default-image

"Ξύπνησε" η 2χρονη - Η δραματική ιστορία της ζωής της

Κρήτη
"Ξύπνησε" η 2χρονη - Η δραματική ιστορία της ζωής της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ξύπνησε" χθες νωρίς το μεσημέρι το μόλις δύο ετών κοριτσάκι που διασώθηκε από το ναυάγιο 500 μεταναστών, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ανταπόκριση της μικρής στην αποσωλήνωση ήταν πάρα πολύ καλή, όπως τόνισε στις δηλώσεις της στην εφημερίδα  "Ν.Κ." η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠΑΓΝΗ Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία μάλιστα την επισκέφτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή πλέον κατάσταση.

«Αντέδρασε πάρα πολύ καλά στην αποσωλήνωση. Το κοριτσάκι έχει βλεμματική επαφή, ενώ ακόμη δεν έχει μιλήσει. Βελτιώθηκαν όλες οι ζωτικές του λειτουργίες και είναι αιμοδυναμικά σταθερή. Η κλινική της εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της αφυδάτωσης και οι γιατροί εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της υγείας της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά λίγο μετά την επίσκεψή της στη ΜΕΘ Παίδων, ενώ παράλληλα εξήρε το έργο τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού της μονάδας.

Γελούσαν πνίγοντας τους μετανάστες...

Στο μεταξύ, σοκάρουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, όπως έγραψε το neakriti.gr. «Γελούσαν οι διακινητές τη στιγμή που πνιγόμασταν στη θάλασσα», δήλωσε ένας εκ των επιζώντων στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Παράλληλα, τόνισε πως, όταν χτύπησαν το σκάφος που επέβαιναν, περίμεναν να δουν ότι βυθίστηκε πλήρως πριν φύγουν.

Δύο Παλαιστίνιοι δήλωσαν στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι το σκάφος βύθισαν εσκεμμένα οι διακινητές, αφότου οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε άλλο, μικρότερο και λιγότερο αξιόπιστο πλοιάριο. Τα λεγόμενά τους επιβεβαίωσαν οι επιζώντες που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

Οργισμένοι οι διακινητές εμβόλισαν το πλοιάριο, που άρχισε να βυθίζεται αμέσως, και παρέμειναν στο σημείο μέχρι να είναι βέβαιοι ότι το σκάφος των μεταναστών έχει βυθιστεί πλήρως. Όσους είχαν καταφέρει να πηδήξουν στην ασφάλεια του μικρότερου σκάφος τούς πέταξαν στη θάλασσα.

«Ξέσπασε βίαιος καβγάς. Οι δέκα διακινητές, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι, άρχιζαν να φωνάζουν», αναφέρει ο ΙΟΜ, επικαλούμενος τις μαρτυρίες από την Ελλάδα.

Μόλις δέκα άνθρωποι επέζησαν. Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην Ιταλία, δύο στη Μάλτα και άλλοι έξι, περιλαμβανομένου του 2χρονου κοριτσιού, μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

Οι γονείς την έσωσαν, αλλά πνίγηκαν

Η ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι οι γονείς του μικρού κοριτσιού την έδωσαν μέσα στο νερό σε μια 19χρονη γυναίκα από τη Συρία, η οποία φορούσε σωσίβιο, ενώ εκείνοι συνέχισαν να ψάχνουν για το δεύτερο παιδί τους. Η μικρή και η 19χρονη Σύρια επέζησαν. Οι γονείς όχι.

Οι 300 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κάτω κατάστρωμα, όπως αναφέρεται, παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν αμέσως. Οι επιζώντες λένε ότι παρακολουθούσαν καθώς οι μετανάστες που τους έριξαν στο νερό αγκιστρώνονταν ο ένας επάνω στον άλλον προσπαθώντας να μείνουν ζωντανοί...

Οι Σύριοι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Νταμιέτα της Αιγύπτου στις 6 Σεπτεμβρίου. Μετανάστες που είχαν φτάσει με τέσσερα λεωφορεία ανέβηκαν στο πλοίο μήκους 15 έως 18 μέτρων. Τριακόσιοι άνθρωποι στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα και 200 επάνω, ανάμεσά τους έως και 100 παιδιά, όπως ανέφερε ο ΙΟΜ με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

Οι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει σε ένα «ταξιδιωτικό γραφείο» στη Γάζα 1.544 ευρώ ο καθένας, με τα χρήματα να προέρχονται από επιδόματα που είχαν λάβει για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News