Ειδήσεις

Ο Β. Κεγκέρογλου για τη στέγαση και επανένταξη των αστέγων

Το πρόγραμμα "Στέγαση και επανένταξη" του υπουργείου Εργασίας, ύψους 9,4 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τους πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρουσίασε σήμερα μέσω του Ράδιο 9,84 ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Όπως είπε, οι άστεγοι θα ενθαρρύνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την επανένταξη στην εργασία και θα βοηθούνται να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά μικρές επιχειρήσεις.  

Η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει κατά 55% στην Περιφέρεια Αττικής, κατά 22% στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και κατά 22% σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Από την υλοποίηση του προγράμματος, αναμένεται να ωφεληθούν 1.200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, 480 από τα οποία θα ενταχθούν και σε εργασία και συγκεκριμένα:

- Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,

- Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,

- Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,

- Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας και δε σπουδάζουν.

Η ενίσχυση των αστέγων θα στηριχθεί σε δυο βασικούς πυλώνες. τη στέγαση, και την κοινωνική επανένταξη.

Στην ενίσχυση της στέγασης περιλαμβάνεται:

* Κάλυψη του ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους. Το ποσό έως 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια.

* Κάλυψη εξόδων επισκευής για υφιστάμενη κατοικία ως 3.600 ευρώ.

* Δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια.

* Δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια

Προωθείται, επίσης, η φιλοξενία αστέγων σε ανάδοχες οικογένειες με επιδότηση των οικογενειών έως του ποσού των 300 ευρώ το μήνα για την ανάδοχη οικογένεια και 100 ευρώ το μήνα για τον ωφελούμενο, προκειμένου να καλύψει τα ατομικά του έξοδα.

Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού. Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φορείς της Εκκλησίας και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και τους κοινωνικούς φορείς έως τις 13 Οκτωβρίου του 2014.

«Η διανομή τροφίμων θα συνεχιστεί»

Με καθυστέρηση, εντωμεταξύ, γίνεται η εφαρμογή του προγράμματος διανομής τροφίμων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Ράδιο 9,84, επιρρίπτει την ευθύνη στους χειρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που καθυστερεί το διαγωνισμό για το ρύζι αλλά και στην αλλαγή του κανονισμού χορήγησης της βοήθειας από την Ε.Ε.

Είπε ότι το υπουργείο Εργασίας υπέβαλε πριν λίγες μέρες για έγκριση το επιχειρησιακό σχέδιο, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, με περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.  

Όπως εκτιμά, τουλάχιστον 165.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, το οποίο θα συμπεριλάβει και άλλα είδη διατροφής, ενώ σε ό,τι αφορά στη διανομή, αυτή θα γίνει με τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, βάσει ενιαίου σχεδιασμού σε κάθε νομό.

Αλλαγή θα υπάρξει, σύμφωνα με τον ίδιο, και στο χρόνο χορήγησης της βοήθειας καθώς αυτή θα δίνεται πλέον περιοδικά.

Παρέμβαση 25 βουλευτών της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Β. Κεγκέρογλου: «Άμεσα η απορρόφηση 10.000 παιδιών στους παιδικούς»

Αναρτάται, τέλος, σήμερα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που μίλησε στο Ράδιο 9,84, προκειμένου να καταγραφούν τα κενά που υπάρχουν και στη συνέχεια, στα μέσα Οκτωβρίου, να προχωρήσει η κάλυψή τους από την επιπλέον ένταξη 10.000 παιδιών και ίσως παραπάνω εντός αυτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια