default-image

Συνεχίζει την έρευνα στο Μύρτο το... γεωτρύπανο

Λασίθι
Συνεχίζει την έρευνα στο Μύρτο το... γεωτρύπανο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους πορτοκαλεώνες δυτικά του Μυρτιανού Ποταμού δουλεύει τις τέσσερις τελευταίες μέρες το γεωτρύπανο, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων , βάθους 50 περίπου μέτρων η κάθε μια, από τα αποτελέσματα των οποίων θα φανεί σε ποιο βάθος βρίσκεται το βραχώδες υπόβαθρο, ποια η σύσταση των αποθέσεων του ποταμού, και ποια η ποιότητα του νερού στον υπόγειο υδροφορέα.

Η έρευνα που έχει ανατεθεί από το 2010 στο Ε.Μ.Π. με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον πρώην λέκτορα της σχολής του Τμήματος Μηχανικών(τομέας υδατικών πόρων και περιβάλλοντος) κ. Νίκο Μουτάφη αφορά στη δυνατότητα κατασκευής διαφράγματος στην προσχωματική λεκάνη του Μυρτιανού Ποταμού, προκειμένου να δημιουργηθεί  μια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης 2 εκατ. κυβικών μέτρων  νερού περίπου, το οποίο θα μπορούσε με άντληση να τροφοδοτήσει και να εμπλουτίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2010 και είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Αν δεν είχαν καθυστερήσει να κατατεθούν τα χρήματα που οφείλονται στην ομάδα των επιστημόνων που εργάστηκαν για να την φέρουν σε πέρας , ενδεχομένως να είχε ήδη τελειώσει και να είχε παραδοθεί για να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.

«Εκτιμώ ότι θα ολοκληρώσουμε την έρευνά μας μέχρι τα μέσα του 2015, αν η χρηματοδότηση των διαφόρων φάσεων συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα ξεκινήσαμε τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Μόλις τελειώσουν θα υποβάλουμε στην Περιφέρεια τα αποτελέσματα της έρευνάς μας.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνά μας, θα γίνει επαναξιολόγηση όλων των γεωλογικών στοιχείων, και αφού θα έχουμε άριστη ποιότητα νερού, θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για να ανατεθεί η οριστική μελέτη, προκειμένου να κατασκευαστεί το διάφραγμα του ποταμού Μύρτου, στην περιοχή του οποίου δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μια φυσική δεξαμενή χωρητικότητας 2 εκατ. περίπου κυβικών μέτρων νερού, που τώρα καταλήγει στη θάλασσα», μας είπε ο κ Νίκος Μουτάφης.

«Στην ουσία ερευνούμε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποθηκεύουμε γύρω στα 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, μέσα στα αμμοχάλικα της λεκάνης του ποταμού του Μύρτου, αξιοποιώντας τον υπόγειο ταμιευτήρα που υπάρχει και εμποδίζοντας με την κατασκευή υπόγειου διαφράγματος ύψους 40 περίπου μέτρων, το καλό νερό να φτάσει στη θάλασσα και το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στην υπόγεια δεξαμενή.

Το νερό που θα αποθηκεύεται στη δεξαμενή αυτή, από το έργο που ερευνούμε, δε θα δημιουργεί καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, και θα μπορούμε με άντληση από γεωτρήσεις να το στέλνουμε στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών», πρόσθεσε ο συντονιστής της ομάδας των ερευνητών κ. Νίκος Μουτάφης, με τεράστια εμπειρία σε μελέτες αντίστοιχων έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Προβλέπεται η κατασκευή διαφραγματικού τοίχου ύψους 40 μέτρων με τη μέθοδο της ανάμιξης τσιμέντου και ντόπιου αμμοχάλικου που υπάρχει σε αφθονία στην κοίτη του ποταμού, με τον οποίο θα σφραγίσουν οι τεχνικοί τον υπόγειο ταμιευτήρα επιτυγχάνοντας να διατηρηθεί η καλή ποιότητα του νερού αλλά και η ποσότητα, αφού δε θα έχουμε απώλειες από την εξάτμιση που συμβαίνει στους επιφανειακούς ταμιευτήρες.

