Ειδήσεις

Hands-free στο Διάστημα και στο βυθό

Σε συσκευές οι οποίες είναι διαθέσιμες στο εμπόριο (ή προορίζονται να είναι), όπως το Google Glass, τα smartphones και τα tablets, βασίζεται το mobiPV (mobile procedure viewer) της ESA, που στην ουσία αποτελεί ένα είδος «hands-free» για χρήση στο Διάστημα και τον βυθό.


Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το mobiPV παρέχει στους αστροναύτες πρόσβαση σε hands-free οδηγίες μέσω audio και video που μόνο αυτοί μπορούν να δουν- και δοκιμάστηκε σε υποθαλάσσιες εκπαιδευτικές αποστολές στα ανοιχτά της Φλόριντα, στην εγκατάσταση Aquarius της NASA, που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση αστροναυτών σε διαστημικούς περιπάτους και για δοκιμές νέων σχετικών τεχνολογιών.Κατά τον Μίκαελ Βολφ, στέλεχος της ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρείχε το λογισμικό που «τρέχει» η συσκευή, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία.


«Ο κύριος σκοπός ήταν να αξιολογήσουμε το πώς το mobiPV μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις αστροναυτών σε εργασίες εξαφανίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν για να λάβουν οδηγίες».


Το mobiPV προορίζεται επίσης να αυξήσει τη βοήθεια που μπορούν να παρέχουν οι ομάδες εδάφους σε αστροναύτες σε πραγματικό χρόνο. «Ένας χειριστής εδάφους θα φορά μία έκδοση του mobiPV συνδεδεμένη με αυτή που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βλέποντας ακριβώς ό,τι βλέπει και ο αστροναύτης» σημείωσε ο Βολφ.


Κατά τον επικεφαλής μηχανικό, Ντέιβιντ Μαρτίνεζ Ολιβέιρα, ο στόχος είναι να καταστεί εφικτή η συνεργασία με την ομάδα εδάφους «σαν να κοιτούν πάνω από τον ώμο του αστροναύτη, επιτρέποντας την υποστήριξη των εργασιών βήμα-βήμα από ειδικούς στον έλεγχο εδάφους».Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια