default-image

"Μου βάζουν εμπόδια όταν προσπαθώ να τους ερευνήσω"

Ελλάδα
"Μου βάζουν εμπόδια όταν προσπαθώ να τους ερευνήσω"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην προσπάθεια που κάνω για τους επωνύμους βρίσκω ένα τείχος και αυτό είναι τα απαλλακτικά βουλεύματα. Παραπέμπω τους επώνυμους αλλά στη διαδικασία της δικαιοσύνης βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα». Τα παραπάνω αποτελούν καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στις οποίες προέβη ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής κατά την ακρόασή του στη Βουλή.

Κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων για το 2013, ο κ. Ρακιντζής - άκρως αποκαλυπτικός για άλλη μία φορά - μίλησε ξεκάθαρα για εμπόδια που προβάλλονται στο δρόμο του όταν ξεκινά την έρευνα επώνυμων προσώπων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των εμποδίων και το πώς αυτές εκφράζονται.

Και παρόλο που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επέμεινε μιλώντας για «μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους», ωστόσο και πάλι ο κ. Ρακιντζής δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Πρόσφατα βγήκε νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι αρμόδιος εγώ να το κρίνω. Υπάρχει τάση για εμπόδια, γραφειοκρατικά, κ.λπ. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα...», είπε.

Και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συνέχισε: «Δεν μπορώ να κάνω έφεση στο βούλευμα. Δεν ελέγχω το ποινικό. Στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων βρίσκω εμπόδια. Δεν μπορώ όμως να κατονομάσω υποθέσεις».

Ο Λ. Ρακιντζής αποκάλυψε ακόμη ότι οι έρευνες για τις διεφθαρμένες ΜΚΟ έχουν βαλτώσει αλλά και ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά του για περισσότερους επιθεωρητές.

Όσον αφορά τις ΜΚΟ, ανέφερε ότι έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία του έστειλε αρκετές υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ για περαιτέρω έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι «οι ΔΟΥ διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν χρόνο και ζήτησαν να γίνει κεντρικός έλεγχος. Τελικά δεν έχουμε κανέναν έλεγχο».

Επιπλέον, ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ότι η υπηρεσία του λειτουργεί με μόλις 8 επιθεωρητές και σημείωσε: «Ζήτησα ενίσχυση από τον κ. Μητσοτάκη αλλά… Δεν έρχεται και ο άλλος εύκολα να γίνει επιθεωρητής. Τρώμε μηνύσεις, αγωγές και δεν έχουμε και κάλυψη. Αυτό είναι αποτρεπτικό…».

Πρότεινε δε να δημιουργηθούν νέες δομές εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στα υπουργεία, σημειώνοντας πως «μέχρι τώρα η υφιστάμενη δομή δεν παρήγαγε κανένα έργο - ήταν υπηρεσία ψυγείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News