Ειδήσεις

Η Σκωτία είπε "όχι" στην ανεξαρτησία

Με ένα ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας απάντησε το εκλογικό σώμα στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι οπαδοί της διατήρησης της ενότητας του Μεγάλου Βασιλείου κατήγαγαν μια «καθαρή» νίκη λαμβάνοντας το 55,4% των ψήφων, έναντι 44,6% που έλαβε το «ναι» (απομένει μόλις ένα εκλογικό τμήμα).

Σε απόλυτους αριθμούς τούτο σημαίνει πως το «όχι» έλαβε 1.914.187 και 1.539.920 υπέρ του «ναι». Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέβασε σχετικά νωρίς στο Twitter μια δήλωση στην οποία έδινε συγχαρητήρια στον ηγέτη της καμπάνιας των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλινγκ, ενώ γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας έκανε και επίσημο διάγγελμα, με το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε στην ομιλία του αποκέντρωση εξουσιών και συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί έως τον Ιανουάριο.

«Ήδη συνομίλησα με τον ηγέτη του SNP Άλεξ Σάλμοντ και του έδωσα συγχαρητήρια για την εκστρατεία του. Είμαι ικανοποιημένος που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αποκέντρωση των εξουσιών» είπε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι αυτές θα αφορούν τους φόρους, τις δαπάνες και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Συνταγματική μεταρρύθμιση

Είχε προηγηθεί δήλωση του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ένωσης», είπε.

Τα βρετανικά μέσα πανηγυρίζουν με τη σειρά τους, με τον Independent να κάνει λόγο για ουσιαστική επανένωση της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο ηγέτης της καμπάνιας των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλιγκ δήλωσε πως «οι πολίτες της Σκωτίας επέλεξαν την ενότητα από το διαχωρισμό. Επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς που μας ενώνουν με τη Μεγάλη Βρετανία. Ας μην τους αφήσουμε ποτέ να διαρραγούν».

Από τη μεριά του ο ηγέτης της διάσπασης Άλεξ Σάλμονς, εμφανώς συντριμμένος από το αποτέλεσμα, τόνισε στη σύντομη δήλωσή του: «Οι άνθρωποι που μετείχαν στην καμπάνια εμπνεύστηκαν από αυτήν. Ήμασταν όλοι μέρος αυτής. Αυτή η προσπάθεια άγγιξε ανθρώπους που πριν δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική. Όταν ξεκινούσαμε δεν περίμενα πως θα βρεθούν τόσοι άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε ως ένα έθνος».

Η αλήθεια είναι ότι οι Ενωτικοί πήραν σαφές προβάδισμα νίκης σε μια από τις μεγάλες πόλεις: στο Εδιμβούργο που είναι το οικονομικό κέντρο της Σκωτίας, αλλά όχι και στη Γλασκώβη. Στην πρώτη περίπτωση το «όχι» έλαβε 66,1% έναντι 38,9% του «ναι», ενώ στη δεύτερη το «ναι» επικράτησε με 53,49% έναντι 46,51% του «όχι». Ένα εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του δημοψηφίσματος είναι η συμμετοχή, που έφτασε στο 84,5%.

Καταγγελίες για νοθεία

Στο μεταξύ συναγερμός σήμανε στη Γλασκώβη μετά από καταγγελίες για διπλοψηφία. Οι καταγγελίες αφορούσαν δέκα διπλές ψήφους οι οποίες τελικά βρέθηκαν και δόθηκαν στην αστυνομία, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποια πλευρά τις έκανε.

Η αντίδραση των αγορών

Θετική ήταν και η αντίδραση των αγορών μετά την άνετη νίκη των Ενωτικών, με τη στερλίνα να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα έναντι του δολαρίου, τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες πιεζόταν αρκετά.

Όπως αναφέρει η Μπρέντα Κέρι, χρηματίστρια στο Λονδίνο, «ήταν μια βραδιά με πολλή δουλειά, αλλά τώρα βλέπουμε με μεγάλη ανακούφιση τα αποτελέσματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια