνονται άλλες εντολές.

«Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει κράτος. Επομένως τι περιμένουμε; Και ο ΕΛΓΑ από αλλού καθοδηγείται. Δεν είναι ότι θα πει ο ΕΛΓΑ "αυτό θα γίνει", και θα γίνει», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Αν και ο ίδιος κατάγεται από το Μεσοχωριό, λέει πως έχει προσωπική αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στη Βιάννο. «Οι περισσότερες ελιές είναι κομμένες από τον πάτο. Και μπορεί να είναι κλαδεμένες, αλλά με το κάψιμο που έχουν στη ρίζα αυτές οι ελιές είναι γεμάτες καρκινώματα»...

«Μαζί τους»

«Πράγματι υπάρχουν διάφορα παράπονα. Αλλά εγώ είμαι στη διάθεσή τους για ό,τι μπορώ να κάνω ως δήμαρχος της Βιάννου», αναφέρει ο Παύλος Μπαριτάκης. «Έχω κάνει και προσωπικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα τον κ. Έξαρχο, ζητώντας του επίσπευση των διαδικασιών. Από 'κει και πέρα, ό,τι άλλο μου ζητήσουν οι παραγωγοί μας θα το κάνω».

Για τον απαράδεκτο κανονισμό των ΠΣΕΑ ο δήμαρχος Βιάννου λέει ότι «ναι, πρέπει να αλλάξει, το έχω ζητήσει πολλές φορές. Από 'κει και πέρα δεν έχω δυνατότητα να κάνω κάτι άλλο».

Πάντως, υπάρχει χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας στη Βιάννο που καταστράφηκε ολοκληρωτικά, φτάνοντας στο σημείο να μην έχει λάδι ούτε για να φάει, και αναγκάστηκε να ανέβει στην Αθήνα, να βρει υπηρεσιακό παράγοντα σε κεντρικό επίπεδο για να βρει το δίκιο της, όπως μας έλεγε χθες.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News