default-image

Αυστραλία: Τζιχαντιστές σχεδίαζαν δημόσιο αποκεφαλισμό - 15 συλλήψεις

Κόσμος
Αυστραλία: Τζιχαντιστές σχεδίαζαν δημόσιο αποκεφαλισμό - 15 συλλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, επανέλαβε σήμερα Πέμπτη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν αξιόπιστες πληροφορίες ότι εγχώριοι τζιχαντιστές σχεδίαζαν δημόσιο αποκεφαλισμό επί αυστραλιανού εδάφους. Για αυτό το λόγο και οι αστυνομικές Αρχές της χώρας προχώρησαν σε έρευνες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 15 ατόμων.

Η αστυνομία της Αυστραλίας έκανε εφόδους σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις του Σίδνεϊ και του Μπρίσμπαν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με στόχο τον εντοπισμό 25 υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Περισσότεροι από 800 αστυνομικοί έλαβαν μέρος στην αντιτρομοκρατική αυτή επιχείρηση, τη μεγαλύτερη του είδους που έχει διεξαχθεί στην Αυστραλία, η οποία και έγινε μια εβδομάδα μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από την Καμπέρα, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που αποτελούν οι Αυστραλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, είχε προηγηθεί η υποκλοπή μηνύματος ενός «Αυστραλού, κατά τα φαινόμενα αρκετά υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους», που καλούσε «τα δίκτυα υποστήριξης στην Αυστραλία» να προβούν σε δημόσιες «δολοφονίες». «Συνεπώς», όπως είπε, «δεν πρόκειται μόνο για υποψίες αλλά για πρόθεση και για το λόγο αυτό η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να δράσουν».

Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Άντριου Κόλβιν δήλωσε από την πλευρά του πως «η αστυνομία εκτιμά ότι η ομάδα εναντίον της οποίας ξεκινήσαμε τη σημερινή επιχείρηση σκόπευε και είχε αρχίσει να σχεδιάζει βίαιες ενέργειες εδώ στην Αυστραλία». Αυτές οι βίαιες ενέργειες ήταν, όπως είπε, κυρίως τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι ύποπτοι σχεδίαζαν συγκεκριμένα την απαγωγή ενός τυχαίου πολίτη στο Σίδνεϊ, τον οποίο θα τύλιγαν μέσα σε σημαία του Ισλαμικού Κράτους και θα αποκεφάλιζαν μπροστά σε κάμερα.

Σχεδόν 60 Αυστραλοί πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ άλλοι 100 περίπου παρέχουν, από την Αυστραλία, ενεργή στήριξη στα ριζοσπαστικά σουνιτικά κινήματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News