default-image

Συλλαλητήρια και συναυλίες ένα χρόνο μετά

Κρήτη
Συλλαλητήρια και συναυλίες ένα χρόνο μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τις μνήμες να παραμένουν ακόμα νωπές... Ο αντιφασίστας ράπερ δέχεται μαχαιριά από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο 34χρονος μαζί με την κοπέλα του και μερικούς φίλους βρίσκεται σε μια καφετέρια στο Κερατσίνι. Παρακολουθούν αγώνα ποδοσφαίρου. Το ίδιο και η διπλανή παρέα. Κανείς δε φαντάζεται τη συνέχεια... Μέσα σε λίγα λεπτά ξεσπά μεταξύ τους άγριος καβγάς. Ένα μαχαίρι στοχεύει απευθείας την καρδιά του Παύλου Φύσσα.

Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μάρτυρες αποκαλύπτουν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Κατευθύνονται προς την καφετέρια με την επωνυμία "Κοράλλι". Στις 23:59:19 μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. φτάνει στο σημείο.

Οι αστυνόμοι βλέπουν απ' έξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα. Εκεί βρίσκουν τον Παύλο Φύσσα. Αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του. Καταφέρνει να αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής. Η Αστυνομία τού βάζει χειροπέδες. Βρίσκει το μαχαίρι πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος νέος, με αντιφασιστική δράση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Το θύμα της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah Ρ), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Παύλος Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003, και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε αφιερωθεί στη μουσική. Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καλεί, όπως αναφέρει, «όλες και όλους τους δημοκράτες, αντιφασίστες πολίτες, τους φορείς, τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τα σωματεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουν μαζικό "παρών" στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/09/2014 και ώρα 6:30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, για να στείλουμε το μήνυμα της συλλογικής μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο του φασισμού, στους εγκληματίες με τη σβάστικα που χτυπούν, δολοφονούν, απειλούν την ίδια την κοινωνία, απαιτώντας την άμεση δίκη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Το ΕΠΑΜ

Στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, δίνει ραντεβού και το ΕΠΑΜ Ηρακλείου, αναφέροντας σχετικά με τη δολοφονία του Φύσσα τα εξής: «Ένα ακόμα έγκλημα που στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά και τρομοκράτησε την ελληνική κοινωνία. Ένα ακόμα έγκλημα κατά μιας ανθρώπινης ζωής, που, όποια και αν είναι αυτή, έχει την ίδια αξία, σε κάθε περίπτωση δολοφονίας οφείλει να αντιμετωπίζεται το ίδιο από τη Δικαιοσύνη. Ένα ακόμα έγκλημα κατά των κοινωνικών αγώνων, κατά της ενότητας του λαού μας, κατά της ελευθερίας του λόγου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας».

Συναυλία από την Ένωση Γονέων

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του νεαρού, σήμερα τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε όλη τη χώρα διοργανώνονται συναυλίες αλλά και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη συναυλία στα Λιοντάρια, στην οποία έχουν εκφράσει τη συμμετοχή τους και άλλοι φορείς, όπως: Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Συνταξιούχων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, οι Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικών και Νοτίων Προαστίων, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Μαλεβιζίου, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News