Ανάλογα έργα έχουν γίνει από τη ΔΕΗ στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα, στο φράγμα του Στράτου στον Αχελώο αλλά και στη Βέροια. Αυτά τα έργα είναι πρωτοποριακά για την Ελλάδα, ενώ επιλέγονται ως ιδανικές λύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου, όπου το νερό καλής ποιότητας είναι πάντα ζητούμενο.

Στα δυτικά η λύση για καλό νερό!

Ο γεωλόγος της πρώην Νομαρχίας Λασιθίου κ. Στέφανος Καραχάλιος με τον επιβλέποντα τότε μηχανικό της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργο Περάκη είχαν διαπιστώσει την εποχή εκείνη ότι η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου δεν είχε σταθερή παροχή νερού, σε αντίθεση με εκείνη του Καλαμαυκιανού Ποταμού, και αναζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα, πιστεύοντας ότι καλό νερό ύδρευσης και άρδευσης υπάρχει μόνο στην κοιλάδα του Μύρτου και όχι στα βουνά του Καβουσίου.

«Τα πλημμυρικά νερά σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων βλέπαμε από τότε ότι χάνονταν στη θάλασσα. Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυο μικρά προφράγματα ανάσχεσης του νερού της βροχής, το οποίο μετά θα το οδηγούσαμε στο φράγμα Μπραμιανών.

Βλέπαμε επίσης σαν λύση και την  κατασκευή του διαφραγματικού τοίχου στην προσχωματική λεκάνη του Μύρτου, που έχει εμβαδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή στην οποία, όποτε μας δόθηκε η δυνατότητα, κάναμε το 2001 και το 2008 επτά γεωτρήσεις στις οποίες βρήκαμε πολύ και καλό νερό.

Από αυτές τις γεωτρήσεις, και από το Ψυχρό, λύθηκε εν μέρει το πρόβλημα της ύδρευσης της Ιεράπετρας. Στο σχεδιασμό μας ήταν να πίνει νερό η Ιεράπετρα από αυτές τις πηγές και τις γεωτρήσεις  της λεκάνης του Μύρτου και να μη χρησιμοποιείται αυτό το νερό που είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο, για άρδευση.

Δε σχεδιάζαμε βεβαίως να πίνει ο κόσμος από το υφάλμυρο νερό της Μαλαύρας, και να ποτίζει τις ελιές του με το καλό νερό των πηγών και των γεωτρήσεων», είχε σχολιάσει ο συνταξιούχος σήμερα γεωλόγος κ. Στέφανος Καραχάλιος.

«Σήμερα, και μετά από την πρώτη έντονη βροχόπτωση του φθινοπώρου, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών έχουν μείνει μόνο 4.000.000 κυβικά μέτρα νερού με αγωγιμότητα 1.900.

Η πρώτη δυνατή βροχή μπορεί να μην έβαλε αρκετό νερό στον ταμιευτήρα, αλλά γέμισε τις ομβροδεξαμενές των θερμοκηπίων για να έχουν καλό νερό στην αρχή της καλλιέργειας τους οι παραγωγοί μας, και πότισε τις δεντρώδεις καλλιέργειες, που σημαίνει ότι για μερικές εβδομάδες θα έχουμε οικονομία στην κατανάλωση από τους ελαιοπαραγωγούς.

Επειδή όμως κανείς δε μας εξασφαλίζει ότι οι βροχοπτώσεις θα είναι περισσότερες φέτος, θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι έρευνες και οι μελέτες για τα συνοδά έργα εμπλουτισμού του ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

Διαφορετικά κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι δυναμικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες της ευρύτερης Ιεράπετρας, και η αγροτική μας οικονομία κατ' επέκταση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News