default-image

Αποζημιώνονται δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

Κρήτη
Αποζημιώνονται δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πληρωμές των αποζημιώσεων για την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Βιάννο το 2012, ενώ ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη κ. Νίκος Δασκαλάκης δηλώνει στην εφημερίδα "Ν.Κ." ότι έχουν πληρωθεί οι περισσότεροι πληγέντες και η πληρωμή είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, με σημαντικότερο την ανασύσταση που οφείλει να κάνει ο δικαιούχος, για να προχωρήσουν στη συνέχεια ο έλεγχος και η δρομολόγηση της καταβολής των αποζημιώσεών του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράφτηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ η καταβολή γίνεται από το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ζημιώθηκαν από εκείνη τη μεγάλη πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης διευκρινίζει στη "Ν.Κ." πως ο Δήμος ό,τι διαδικασίες έπρεπε να κάνει τις έχει ολοκληρώσει και οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ρυθμός των πληρωμών είναι αργός, αλλά έχει σχέση με τους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργούν οι ίδιοι οι πληγέντες, αλλά και τις δυνατότητες του ίδιου του ΕΛΓΑ, που λόγω έλλειψης προσωπικού είναι περιορισμένες.

Μετά από παράπονα που δέχτηκε η εφημερίδα  "Ν.Κ." από παραγωγούς της Βιάννου, έγινε η επικοινωνία χθες με τον Νίκο Δασκαλάκη, ο οποίος και μας είπε: «Οι πληρωμές γίνονται συνεχώς. Και σε όσους έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές, το επιβεβαιώνουμε εμείς με επιτόπιο έλεγχο και προωθούμε τα στοιχεία στην Αθήνα για να "τρέξει" η πληρωμή. Όποτε γίνεται η πληρωμή, μια φορά το μήνα, κάθε ενάμιση μήνα περίπου. Ακόμα και σήμερα (σ.σ. χθες) "κλειδώσαμε" πληρωμή και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε πάλι μια πληρωμή».

Αποκατάσταση ζημιάς

Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ στην Κρήτη προσθέτει επίσης ότι «ο περισσότερος κόσμος μέχρι τώρα έχει πληρωθεί. Αλλά για να πληρωθούν και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Να μας κάνουν αίτηση για να ελέγξουμε ότι έκανε την ανασύσταση της καλλιέργειας. Να πάμε να τη δούμε κι εμείς και να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Βέβαια, έχουμε ακόμα μια δυσκολία στον επιτόπιο έλεγχο, με την έννοια ότι δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό που θα έπρεπε για να προχωρήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες. Πάντως, κατά μέσον όρο, μετά τον έλεγχο ο δικαιούχος πληρώνεται πάνω στο ένα με ενάμιση μήνα».

Όπως εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης, ζητώντας την κατανόηση των παραγωγών της Βιάννου, «το ίδιο προσωπικό πρέπει να κάνει και τις εκτιμήσεις στ' αμπέλια. Πρέπει να κάνει διαδικασίες στους Δήμους για τις εκτιμήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα του περονόσπορου, τις πυρκαγιές κ.λπ. Είναι δηλαδή το ίδιο προσωπικό που θα πρέπει να τρέξει για όλα τα θέματα που αφορούν στο υποκατάστημα, οπότε κάπου ίσως να έχουμε μια καθυστέρηση, την οποία ούτε εμείς τη θέλουμε, ούτε είμαστε υπεύθυνοι άμεσα για την καθυστέρηση αυτή».

Βασικές προϋποθέσεις

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα των παραγωγών, ότι είναι ψίχουλα τα χρήματα που παίρνουν από τα ΠΣΕΑ, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ μας λέει ότι «η αποζημίωση του κάθε παραγωγού είναι συνάρτηση του αν ο δικαιούχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, γιατί τότε παίρνει και την απώλεια παραγωγής, οπότε θα πάρει παραπάνω από το διπλάσιο από αυτό που θα πάρει ένας που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Και λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των δέντρων που του είχαν καταστραφεί. Γιατί ένας μπορεί να έχει χάσει όλη του την περιουσία, αλλά να είναι 100 δέντρα, και ένας άλλος να έχει χάσει 500 δέντρα, οπότε ο δεύτερος να πάρει περισσότερα χρήματα. Αυτά τα δύο κατά βάση είναι η συνάρτηση του ποσού της αποζημίωσης. Οπότε για κάποιους μπορεί να είναι μικρό το ποσό, αλλά αυτό να έχει σχέση με αυτούς τους δύο βασικούς παράγοντες.

Αλλά και για κάποιους άλλους είναι αρκετά σοβαρό το ποσό, το οποίο τους βοηθάει να συνεχίσουν τη δραστηριότητα. Και αυτό το νόημα έχουν εξάλλου οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Όχι στην πλήρη αντιστάθμιση της ζημιάς, αλλά στη συνέχιση της δραστηριότητας».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News